Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

Deputāti atvērti arī lēto aviokompāniju izmantošanai

Tautas kalpi komandējumiem jau tērējot krietni mazāk līdzekļu nekā iepriekš un ir atvērti arī lēto aviokompāniju izmantošanai, liecina aģentūras BNS veiktā aptauja.

Partijas "Pilsoniskā savienība" Saeimas frakcijas vadītāja Anna Seile norādīja, ka parlamenta budžets jau patlaban tiekot ļoti apdomīgi plānots, un dalījās novērojumos, ka arī līdz šim reizēm pārlidojumiem tikuši atrasti lētākie aviopakalpojumu piedāvājumi.

"Kā mūs sadarbības padomes sēdē informēja [Saeimas priekšsēdētājs Gundars] Daudze, komandējumu izdevumi jau samazināti par 70%," stāstīja deputāte un atzina, ka komandējumu un līdz ar to arī lidojumu ir mazāk, turklāt tiek izmantotas arī lētās aviokompānijas.

Seile gan uzsvēra, ka pilnībā bez komandējumiem iztikt tomēr nevarot, jo daudzi valstij būtiski jautājumi tiek apspriesti Baltijas vai Eiropas Savienības līmenī.

Arī partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis, runājot par vēl iespējamiem izdevumu samazināšanas pasākumiem, vērsa uzmanību uz to, ka pirmajā pusgadā iztērēta teju ceturtdaļa no šogad kopumā komandējumiem atvēlētajiem līdzekļiem.

Nepieciešamībai nodrošināt starptautiskos sakarus piekrita arī opozīcijā esošās partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" līderis Jakovs Pliners, gan uzsverot, ka ar to saistītajiem izdevumiem būtu jābūt vismaz divas reizes mazākiem nekā līdz šim.

Aicināti komentēt Spānijas karalienes Sofijas rīcību, lidojumiem izmantojot Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" pakalpojumus, koalīcijas pārstāvji atzina, ka taupības apstākļos šo praksi varētu pārņemt arī Latvijas parlaments.

Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis pat rosināja vēl vairāk piedomāt pie ceļa izdevumu ierobežošanas, piemēram, saskaņojot maršrutus vai dodoties uz vienu un to pašu vietu ar vienu mašīnu.

"Es domāju, ka tas ir labs piemērs - tas varētu kļūt par normu. (..) Tas ir labs ierosinājums, ko varētu pārrunāt," pārdomās dalījās tautas kalps, gan uzsverot, ka šādām lietām nav jābūt ierakstītām kādos noteikumos, bet jānāk kā brīvprātīgai iniciatīvai.

Arī apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats pievienojās viedoklim, ka "taupības apstākļos ir jārēķina", bet arī viņš "gandrīz nelidojot", tomēr, ja rodas nepieciešamība kurp doties, tad to dara par personīgajiem līdzekļiem.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis arī apliecināja savu nelielo pieredzi lidošanā parlamenta norīkojumā, paužot pārliecību, ka pakalpojuma izvēle ir Saeimas kancelejas kompetencē.

"Es parasti neizmatoju šo argumentu, bet ar pilnu atbildību - šos sešu vai septiņus gadus, kopš strādāju parlamentā, ne reizi neesmu lidojis par Saeimas līdzekļiem," atgādināja Brigmanis.

Apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs Spānijas karalienes izvēli skaidroja vairāk kā solidāru žestu.

"Ļoti svarīgi būtu to darīt, tas ir pareizi. Tā ir solidaritātes demonstrēšana," komentēja Urbanovičs, minot vēl arī citas ierosmes solidaritātes izjūtas veicināšanai.

"Solidāri būtu ieviest ne tikai progresīvo ienākuma nodokli, bet arī progresīvu samazinājumu," nākamās valsts izdevumu samazināšanas prioritātes ieskicēja politiķis.

Jau vēstīts, ka Spānijas karaliene Sofija krīzes laikā izcēlusies ar īpašu askētismu, lidojumam uz Londonu izmantojot Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" pakalpojumus. Spānijas karaļnama pārstāvji, izņemot karali Huanu Karlosu, kurš ceļošanai izmanto bruņoto spēku lidaparātus, parasti ceļošanai izmanto aviosabiedrību piedāvātos regulāros reisus.

Ziņots arī, ka Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (Tautas partija) norādījis, ka krīzes laikā negrasās izmantot tā dēvēto lēto aviokompāniju pakalpojumus.

Ministra preses sekretāre Una Pušpūra iepriekš skaidroja, ka ministra darba grafika dēļ ir izdevīgi lidot tā, kā tas bijis līdz šim, jo biļetes ir izpērkamas pēdējā dienā. Turklāt, ja Riekstiņš pēdējā brīdī atceļ lidojumu, nauda par aviobiļeti tiek atdota atpakaļ pilnībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas