Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Deputāti Igaunis un Viļums dod solījumu latgaliski; Zariņš zvērestu saka sešas reizes

No Zatlera reformu partijas (ZRP) ievēlētais deputāts Gunārs Igaunis bija nolēmis zvērestu dod latgaliski. "Paldies, Igauņa kungs, bez es aicinu jūs dot svinīgo solījumu vēlreiz valsts valodā," teica Solvita Āboltiņa un lika deputātam zvērestu atkārtot. 
Ne visiem 11. Saeimā ievēlētajiem deputātiem raiti izdevās dod svinīgo deputāta solījumu. Saeimas sēdes vadītāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) parlamentāriešiem lika atkārtot solījuma došanu.

Juris Viļums (ZRP) pat divreiz mēģināja nodot svinīgo solījumu latgaliski, turklāt pirmajā piegājienā neprecīzi. Lūgts nolasīt svinīgā solījuma tekstu latviski, Viļums latgaliešu izloksnē teica: "Tiem, kam nebija skaidrs, izlasīšu rīdzinieku valodas paveidā." 

Ar pirmo piegājienu zvērestu precīzi nenodeva Jānis Ādamsons (Saskaņas centrs), Jānis Dombrava (Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK) un Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), kuri nedeva solījumu "Latvijas tautas priekšā".

"Es, Jānis Ādamsons, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, svinīgi solu būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus," teica Ādamsons.

Āboltiņa norādīja, ka Ādamsons svinīgo solījumu devis neprecīzi. Atkārtotā mēģinājumā Ādamsons savu kļūdu laboja: "Es, Jānis Ādamsons, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Līdzīgi kļūdījās arī Dombrava: "Es, Jānis Dombrava, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Atkārtotā mēģinājumā viņš teica: "Es, Jānis Dombrava, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Neprecīzi solījumu nolasīja arī Aleksandrs Sakovskis (SC).

Grūti veicās Kārlim Seržantam (ZZS), kurš solījumu nolasīt pareizi mēģināja pat trīs reizes. Viņam tas ar lielām grūtībām izdevās tikai trešajā piegājienā. Seržanta centieni nolasīt solījuma tekstu pareizi radīja plašu jautrību Saeimas zālē. 

Visgrūtāk veicās Ivaram Zariņam (SC), kurš svinīgo solījumu precīzi deva tikai sestajā piegājienā. Deputāts solījuma tekstu bija mācījies no galvas, taču katrā mēģinājuma reizē pieļāva kļūdas. Pēc piektā mēģinājuma, kad Āboltiņa norādīja, ka "arī šoreiz bija neprecīzi", Zariņš atstāja tribīni un noteica: "Tas, lai vairāk nebūtu jāmācās." Tomēr pēc brīža deputāts atgriezās tribīnē un šoreiz nolasīja solījuma tekstu precīzi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

šolījums


Svinīgā solījuma teksts: 
"Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Solījumu Saeimas loceklis dod latviešu valodā un apliecina ar parakstu.

Saeimas locekļi svinīgo solījumu dod no tribīnes. Ja Saeimas loceklis ir persona, kurai apgrūtināta pārvietošanās, viņš var dot svinīgo solījumu no savas vietas sēžu zālē. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas