Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Briselē mēģinās panākt papildus atbalstu Latvijas piensaimniekiem un cūkkopjiem

Lai mēģinātu panākt papildus atbalstu Latvijas piensaimniekiem un cūku audzētājiem, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pirmdien, 15.februārī, dosies uz Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmi, kurā tiks apspriesti vairāki Latvijas lauksaimniekiem nozīmīgi jautājumi.

ES ministru tikšanās laikā Dūklavs norādīs - lai gan piena iepirkuma cena pēdējo trīs mēnešu laikā ir nedaudz pakāpusies un cūkgaļas iepirkuma cena kopš privātās uzglabāšanas atbalsta shēmas iedarbināšanas arī nedaudz pieaugusi, situācija abās nozarēs joprojām ir ļoti grūta. Piena nozare kopš Krievijas embargo atradusi vairākus jaunus eksporta tirgus, bet tie vēl nekompensē zaudētos apjomus, turklāt tirgus dati liecina, ka pasaules piena tirgū pārsātinājums saglabāsies. Savukārt cūkkopības nozarē joprojām situāciju apgrūtina Āfrikas cūku mēra izplatība. Tās apkarošanai ieviestie pasākumi papildus cenas lejupslīdei jau ilgstoši rada tirgus ierobežojumus ražotājiem.

"Esam gandarīti par Eiropas Komisijas sniegto ārkārtas atbalstu piena ražotājiem un cūkaudzētājiem. Taču iepirkuma cenu pieaugumi ir niecīgi pret kopējo cenas kritumu, kāds tika piedzīvots pēc Krievijas embargo noteikšanas. Gan piena, gan cūkgaļas iepirkuma cenas joprojām ir zemas, un vienubrīd bija pat par 31% zemākas nekā pirms embargo, tās nenosedz ražošanas izmaksas ne piena ražotājiem, ne cūkaudzētājiem. Ražotājiem šāda situācija nozīmē nepārtrauktu stresu un ilgstošas finansiālas problēmas. Situācija piena un cūkgaļas nozarēs ir satraucoša, tāpēc ir nepieciešams apsvērt vairāku papildu pasākumu īstenošanu piena un cūkgaļas nozaru atbalstam," norāda Dūklavs.

Jau vēstīts, ka, saglabājoties zemai piena iepirkuma cenai, piensaimniecības sāk samazināt ganāmpulkus, pārorientējoties uz gaļas ražošanu, kā arī vairāk piena pārdod uzpircējiem Lietuvā, kur pērn gada nogalē, kā arī šā gada sākumā vērojams cenas kāpums, pārsniedzot Latvijas vidējo rādītāju - 21 eirocentu par kilogramu piena.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kā ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, 12,38 miljoni - atbalsts par slaucamajām govīm, 7,6 miljoni - ES atbalsts, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas