Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un premjers Māris Kučinskis Latvijas Pašvaldību savienības līderim Andrim Jaunsleinim solīja, ka nodokļu reformas rezultātā pašvaldību iedzīvotāju maciņos būšot vairāk naudas

Aizejošās pašvaldības prasa valdībai garantijas

Latvijas Pašvaldību savienības dome savā pēdējā šā sasaukuma sēdē trešdien apņēmās būt par valdības sabiedroto nodokļu reformas īstenošanā, ja valdība un Saeima likumā nostiprinās pašvaldībām garantētus nodokļu ieņēmumus 19,6% apmērā no valsts konsolidētā kopbudžeta kopējiem nodokļu ieņēmumiem. Prasītais atšķiras no Finanšu ministrijas piedāvājuma garantēt vietējām varām nodokļu ieņēmumus 19,5% apmērā no kopējiem budžeta ieņēmumiem.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis žurnālistiem paskaidroja, ka starpība varētu būt aptuveni 10 miljonu eiro. Atšķirība ir tā, ka pašvaldības vēlas, lai šī summa nav mazāka par iepriekšējā gadā plānoto nodokļu ieņēmumu kopējo apjomu pašvaldību budžetos. Savukārt Finanšu ministrija esot vērtējusi pēdējo gadu pašvaldību ieņēmumu vidējo īpatsvaru, to finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sēdē arī apstiprināja. Jaunsleinis arī uzsvēra, ka LPS aicina valdību un Saeimu izmaiņas likumā Par budžeta un finanšu vadību, kurās būtu noteiktas minētās garantijas, pieņemt reizē ar pārējiem nodokļu reformas likumprojektiem. Finanšu ministrija apņēmusies tos sagatavot jūnijā, ja nākamajā trešdienā valdība apstiprinās nodokļu reformas pamatnostādnes.

Savukārt Saeima likumu grozījumus varētu skatīt jūlijā, sanākot uz ārkārtas sesijām. Tiesa, politiķiem ar sadarbības partneriem vēl ir jāvienojas par finansējumu veselībai, jo Labklājības ministrija iebilst pret Finanšu ministrijas priekšlikumu veselības nozarei novirzīt 1% no sociālajām iemaksām.

Nodokļu politikas pamatnostādnes paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā ir 20%, saglabājot 23% nodokļa likmi ienākumiem virs 45 000 eiro. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir galvenais pašvaldību ieņēmumu avots, tāpēc tās prasa valdībai kompensēt tā samazinājumu. Pēc domes sēdes premjers Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem vēl nevarēja pateikt, vai valdošās partijas ieklausīsies pašvaldību prasībās. "Es respektēju pašvaldību viedokli. Skatīsimies, kā to var izdarīt. Tas ir jāvērtē," rezervēti teica premjers. Te jāatgādina, ka premjera pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība vismaz līdz vēlēšanām ir novados ietekmīgākais politiskais spēks. 

Reformas mērķis ir pārnest nodokļu slogu no darbaspēka uz kapitālu un patēriņu, sēdē atgādināja finanšu ministre Reizniece-Ozola, uzskaitot arī pašvaldību ieguvumus no tās – iedzīvotāju maciņos palikšot vairāk naudas, reforma arī palīdzēs cilvēkiem iziet no ēnu ekonomikas. Premjers Kučinskis ar vārdiem, ka "šis ir mūsu kopīgais stāsts", aicināja pašvaldības palīgā cīņā ar ēnu ekonomiku, jo vietējās varas vislabāk zinot savus cilvēkus, kuri nemaksā nodokļus. Ja viņiem nav tādas iespējas, šiem cilvēkiem vajadzētu būt sociālo dienestu redzeslokā. Taču svarīgi esot noskaidrot tos, kuri nemaksā nodokļus, jo nevēlas to darīt. 

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 27.aprīļa laikrakstā Diena!

Top komentāri

Pašvaldības = izšķērdība un korupci
P
Pašvaldības Latvijā - tā ir izšķērdība un korupcija
Vajag mazāk zagt
V
tad naudiņas pietiks arī ar mazākiem nodokļiem
Pašvaldību negausība
P
Pašvaldību rijīgums un negausība žņaudz uzņēmējdarbības attīstību un kavē algu pieaugumu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas