Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dienas žurnāliste: Ņemcovs zvanīja stundu pirms slepkavības

Piektdien pašā Daugavpils centrā, ar diviem šāvieniem galvā nogalināts Daugavpils domes deputāts (Latgales tauta), mēra vietnieks Grigorijs Ņemcovs. Viņš ir arī uzņēmējs - SIA _Latgales reklāma _un SIA _Mediju aģentūra Miljons _valdes loceklis. Policija šobrīd pārbauda informāciju par G. Ņemcovam neilgi pirms nāves it kā izteiktiem draudiem. Pats noslepkavotais ar šādu iesniegumu policijā nebija vērsies. Draudi it kā saistīti ar kādiem G. Ņemcova biznesa darījumiem, liecina neoficiāla informācija.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Rita Strode (LPP/LC) Dienai atzina, ka slepkavība viņu ir šokējusi, jo Daugavpilī nekad nekas tāds līdz šim nebija noticis. "Viņam ik pa laikam tika draudēts, Grigorijs jau bija noguris bīties no tā. Daugavpils nekad nav bijusi bīstama pilsēta, taču pēdējos gados tā par tādu ir kļuvusi," teica R.Strode. "Nekādu citu iespējamo pamatojumu es tur neredzu, kā tikai politisku," tā savukārt aģentūrai BNS izteicās pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, runājot par slepkavību.

G.Ņemcovs domē tika ievēlēts no paša izveidotās partijas Latgales tauta, kas vēlēšanās saņēma 11,43% balsu. Pēc vēlēšanām G.Ņemcovs un viņa partijas biedre Anžela Aļohno tika ievēlēti par domes priekšsēdētāja Riharda Eigima (LSDSP) vietniekiem, taču jau 2009.gada septembrī G.Ņemcovs pievienojās domes opozīcijai, lai gāztu R.Eigimu, kas izdodas ar otro mēģinājumu - 24.septembrī. 2009.gada 28.septembrī par jauno domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi nobalsoja astoņi domes deputāti, tai skaitā G. Ņemcovs, kas saglabāja vicemēra posteni.

Nepilnu stundu pirms savas traģiskās nāves G.Ņemcovs pa tālruni zvanīja Dienas korespondentei, lai informētu, ka apvienības Saskaņas centrs Daugavpils nodaļas valde nav piekritusi uzņemt partijā domes deputāti A.Aļohno, kura tikusi izslēgta no Latgales tautas. G.Ņemcovs arī teica, ka otrdien Daugavpils tiesā paredzēts skatīt lietu pret avīzes Dinaburga izdevēju Romānu Samarinu par Latgales tauta biedres Aļonas Dubicas goda un cieņas aizskaršanu un apsolīja informēt par lietas gaitu.

Kā telefonsarunā  piebilda G.Ņemcovs viņa rīcībā esot informācija, ka A.Aļohno uzņemšanu politisko partiju apvienībā Saskaņas centrs rosinājis SC līderis Jānis Urbanovičs. G.Ņemcovs vēlējās, lai par to materiāls parādītos "normālā masu informācijas līdzeklī, nevis tādā, kā Čas un tamlīdzīgie."

Daugavpils domes deputāte, domes iekšējā audita nodaļas vadītāja (kopš 2010.gada 1.aprīļa) un uzņēmēja A.Aļohno (1972) 10.martā parakstīja vienošanos ar SC Daugavpils domes deputātiem Vitāliju Azareviču un Vjačeslavu Širjakovu par pievienošanos Daugavpils domes valdošajai koalīcijai, tā nostiprinot tās rindas. Tiesa, Daugavpils domes politisko spēku samērs arī bez A.Aļohno pievienošanās pēdējā laikā bija sācis nosvērties par labu pozīcijai, jo par savu atbalstu valdošajai koalīcijai vairākos vietējos masu medijos bija norādījis arī neatkarīgais deputāts Vladimirs Nadeždins (domē tika ievēlēts no "Saskaņas centra" saraksta, taču no partijas izslēgts par atbalstu R.Eigimam).

Daugavpils domes valdošajā koalīcijā ietilpa Jānis Lāčplēsis, Rita Strode, Viktors Butāns, Žanna Kulakova, Ivars Šķiņčs (LPP/LC), Grigorijs Ņemcovs (Latgales Tauta), Vitālijs Azarevičs, Vjačeslavs Širjakovs Daugavpils pilsētas partija Saskaņas centra sastāvā, kā arī A.Aļohno kā bezpartejiskā deputāte. Opozīcijā ir palikuši deputāti no LSDSP saraksta – R.Eigims, L.Jankovska, M.Truskovskis, O.Hublarovs un L.Smikova.

A.Aļohno 2009.gada 10.septembrī  tika izslēgta no Latgales tautas jo viņa neatbalstīja partijas valdes rezolūciju par G.Ņemcova un A.Aļohno izstāšanos no R. Eigima vadītās Daugavpils domes koalīcijas. 

A.Aļohno Dienai piektdinas vakarā sacīja, ka viņas rīcībā neesot oficiālu ziņu par slepkavību, bet, ja tā ir taisnība, tad tas esot "košmar". Viņa apstiprināja, ka esot izslēgta no partijas Latgales tauta un uzrakstījusi iesniegumu par uzņemšanu SC, taču tam neesot nekāda sakara ar traģisko notikumu.

Atgādinām, ka 2007.gada vasarā pirms Jāņiem, 16.jūnijā, aptuveni divos naktī Daugavpils rajona Skrudalienas pagastā, iespējams, ļaunprātīgi tika aizdedzināta Daugavpilī krievu valodā iznākošā laikraksta Million izdevējam G.Ņemcovam piederošā divstāvu koka dzīvojamā māja. Toreiz viņš klāstīja, ka viņam piederošās jaunuzbūvētās mājas nodedzināšanu vērtē kā draudus un tiešu spiedienu uz laikrakstu un televīzijas kanālu. Redakcijas darbinieki jau līdz ugunsgrēkam bija saskārušies ar nepamatotām tiesas prāvām un draudiem. G.Ņemcovs atzina, ka mājas nodedzināšana nodarījusi viņam ne tikai vairākus desmitus tūkstošu latu materiālo zaudējumu, tā ir arī liela morālā trauma.

(papildināta ar 6.-8.rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas