Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Birkavs: Pēc vēlēšanām mums atkal draud mazefektīva valsts vara

Pēc septembrī gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām Latvijai atkal draud mazefektīva valsts vara, intervijā Dienai prognozē bijušais premjers Valdis Birkvs."Ja Valdis Zatlers ar savu partiju tā varētu vienā rāvienā uzvarēt septembrī gaidāmajās vēlēšanās un iegūtu pārliecinošu vairākumu, lai varētu turpināt savus deklarētos principus, tad es varētu viņu nosaukt Stefana Cveiga vārdiem par vienas nakts vai, pareizāk sakot, par vienas runas ģēniju.

Bet tas nenotiks, un diemžēl pēc vēlēšanām mums atkal draud mazefektīva valsts vara," sestdien laikrakstā Diena publicētajā intervijā saka V.Birkavs. "Es reiz pamēģināju izrēķināt, un man sanāca šādi aptuveni rādītāji - deviņdesmito gadu valdībā, lai pieņemtu realizācijai lēmumu, vajadzēja apmēram piecpadsmit dienu, tajā bija jāiesaista aptuveni divdesmit, trīsdesmit cilvēku. Tagad vajag pusotra gada un apmēram pusotra tūkstoša cilvēku, kas piedalās visā apspriešanas procesā. Nevar šāds mehānisms efektīvi strādāt. Tā noteikti ir stipri pārprasta demokrātija," saka ekspremjers.Viņš norāda, ka valsts varas ietvaros, nevis sabiedrības ietvaros, nav pietiekami atstrādāta lēmumu pieņemšanas deleģēšana no augstākajiem uz zemākajiem līmeņiem. "Neviens negrib un neuzņemas atbildību. Jautājumi, ko var atrisināt vienkāršu klerku līmenī, - klerks viņu padod uz augšu. Tas cits klerks - atkal uz augšu. Viss iestieg bezgalīgās saskaņošanās. Es esmu redzējis tikai vienu gadījumu, kad vadība, parlaments un ierēdņi nodemonstrēja apbrīnojamu operativitāti. Tā bija Parex bankas pārņemšana. Un lēmumi saprašanās memorandam SVF sakarā. Tie arī vienīgie tādi gadījumi," saka V.Birkavs.Jautāts, vai viņš neplāno atgriezties politikā, V.Birkavs strikti norāda: "Es tomēr šoreiz neatbildēšu tradicionāli, bet gan noteikti - nekad. Tas ir noiets etaps. Man ir interesanti sekot, man ir interesanti redzēt, ka tas, ko es dažkārt uzskatu par pareizu, arī notiek."Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena sestdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas