Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Delna: ST skaidrojumu nevar uzskatīt par pietiekamu, lai kliedētu bažas par Muižnieci

Satversmes tiesas (ST) piektdien sniegto skaidrojumu, ka bijušās deputātes un tagadējās ST tiesneses Vinetas Muižnieces saistībā ar iespējamo Saeimas komisijas sēdes protokola viltošanu teiktais atšķiras no masu mediju informācijas un citas informācijas tiesnešiem nav, nevar uzskatīt par pietiekamu, lai kliedētu sabiedrības bažas par to, ka spriedumu taisīšanā piedalās persona, kas, iespējams, veikusi dienesta viltojumu, savā paziņojumā norāda sabiedrība par atklātību Delna.

Delnas direktors Kristaps Petermanis portālam Diena.lv uzsver, ka ST tiesneši nav informējuši, kas no Muižnieces skaidrojuma viņus pārliecinājis un kas tieši no medijos atspoguļotās informācijas bijis aplams.

Ņemot vērā to, ka ST spriedumos lemtais ir saistošs ikvienai personai, turklāt spriedumi ir galīgi un nepārsūdzami, uz iestādi attiecas daudz augstāki atbildības, atklātības un godīguma principi nekā uz citām iestādēm, uzskata organizācija.

"Neviens iedzīvotājs nevēlētos, ka tam operāciju taisa ķirurgs, kas, iespējams, pārkāpis profesionālos noteikumus savā iepriekšējā darbībā. ST spriedumiem ir līdzīgas, tālejošas, pat neatgriezeniskas sekas. Ja Muižniece tiesiskuma vārdā un sabiedrības interesēs pati nespēj pieņemt atbilstošu lēmumu, citiem ST tiesnešiem ir jāierobežo viņas dalība spriedumu taisīšanā līdz Ģenerālprokuratūras atzinuma saņemšanai vai arī pilnībā jākliedē sabiedrības bažas par iespējamo likumpārkāpumu," uzskata Petermanis.

Jau ziņots, Ģenerālprokuratūrā sākta resoriskā pārbaude saistībā ar iesniegumu par bijušo Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un Tautas partijas deputāti, tagadējo ST tiesnesi Muižnieci, kura, iespējams, pagājušā parlamenta laikā viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai kavētu grozījumus Krimināllikumā, kas saistīti ar partiju nelikumīgu finansēšanu.

Savukārt ST tiesneši paziņojuši, ka ir uzklausījuši un izvērtējuši Muižnieces skaidrojumu par notikumiem Saeimas komisijā 2009.gada septembrī. Tiesneses sniegtais skaidrojums būtiski atšķiras no masu mediju paustās informācijas. Tiesneši secinājuši, ka pašreizējā brīdī nav juridiska pamata tālākām ST procesuālām darbībām. Ņemot vērā to, ka visus materiālus Saeimas deputāti ir iesnieguši Ģenerālprokuratūrai, ST tiesneši uzskata, ka tiesiski pamatoti ir saņemt Ģenerālprokuratūras atzinumu, balstoties uz kuru ST tiesneši lems par turpmāko rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas