Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Bērziņš apsveikuma vēstulē aicina jaunievēlēto Čehijas prezidentu apmeklēt Latviju

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš svētdien nosūtījis jaunievēlētajam Čehijas prezidentam Milošam Zemanam vēstuli, sveicot viņu ar ievēlēšanu prezidenta amatā un aicinot apmeklēt Latviju, portāls Diena.lv uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

"Sveicu Jūs ar uzvaru pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās Čehijā, kas nepārprotami norāda uz Čehijas tautas uzticību Jums kā personībai un valsts vadītājam! Esmu pārliecināts un no savas puses darīšu visu iespējamo, lai mūsu abu valstu divpusējās attiecības turpinātu attīstīties vislabvēlīgākajā gaisotnē," vēstulē raksta Bērziņš.

Latvijas Valsts prezidents vēl Zemanam izturību un panākumus, pildot jaunos pienākumus, kā arī aicina Zemanu vizītē apmeklēt Latviju.

Jau vēstīts, ka Čehijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis kreisi noskaņotais bijušais premjerministrs Zemans, pārspējot pašreizējo ārlietu ministru Karelu Švarcenbergeru.

Otrajā vēlēšanu kārtā, kas notika piektdien un sestdien, 69 gadus vecais Zēmans, kurš pārstāv kreisi centrisko Pilsonisko tiesību partiju, ieguvis 54,82% balsu, kamēr par 75 gadus veco Švarcenbergeru nobalsojuši 45,17% čehu.

Šīs bija pirmās tiešās prezidenta vēlēšanas Čehijā, un to uzvarētājs Zēmans nomainīs amatā Vāclavu Klausu, kurš Čehijas prezidenta krēslā aizvadījis veselu desmitgadi un kļuvis pazīstams kā viens no nelokāmākajiem eiroskeptiķiem visā kontinentā.

Klausa pilnvaru termiņš beidzas 7.martā.

Zēmans ieņēma premjera krēslu no 1998. līdz 2002.gada, un tieši viņa vadībā tika īstenota liela daļa reformu, kas ļāva Čehijai 2004.gadā pievienoties Eiropas Savienībai. Arī tagad Zēmans ir ļoti labvēlīgi noskaņots pret Eiropas Savienību un pats sevi raksturo kā "eirofederālistu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas