Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Atstādinātiem tiesnešiem maksās tikai minimālo algu

Gadījumā, ja pret rajona (pilsētas) tiesnesi ierosināta disciplinārlieta vai sākts kriminālprocess un viņš atstādināts no amata, viņam izmaksās valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, to paredz ceturtdien, 17.janvārī Saeimas deputātu otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā Par tiesu varu.

"Gadījumi, kad noziegumos apsūdzēts tiesnesis ik dienu nāk uz darbu, faktiski nestrādā, bet turpina saņemt pilnu algu, rada pamatotu sabiedrības neizpratni un ir mulsinoši arī pašiem tiesnešiem. Šis ir pirmais solis, lai valstī noteiktu vienotus principus, cik līdzekļu var saņemt šādas atstādinātas amatpersonas," iepriekš norādīja Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V).

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji pauduši, ka šāda pieeja būtu attiecināma arī uz Satversmes tiesas tienešiem un prokuroriem. Ministrijai divu nedēļu laikā jāsagatavo nepieciešamos grozījumus attiecīgajos likumos.

Atbalstītā likumprojekta redakcija paredz, ka tiesnesis uz atstādināšanas laiku pēc tieslietu ministra norīkojuma var strādāt TM vai Tiesu administrācijā. Deputāti vēl vērtēs, vai atstādinātam tiesnesim nebūtu jāatceļ amatu savienošanas aizliegumi un jādod iespēja strādāt kādu citu darbu,  informēja Saeimas Preses dienestā.

Ja disciplinārlieta būs ierosināta nepamatoti vai tiesnesis tiks attaisnots krimināllietā, viņam atmaksās visu par atstādināšanas laiku neizmaksāto algu.

Cita starpā likuma grozījumi paredz publiskot atklātā tiesas sēdē pieņemtus tiesas spriedumus, publicējot tos internetā. Tiesas nolēmumā tiks aizklāta tā informācijas daļa, kas atklāj fiziskās personas identitāti.

Piedāvātā likuma redakcija paredz visiem tiesnešiem noteikt vienotu amata pildīšanas maksimālo vecumu, turpmāk arī rajona tiesas un apgabaltiesas tiesnesim to pielīdzinot Augstākās tiesas (AT) tiesneša amata pildīšanas maksimālajam vecumam - 70 gadiem. Vienlaikus paredzēts noteikt, ka Tieslietu padome nevarēs pagarināt rajona tiesas, apgabaltiesas tiesneša un AT tiesneša atrašanos amatā uz laiku līdz diviem gadiem, kā tas bijis līdz šim. Vairs netiek paredzēta iespēja tiesnesim pēc maksimālā amata pildīšanas termiņa sasniegšanas turpināt skatīt iesāktās lietas.

Likuma grozījumi mainīs arī Augstākās tiesas struktūru un kompetenci. AT vairs nebūs Senāta, to veidos Administratīvo lietu, Civillietu un Krimināllietu departaments. Augstākā tiesa ir kasācijas instance, nosaka piedāvātā likumprojekta redakcija. Savukārt apelācijas kārtībā lietas skatīs apgabaltiesas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas