Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Deputāti rosina labojumus Nacionālās drošības koncepcijas projektā

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) konstatējusi atsevišķus nepieciešamos labojumus Nacionālās drošības koncepcijas projektā.

NDK priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) šodien pēc komisijas sēdes žurnālistiem skaidroja, ka bija daži konkrēti iebildumi, kuri, visdrīzāk, tiks ņemti vērā koncepcijas izskatīšanas gaitā.

Komisijas sēdē šodien piedalījās pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Drošības policijas, Satversmes aizsardzības biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, Ekonomikas policijas un Ekonomikas ministrijas.

Nacionālās drošības koncepcija ir uz Valsts apdraudējuma analīzes pamata sagatavots dokuments, kurā noteikti valsts apdraudējuma novēršanas stratēģiskie pamatprincipi un prioritātes.

Koncepciju sagatavo Ministru kabinets, izskata Nacionālās drošības padome un apstiprina Saeima ne retāk kā reizi katrā sasaukumā līdz sava pirmā darbības gada 1.oktobrim. Pašlaik koncepcijas projekts ir atbalstīts valdībā, bet to vēl nav izskatījusi Nacionālās drošības padome.

Āboltiņa skaidroja, ka uz koncepcijas pamata tiks veidoti nacionālās drošības plāni, kas būs ierobežotas pieejamības.

Koncepcijas projekts tika skatīts 15.septembrī valdībā. No projekta kopsavilkuma izriet, ka koncepcijā ir iekļautas astoņas šobrīd aktuālākās apdraudējumu jomas un atbilstoši katrai ir formulētas Latvijas prioritātes apdraudējuma novēršanai. Šīs astoņas apdraudējumu jomas ir iekšējās drošības apdraudējums, ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītais apdraudējums, militārais apdraudējums, pilsoniskās sabiedrības vienotības apdraudējums, Latvijas informatīvajai telpai radītais apdraudējums, Latvijas ekonomikai radītais apdraudējums, starptautiskā terorisma radītais apdraudējums un kiberapdraudējums.

Latvijas prioritātes iekšējās drošības apdraudējuma novēršanai ir Valsts robežas drošības un aizsardzības stiprināšana, tiesību aizsardzības institūciju kapacitāte, krīzes vadība, bēgļu politikas pilnveidošana un radikalizācijas risku mazināšana.

Latvijas prioritātes ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītā apdraudējuma novēršanai ir valsts drošības iestāžu spēju attīstība, pretizlūkošanas un preventīvo pasākumu stiprināšana, Valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu pilnveidošana un citi pasākumi.

Latvijas prioritātes informatīvajai telpai radītā apdraudējuma novēršanai ir sabiedrisko mediju attīstība, Krievijas informatīvās telpas ietekmes mazināšana, bet prioritātes ekonomikai radītā apdraudējuma novēršanai ir ārējā ekonomiskā politika un ārvalstu investīciju kontrole, energoresursu piegāžu drošība un tranzīta kravu plūsmas diversifikācija.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Latvija paliek tukša

    Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas