Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Dombrovskis: Latvijai vajadzīga jauna valdība ar jaunu uzticības kredītu; es to nevadīšu (VIDEO)

Latvijā vajadzīga jauna valdība, kuru veidotu plaša labēji centrisko partiju koalīcija, trešdien žurnālistiem pēc paziņošanas par demisiju sacīja premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība). Vēlāk trešdienas vakarā viņš minēja, ka Vienotībai pagaidām jauns premjera amata kandidāts padomā vēl nav, taču tādu partija noteikti piedāvās. To, ka Vienotība vēlas arī turpmāk redzēt savu pārstāvi valdības vadītāja krēslā, apstiprināja arī partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

"Uzskatu, ka šādā situācijā ir nepieciešams veidot plašu, labēji centrisku politisko partiju koalīciju, kas spētu turpmāk strādāt pie valstij svarīgiem jautājumiem," teica Dombrovskis, bilstot, ka politiskajām partijām patlaban jāaizmirst savstarpējie aizvainojumi, sarkanās līnijas un jāvienojas kopīgam darbam, jo sabiedrība sagaida lemtspējīgu Saeimu, valdību, kā arī efektīvu darbu.

Vienlaikus demisionējušais valdības vadītājs uzsvēra, ka pat ja Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinās viņu atkārtoti veidot valdību, viņš to nedarīs. "Šo jautājumu esmu pārrunājis arī ar Valsts prezidentu. Uzņemoties politisko atbildību, es neuzskatu, ka ir iespējams tūlīt pat sēsties atpakaļ premjera krēslā," teica Dombrovskis, noliedzot, ka uz demisiju viņu būtu mudinājis prezidents.

Dombrovskis sacīja, ka jau kopš Zolitūdes traģēdijas daudz domājis par morālo un politisko atbildību, un tieši šīs dienas tikšanās laikā ar prezidentu pieņēmis lēmumu atkāpties no amata. Par lēmumu prezidents jau informēts arī rakstiski. Taču tehniski valdība pastāvēs līdz jaunās izveidošanai un viņš to vadīs kā Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs.

Dombrovskis sacīja, ka atbildība viņam, pirmkārt, nozīmējusi rīcību, tādēļ sākumā veicis pasākumus, lai tiktu likvidētas traģēdijas sekas. "Šos lēmumus pagājušās piektdienas valdības ārkārtas sēdē, gan vakardienas valdības sēdē mēs esam pieņēmuši," bilda demisionējušais valdības vadītājs.

Dombrovskis vēl nevarēja minēt konkrētus savus nākotnes plānus, bilstot, ka, visticamāk, kļūs par parlamenta deputātu. "Jā, visticamāk, atgriezīšos Saeimā kā deputāts." 

"Gribētu pateikt vēlreiz paldies Latvijas iedzīvotājiem par to atbalstu, ko es esmu jutis valdības vadītāja amatā it īpaši grūtajā ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanas laikā, kas ir ļāvis Latvijai atgriezties pie ekonomiskās izaugsmes un jau otro gadu pēc kārtas būt par straujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā," uzsvēra demisionējušais premjers. Kā būtiskākos jautājumus, kas valstī jārisina vidējā un ilgākā perspektīvā, Dombrovskis minēja ekonomisko attīstību, konkurētspējas nostiprināšanu, nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu, demogrāfijas uzlabošanu un tiesiskuma nostiprināšanu.

Sēru dēļ politiskās konsultācijas par jaunas izveidošanu tiks sāktas jaunnedēļ.

Īstermiņa uzdevumi valdībai tagad ir nepieciešamība pabeigt visus darbus, kas saistīti ar Zolitūdes traģēdiju, tai skaitā jāpabeidz izmeklēšana, jānodrošina, lai vainīgās amatpersonas stātos tiesas priekšā, jāsniedz viss atbalsts tiesībsargājošajām institūcijām un jānodrošina palīdzība cietušajiem, trešdienas vakarā intervijā LNTuzsvēra Dombrovskis.

"Šie ir tie īstermiņa darbi," piebilda demisionējušais premjers, uzsverot, ka laikā, kad vēl pildīs valdības vadītāja pienākumus, pie šiem darbiem arī turpinās strādāt.

Savukārt, runājot par to, kas valdībai būtu jāveic saistībā ar valsts attīstību ilgtermiņā, viņš norādīja: "Manuprāt, būtiskie jautājumi ir saistīti ar stabilas valsts ekonomiskās attīstības nodrošināšanu, ar valsts konkurētspējas jautājumiem, tie ir jautājumi arī par nabadzības un sociālās nevienlīdzības mazināšanu, demogrāfijas situācijas uzlabošanu un, neapšaubāmi, par tiesiskuma nostiprināšanu valstī. Tās būtu tās prioritātes, ko es no savas puses varētu nosaukt."

Dombrovskis arī pateicās iedzīvotājiem par atbalstu, ko jutis "visu šo gadu garumā, īpaši tajā grūtajā posmā, kad mēs pārvarējām finanšu un ekonomisko krīzi". "Bet patreiz šo lēmumu [atkāpties] es esmu pieņēmis," viņš piebilda.

Atbildot uz jautājumu, vai viņa demisija nav tomēr saistīta ar attiecībām koalīcijā, demisionējušais premjers atzina, ka koalīcijas attiecības ir pietiekami sarežģītas jau vairākus mēnešus, "lai neteiktu, ka divus gadus, kopš šī koalīcija tika izveidota". "Tā kā - šajā gadījumā tomēr šis lēmums ir saistīts ar traģēdiju, es domāju, koalīcijas jautājumi te tiešām ir sekundāri."

Dombrovskis arī vairākkārt uzsvēra, ka jaunajai valdībai jābūt skaidram Saeimas vairākuma atbalstam, jo parlamenta balsojumi patlaban ir pietiekami neskaidri.

Turpretī, atbildot uz jautājumu, vai arī nākamajam premjeram būtu jānāk no viņa pārstāvētās Vienotības, Dombrovskis norādīja: "Vienotībai noteikti būs savs premjera amata kandidāts, bet lēmums par premjera kandidāta izvirzīšanu ir valsts prezidenta rokās. (..) Šo lēmumu, visticamāk, pieņems prezidents, izvērtējot politisko partiju konsultāciju rezultātā piedāvātos premjera kandidātus."

Patlaban Vienotībai sava kandidāta vēl neesot.

Arī Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības vadītāja Solvita Āboltiņa trešdienas vakarā intervijā Latvijas Televīzijai apstiprināja, ka partija vēlētos saglabāt Ministru prezidenta krēslu. "Mēs vēlamies saglabāt premjera krēslu," viņa uzsvēra, vienlaikus atkārtojot, ka par konkrētiem kandidātiem pagaidām nerunās, jo vēl rit sēru nedēļa pēc notikušās traģēdijas.

Vienlaikus, runājot par iespējamo jauno koalīciju, Āboltiņa atkārtoti uzsvēra - Valsts prezidents nekad nav slēpis, ka koalīciju vēlas plašāku un tieši viņš izraudzīsies nākamo kandidātu.

"No pirmās šīs Dombrovska valdības sastādīšanas dienas prezidents ir teicis, ka viņš būtu priecīgāks, ja šī valdība būtu ar daudz vairāk balsīm," norādīja Āboltiņa, runājot par nepieciešamību veidot plašāku koalīciju, tajā iekļaujot visas labēji centriskās partijas, kas nozīmē - arī patlaban opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību.

Diena.lv jau vēstīja, ka Dombrovskis trešdien, 27.novembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu paziņoja par atkāpšanos no amata saistībā ar Zolitūdes traģēdiju. VIDEO, kurā Dombrovskis paziņo par savu lēmumu, skatieties šeit.

Tikšanās ilga aptuveni pussotru stundu. Noprotams, ka Valsts prezidents aicinājis premjeru uzņemties politisko atbildību par traģēdiju. "Es aicinu visus, kas skatās nākotnē izvērtēt savu atbildību un attiecīgi rīkoties," teica Bērziņš.

Visas ziņas, kas saistītas ar nu jau demisionējušā premjera Valda Dombrovska lēmumu un politiskajām konsekvencēm, lasiet portālā Diena.lv, īpašajā sadaļā Premjera demisija.

(Papildināts ar Āboltiņas teikto intervijā LTV.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas