Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Balsu pirkšana Zaķa labā pierādīta, taču vēlēšanu rezultāti, visticamāk, nemainīsies

Balsu pirkšana 12. Saeimas vēlēšanās ir notikusi – Rēzeknes tiesa par to notiesājusi kādu bezdarbnieku, kurš savu vainu atzinis, sakot, ka tādā veidā esot centies piepelnīties taču deputāts Dzintars Zaķis, kura labā balsis pirktas, joprojām noliedz saistību ar to, trešdien vēstīja TV3 Ziņas.

Arī pēc vairāku vēl skatāmi tiesas procesu beigām saistībā ar šo lietu vēlēšanu rezultāti, visticamāk, nemainīsies.

Kāds Jevgeņijs Brovčenko vakar Rēzeknes tiesā saņēma sodu – 100 piespiedu darba stundas – par noziegumu, kurā pats bija atzinies. Viņš esot pircis balsis par labu Vienotības politiķim Zaķim. Brovčenko par desmit eiro esot uzpircis trīs citus vēlētājus, par ko pats saņēmis atalgojumu. No kā, viņš gan nav atzinies.

Neskatoties uz tiesas zālē konstatētajiem faktiem par balsu pirkšanu viņa labā, pats Zaķis joprojām uzstāj, ka viņš apsūdzēto vispār nepazīstot un viņa rīcības motīvus izskaidrot nemākot. Tāpēc deputāta mandātu nolikt Zaķis negatavojas.

Savukārt Centrālajā vēlēšanu komisijā skaidro, ka Saeimas vēlēšanu rezultāti varētu tikt pārskatīti, kad notiesājošais spriedums stāsies spēkā. Tomēr arī tad faktiskas izmaiņas Saeimas sastāvā nav gaidāmas. Ja kritiskais skaits tiktu sasniegts, vienam no Vienotības deputātiem savs Saeimas mandāts būtu jānoliek Saskaņas pārstāvja labā.

Tomēr tas, visticamāk, nebūtu Dzintars Zaķis, bet gan Janīna Kursīte, kura no Latgalē kandidējušajiem Vienotības deputātiem saņēma vismazāk plusu, vēstīja TV3 Ziņas.

Iepriekš izskanējis, ka Saeimas vēlēšanās Zaķis pēkšņi saņēma simtiem plusiņu vairākos mazos vēlēšanu iecirkņos Latgalē, kur atbalsts Vienotībai parasti ir zems.

Tas, cik balsis kopā izrādīsies nederīgas, gan varētu parādīties vien tad, kad noslēgsies visas ar to saistītās lietas – šobrīd tiesās tādu ir vismaz trīs. Turklāt kā aizrāda tiesību eksperts Arvīds Dravnieks – situācija arī tad būs neskaidra. Iespējama būtu jaunu vēlēšanu sarīkošana, vai arī visu konkrētā vēlēšanu iecirknī saņemto balsu neieskaitīšana vēlēšanu rezultātos.

Tomēr Dravnieks norāda, ka tas nav jautājums, kas būs atkarīgs no krimināllietu rezultātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas