Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Daļa koalīcijas atbalsta virzību uz izglītību latviešu valodā, par daudziem jautājumiem vēl jādiskutē

Daļa no koalīcijas pauž atbalstošu pozīciju par virzību uz mācībām skolās valsts valodā, tomēr par daudziem jautājumiem vēl būs jādiskutē, aģentūrai LETA norādīja politiķi.

Saskaņā ar Vienotības vadītās Izglītības un zinātnes ministrijas plāniem 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Kā piektdien preses konferencē sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība), runājot par sabiedrības dzīves līmeni, to nedrīkst skatīt tikai tautsaimniecības attīstības perspektīvā - ir jāpievērš uzmanība arī sabiedrības saliedētībai un integrācijai.

Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis aģentūrai LETA pastāstīja, ka partijas valde ir pārrunājusi iespējamo ceļa karti pārejai uz izglītību valsts valodā. Ķirsis uzvēra, ka tas būtu jādara pakāpeniski, tāpēc izglītības ministra piedāvājums ir atbalstāms. Vienlaikus šādas izmaiņas ļautu vēlāk atgriezties pie jautājuma par iespēju pārtraukt nepilsoņu statusa piešķiršanu bērniem, teica politiķis.

Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka Šadurska piedāvājums nav pretrunā ar NA piedāvātajiem likuma grozījumiem par pāreju uz izglītību valsts valodā. NA piedāvā koalīcijai pirmdien pārrunāt likuma grozījumus, kas paredzētu izglītību valsts valodā ar deleģējumu valdībai noteikt konkrētu kārtību un grafiku šīm izmaiņām.

Lai arī Šadurskis nācis klājā ar piedāvājumu par turpmākiem soļiem šajā jautājumā, VL-TB/LNNK vēlētos nostiprināt Izglītības likumā to, ka izglītībai jābūt valsts valodā, akcentēja Dzintars.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdei vēl būs jālemj par nostāju saistībā ar nacionālās apvienības iniciatīvu pāriet uz mācībām skolās valsts valodā, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Politiķis akcentēja, ka šis ir būtisks jautājums valstij, tāpēc politiskā spēka pozīciju būtu jāformulē valdei. Brigmanis piebilda, ka nepaudīs arī savu personīgo viedokli. ZZS pēc nacionālās apvienības izmaiņu piedāvājuma saņemšanas ar to iepazīsies, tāpat Zaļo un zemnieku savienība vēlēsies uzzināt Šadurska nostāju šajā jautājumā.

Kā ziņots, NA 9.oktobrī aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā, aģentūru informēja apvienības pārstāve Sanita Dika-Bokmeldere.

"Nav pieļaujams, ka 27 gadus pēc neatkarības atjaunošanas Satversmes ieraksts par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu netiek ievērots Latvijas izglītības sistēmā. Skolēni joprojām tiek mācīti pēc padomju laiku parauga - divās valodās, divās slēgtās sistēmās un no dažādām mācību grāmatām," teikts apvienības līdzpriekšsēdētāja Dzintara paziņojumā.

Nacionālā apvienība ir sagatavojusi grozījumus Izglītības likumā, kas neļaušot noraidīt ideju, atrunājoties ar nepieņemamu metodiku vai termiņiem. Partija pirmdien koalīcijas partneriem piedāvās likumā ierakstīt mērķi - mācības valsts un pašvaldību skolās notiek latviski, savukārt noteikt kārtību, kad un kā šis mērķis tiek īstenots, likums uzdotu Ministru kabinetam.

 

Top komentāri

Lojalitātes
L
pārbaudijums ZZS kas visiem nepārprotami parādīs visiem kur tie stāv.
Lauris
L
Kartejo reizi Latvijas judu, zaglu partija ZZS ir pret Latvijas valsts un latviesu tautas pamatinteresem. Mani vienmer izbrina tie kretini, kuri balso par so kremla sulainu partiju vadiba ar ciganenu Lembergu?
Larisa
L
Vai sis jautajums velti ir diskutejams unpspriezams? Nu cik var, ir pagajusi 27 gadi, bet Latvijas vadonu vadiba tiek ataudzeta okupantu pecnaceju armija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas