Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Aizdomas, ka četri deputātu kandidāti bijuši VDK aģenti

Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) veiktā pārbaude liecina, ka četri 11.Saeimas deputātu kandidāti, iespējams, bija Latvijas PSR Valsts drošības komitejas aģenti. Tie ir svētku aģentūras "Santa" valdes loceklis Harijs Ozols ("Vienotība"), "Grandje Fensings LTD" auto iekrāvēja vadītājs Osvalds Putniņš (Kristīgi demokrātiskā savienība) , SIA "RZA" valdes priekšsēdētājs Aivars Saliņš ("Par prezidentālu republiku") un Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas docētājs Aigars Zariņš ("Tautas kontrole"), aģentūra LETA uzzināja Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Vienlaikus TSDC atzinumos norāda, ka šo deputātu kandidātu sadarbība ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju nav pierādīta tiesas ceļā, jo nav bijušas ierosinātas pārbaudes lietas.

"Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota aģentūrai LETA norādīja, ka Ozols, parakstot apliecinājumu, ka nav sadarbojies ar VDK, personīgi esot uzņēmies atbildību, ka viņa sniegtā informācija ir patiesa.

Savukārt par vienu deputāta kandidātu TSDC sniedzis atzinumu, ka kandidāts ir bijis LPSR VDK aģents. Tas ir Zaļo un zemnieku savienības kandidāts Arvīds Ulme. Par šo kandidātu 2003.gadā Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūrā ir bijusi ierosināta pārbaudes lieta, kas izbeigta saistībā ar Ulmes atzīšanos par sadarbību ar bijušo Latvijas PSR VDK.

Visiem pieciem kandidātiem Saeimas vēlēšanu likums neliedz kandidēt vēlēšanās, taču Centrālajai vēlēšanu komisijai atbilstoši Saeimas vēlēšanu likuma 15.panta 4.punktam ziņās par kandidātiem būs jānorāda, ka šie kandidāti ir vai varētu būtu sadarbojušies ar Latvijas PSR VDK kā šī dienesta aģenti.

Līdz šodienai CVK ir saņēmusi pārbaužu rezultātus no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra un Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) par visiem vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem. Savukārt no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes ir saņemti pārbaužu rezultāti par desmit kandidātu sarakstiem.

Savukārt Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegtajos atzinumos minēti divi deputātu kandidāti, uz kuriem varētu būt attiecināmi Saeimas vēlēšanu likuma 5.panta 3.punktā noteiktie ierobežojumi, kas liedz personai kandidēt Saeimas vēlēšanās. Šobrīd CVK noskaidro šo lietu apstākļus un lēmumu par to, vai kandidāti svītrojami no kandidātu saraksta, pieņems nākamajā nedēļā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes veiktās deputātu kandidātu pārbaudes liecina, ka visi deputātu kandidāti ir rīcībspējīgi Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs vecāki par 21 gadu.

Top komentāri

arī prom
a
... būtu tākā jau pienākušam laikam vēlētājiem pašiem savus "maisus" sastādīt ! Iedomājieties ziņu : "Vēlētāji nevēlamo ievēlēšanai maisos ieskaitījuši : - visu iepriekšējo saeimu deputātus ; - visu reģistrēto partiju biedrus ; - visu iepriekšējo ministru kabinetu locekļus, ministrus un to biedrus ; - ministriju ierēdņus, valsts sekretārus, valsts as utt padomju locekļus, valdēs sēdētājus ... Vēlētāji - lv pilsoņi, par nepieņemamu uzskata balsojumu par jebkuru personu, kas tieši piedalījusies : - t.s."konsolidācijā" - valsts strādājošo iedzīvotāju, pensionāru un bērnu ienākumu nolaupīšanā ; - izglītības un medicīnas iestāžu "optimizācijā" - likvidēšanā ; - banku sektora ar parex priegšgalā "glābšanā" uz valsts budžeta (arī sociālā) līdzekļu rēķina ... ------ Vai atgādināt, ka t.s. "čekas maisos" varēja nokļūt un nokļuva ne vien materiāli par cilvēkiem, kuri labprātīgi sadarbojās ar minēto kantori, bet arī par tādiem, kurus piespieda to darīt un pat tādi, par kuriem t.s. čekai vienkārši bija pastiprināta interese ? Turklāt - salīdziniet - ko tev, man, Jums un mums šobrīd ļaunu var nodarīt kāds Ulme, pat divdesmit pāri gadus rinķī kā bijis tais maisos un šodienas godmanis vai dombrovskis, pat tur nekad ar' nesabijis ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas