Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Atteikšanās parakstīt vienošanos ar SVF demonstrē šķelšanos TP

Nedēļas nogalē notikušajās partiju sarunās šis bija mierīgākais no koalīcijas partneriem. Ja Pilsoniskā savienība (PS) pauda bažas par to, kā pēc finansējuma samazinājuma izdzīvos aizsardzības nozare, bet Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) iestājās par zemniekiem, tad Tautas partija (TP) klusēja. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ziņoja par konceptuālu koalīcijas partneru atbalstu.

Taču pirmdienas pusdienlaiks nāca ar satricinājumu, kādus politiskajās intrigās prasmīgā TP sarīkojusi ne reizi vien. Partija atteicās parakstīt vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), apgalvojot, ka sabiedrībai nav pietiekami izskaidrots, ko tas nozīmē. Finanšu tirgos parādījās nervozitātes pazīmes, neoficiāli bažas pauda SVF pārstāvji un bremžu noraušanai gatavojās Rīgas pils.

Tikai retajam varēja šķist, ka rūpes par nepietiekamo sabiedrības informēšanu ir īstā TP motivācija. Pēdējās nedēļās vairākkārt bija uzliesmojušas nesaskaņas koalīcijas partiju vidū un kā viens no iespējamajiem TP rīcības iemesliem tika minēta atsevišķu politiķu vēlme destabilizēt situāciju. Tiesa, pirmdienas notikumi parādīja, ka šis visdrīzāk bijis spontāns valdes sēdē pieņemts lēmums. Tajā, kā tika vēlāk atzīts, bija noritējušas asas diskusijas par to, vai būtu jāparaksta vienošanās uzreiz. Daļa tautpartijiešu, viņu vidū arī ekspremjers Aigars Kalvītis (TP), uzskatījis, ka vispirms jāpieprasa no

V.Dombrovska skaidrojumi. Tieši šis partijas spārns guva pārsvaru, nostādot neveiklā situācijā TP līderi Mareku Segliņu. Viņš pēcāk taisnojās citiem partneriem un Rīgas pilij, ka atbalstījis ātru memoranda parakstīšanu.

V.Dombrovskis uzstāja uz nekavējošām sarunām ar TP. Būtiskas prasības tautpartijieši sarunā ar premjeru nemaz vairs nevirzīja, atzina sēdē klāt bijušie. Finansējuma palielināšanu veselības nozarei līdz 3,4% no IK premjers bija apsolījis jau iepriekš. Vēl TP apmaiņā pret vienošanās parakstīšanu pieprasīja nākamnedēļ sākt darbu pie nākamā gada budžeta un premjeru uzaicināja Saeimai publiski izskaidrot līdzšinējā finansējuma tēriņus, pret ko JL neiebilda. Pametot TP biroju, finanšu ministrs Einars Repše (JL) atzina, ka tā arī nav sapratis, kāds bijis patiesais TP demarša iemesls.

M.Segliņš stingri noraidīja pieņēmumus, ka TP būtu mēģinājusi destabilizēt situāciju un, atgādināja, ka vienīgais mērķis bijis panākt skaidrību un nekavējošu premjera ķeršanos pie nākamā gada budžeta veidošanas.

Tiesa, vairāki koalīcijas politiķi nešaubījās, ka ar savu soli TP mēģinājusi demonstrēt savu spēku un atgādināt, ka ar viņiem joprojām jārēķinās. Tiesa, vismaz pagaidām nopietni vērsties pret JL premjeru tā nav gatava. Arī viens no TP līderiem atzina — pašlaik pašiem tautpartijiešiem nav izdevīga V.Dombrovska valdības gāšana. Vispirms premjeram esot jāpabeidz darbs pie nākamā nepopulārā soļa — nākamā gada valsts budžeta veidošanas.

Vakarpusē konflikts bija norimis, vismaz publiskajā telpā lielākais zaudētājs bija Tautas partija, raisot minējumus par šķelšanos pašā partijā. Pēc politisko emociju izvirduma Latvija pirmdien savu mājasdarbu bija pabeigusi, tagad tuvākajā laikā SVF valdei jālemj par 200 miljonu eiro sava un tikpat liela Pasaules Bankas aizdevuma piešķiršanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas