Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Deputāti diskutēs par žurnālistu rosinātajām izmaiņām likumos pēc Naglas kratīšanas

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalstīja nepieciešamību sākt diskusiju par daudzu žurnālistu un mediju pārstāvju ierosinātajām izmaiņām likumos, lai nodrošinātu žurnālistu vārda brīvību un avotu aizsardzību.

Jau ceturtdien Saeimai būs jālemj par PCTVL frakcijas iesniegto likuma grozījumu nodošanu komisijām, kuros jau ietvertas žurnālistu iniciatīvas. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis personīgi uzskata, ka viņa vadītā frakcija varētu tās atbalstīt, jo šeit esot runa par jautājuma būtību, nevis iesniedzēju.

Mediju pārstāvji aicināja svītrot no Krimināllikuma 157.pantu, kas ļauj sākt individuālu krimināltiesvedību pret žurnālistu par neslavas celšanu, uzskatot, ka šādus gadījumus var izskatīt civiltiesiskā kārtībā. Tāds pants arī apgrūtina žurnālistu darbu. Mediji arī rosina paredzēt, ka žurnālistiem ir pienākums aizsargāt savus avotus, izņemot smagu noziegumu gadījumos, kā arī noteikt, ka prasība ir ceļama pret redakciju, nevis žurnālistu.

Tieslietu un Iekšlietu ministriju pārstāvji komisijas sēdē bija pret 157.panta svītrošanu, norādot, ka pants par goda un cieņas aizskaršanu tika svītrots, jo tāda norma jau ir Civillikumā. Neslavas celšana ir uzskatāma par apzināti nepatiesu apgalvojumu izplatīšanu, bet valstij katra sava pilsoņa gods un cieņa ir jāaizsargā.

Oskars Kastēns (LPP/LC) pieļāva, ka Krimināllikuma 157.pantu varētu arī pārskatīt, taču tikai tad, kad mediji būs izstrādājuši savus ētikas standartus, nevis tagad, kad žurnālisti var rakstīt, ko grib, un sagrozīt faktus.

Pret izmaiņām likumos bija Boriss Cilevičs (SC), norādot, ka, izvēloties šo darbu, žurnālistam ir jārēķinās, ka darbs būs grūts un ka tā ir arī liela atbildība. Visvaldis Lācis, kuram ir arī personīgā pieredze žurnālistikā, uzsvēra, ka mediju pārstāvji varot apgalvot tikai to, ko var pierādīt.

Komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL) tomēr atbalstīja viedokli, ka diskusija ir nepieciešama, un komisijā tā turpināsies gan, izskatot elektronisko mediju likumu, gan par PCTVL iesniegtajiem likuma grozījumiem, ja tie tiks nodoti komisijām.

Jau ziņots, ka mediju pārstāvju vēstule Saeimai tapa pēc tam, kad sabiedrību un žurnālistus bija satraukusi policijas kratīšana LTV raidījuma De facto žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī, meklējot pierādījumus tā saucamajā Neo lietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas