Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Birkavs līdz šim nav pārsūdzējis spriedumu piedzīt no viņa 170 000 latu parādu

Kādreizējais politiķis, tagadējais Būvniecības attīstības stratēģiskās partnerības valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs pagaidām nav apstrīdējis Rīgas apgabaltiesas 17.novembra spriedumu, ar kuru no viņa par labu maksātnespējīgajai ar uzņēmēju Gati Saknīti saistītajai SIA "Aģentūra GS" piedzīts 170 895 latu parāds.

Apgabaltiesas Kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons aģentūru LETA informēja, ka apelācijas sūdzības iesniegšanai atvēlētais termiņš beidzies 21.decembrī, taču Birkava sūdzība šajā laikā tiesā nav reģistrēta.

Tomsons pieļāva, ka Birkavs apelācijas sūdzību varētu būt sūtījis pa pastu, tāpēc tiesa uz tās iesniegšanu gaidīs vēl nedēļu.

LETA jau ziņoja, ka 17.novembrī tiesa apmierināja "Aģentūras GS" administratora Alfa Buķeļa prasību un atzina par spēkā neesošu 2006.gada 21.aprīlī noslēgto papildu vienošanos starp pusēm pie 2006.gada 5.aprīļa un 6.aprīļa pirkuma līgumiem. Tāpat no Birkava nolemts piedzīt tiesāšanās izdevumus.

Buķelis kopā ar apgabaltiesā iesniegto prasību bija lūdzis to nodrošināt un apķīlāt Birkavam piederošos nekustamos īpašumus Jūrkalnē un Rīgā, kā arī apķīlāt viņa naudas līdzekļus un ierakstīt atsavināšanas aizlieguma atzīmi attiecībā uz viņam piederošajiem transportlīdzekļiem.

Tomēr apgabaltiesa Buķeļa lūgumu noraidīja kā nepietiekami motivētu. Buķelis to apstrīdēja Augstākajā tiesā (AT), kas Rīgas apgabaltiesas lēmumu nemainīja, bet administratora lūgumu par prasības nodrošināšanu noraidīja, aģentūru LETA iepriekš informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte.

"Aģentūras GS" maksātnespējas administrators Buķelis aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka, pildot savus administratora pienākumus, pieprasījis Latvijas kredītiestādēm informāciju par tajās atvērtajiem uzņēmuma kontiem, jo kādreizējais uzņēmuma vadītājs Saknītis pēc firmas atzīšanas par maksātnespējīgu viņam kā administratoram nekādu grāmatvedības dokumentāciju neesot nodevis.

Tām bankām, kurās konti bijuši, pieprasīta informācija par naudas plūsmu, un administrators tām personām, kas naudu no "Aģentūra GS" saņēmušas, tostarp Birkavam, izsūtījis pieprasījumus sniegt pamatojumu naudas saņemšanai. Nauda pārskaitīta vairākos maksājumos laikā no 2006.gada oktobra līdz 2007.gada aprīlim.

Buķelis sacīja, ka naudas saņemšanu no "Aģentūras GS" viņam atzinis arī pats Birkavs, kurš norādījis, ka vairāk nekā 170 000 latu saņēmis saskaņā ar līgumu, taču pašu līgumu administratoram viņš tā arī neesot iesniedzis.

Līdz ar to Buķelis "Aģentūras GS" kreditoru kopuma interešu aizsardzībai vērsies ar prasību tiesā pret Birkavu, vēloties attiesāt minēto parādu.

Sīkāk konkretizēt darījumus un līgumu būtību, ar ko pamatots pieprasījums par naudas piedziņu, Buķelis līdz tiesas sēdei atturējās.

Buķelis informēja, ka 2008.gada 1.decembrī tiesa apstiprinājusi "Aģentūras GS" kreditoru lēmumu sākt uzņēmuma bankrota procedūru.

Administrators pieļāva iespēju, ka daļu no naudas, kas varētu būt pārskaitīta, pārkāpjot likuma prasības, iespējams, izdosies attiesāt.

Turklāt arī ap 60 nekustamo īpašumu, kas reģistrēti uz uzņēmuma vārda, iepriekš ieķīlāti nodrošināto kreditoru interesēs - par labu AS "Rietumu banka", uzņēmējam Mihailam Uļmanam un "vēl dažiem kungiem".

LETA jau ziņoja, ka "Aģentūru GS" 2008.gada 10.jūlijā par maksātnespējīgu atzina Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa. Par maksātnespējīgām atzīta arī ar Saknīti un viņa ģimeni saistītā SIA "Saknīša īpašumi" un SIA "GS Nekustamie īpašumi".

LETA jau ziņoja, ka Saknīša un viņa ģimenes locekļu īpašumu atsavināšanai šogad rīkotas jau vairākas izsoles.

Turklāt Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apmierinājusi AS "Rietumu banka" pieteikumu un izsniegusi izpildrakstu 2008.gada 3.martā pieņemtā Latvijas Komercbanku asociācijas šķīrējtiesas sprieduma izpildei, ar kuru no Saknīša, viņa ģimenes locekļiem un ar tiem saistītajiem uzņēmumiem "NGE", "Aģentūra GS" un "GS nekustamie īpašumi" piedzīts kopumā 12,46 miljonu latu parāds.

Rīgas apgabaltiesā izskatīšanā savu kārtu gaida arī "Rietumu bankas" prasība atzīt par spēkā neesošu 2008.gada pavasarī noslēgto Gata un Evijas Saknīšu laulības līgumu, bet "Aģentūras GS" administrators iesniedzis prasību par 702 800 latu zaudējumu piedziņu no Krievijas slēgtās akciju sabiedrības "Edilīcija".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas