Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Citu partiju pārstāvji pieļauj, ka Balodis, nākot klajā ar līdz galam neizvērtētām idejām par prezidenta ievēlēšanas kārtību, cer pievērst sev uzmanību pirms vēlēšanām

Baloža ziņojumā jaunas idejas

Pirms vairāk nekā diviem gadiem Saeimas Juridiskā komisija izveidoja darba grupu Ringolda Baloža (NSL) vadībā, kuras uzdevums bija izvērtēt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību un pilnvaras. Grupa šonedēļ nāca klajā ar ziņojumu, kurā ierosina vairākas izmaiņas Satversmē. Tā aicina paredzēt, ka Valsts prezidentu vēl tauta tiešās, vispārējās, vienlīdzīgās un aizklātās vēlēšanās. Tā ir jau gadiem apspriesta ideja. Taču negaidīti pēdējā sēdē R. Balodis pieteica jaunu ierosinājumu kā starpvariantu, ka prezidentu ievēl speciāla kolēģija, kurā ir simts Saeimas deputātu un simts pašvaldību pārstāvju, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Visās darba grupas sēdēs piedalījās arī Valdis Zatlers, kurš bija Valsts prezidents laikā no 2007. līdz 2011. gadam. Zatlers Dienai sacīja, ka darba grupa ir izdarījusi labu darbu, "izejot cauri visiem Satversmes pantiem". Taču tas, kas noticis pēdējā sēdē, kur pēkšņi parādījusies jauna ideja par pašvaldību līdzdalību prezidenta ievēlēšanā, Zatleru esot šokējis. Pantu par prezidenta ievēlēšanu darba grupa kopā ar ekspertiem bija skatījusi pirms vairāk nekā gada, un neesot skaidrs, kāpēc pie tā bija jāatgriežas ar pilnīgi nesagatavotu ideju. "Ja tāda norma Satversmē būs, tā noteikti arī tiks izmantota, bet tas ļoti sarežģītu prezidenta ievēlēšanu," uzskata Zatlers. 

Bijušais Valsts prezidents, tāpat kā Latvijas Universitātes docents Jānis Pleps, kurš kā eksperts arī piedalījās darba grupas sēdēs, norādīja, ka šajā gadījumā ir neskaidra arī virkne procedūras jautājumu.

Ja Latvijā ir 119 pašvaldības, tad kā noteiks, kuras 19 nav pārstāvētas šajā kolēģijā? "Detaļas ir ļoti svarīgas," teica Pleps. Ir būtiski, ar kādu vairākumu prezidents ir ievēlēts un kas notiek, ja urnā tiek iemesti daudzi tukši biļeteni, kā tas notika Igaunijā, kur pašvaldību pārstāvjus iesaista, ja prezidentu nespēj izvēlēties parlaments. Pleps atgādināja, ka Latvijas konstitūcija ir veca un tās lietošanā ir ilgu gadu pieredze. "Katra jauna izšķiršanās ietver riskus," teica eksperts. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 28.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Otkats Baigais
O
Par Jūrmalas otkatu naudu ievēlētais Balodis ir īstais, kuram vajadzētu bārstīt " idejas"
pašnāvības mēģinājums
p
varbūt labāk lai Balodis pastāsta, kā viņam kopā ar viņa radinieku monstru Ķēniņu izdevās novest Jūrmalas domes juristi līdz pašnāvības mēģinājumam. Ar visādām idejām tagad daudzi ir gudri plātīties. Lai runā par faktiem
vēl
v
Vai šis džeks nav autors korupcijas platformai uzņemējdarbibas bāzē? Vai viņa dēļ starptautiskajiem investori netiek bridināti par lielajiem riskiem Latvijas komertiesību jomā, kādēļ viņi investē Igaunijā un Lietuvā, bet ne Latvijā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas