Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Dombrovskis LIZDA norāda, ka streiks naudu nepalielinās

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība trešdien tikās ar premjeru Valdi Dombrovski.

Neatkarīgi no tā, vai pedagogu streiks būs vai nebūs, skaidrs ir tas, ka no tā naudas vairāk nebūs, žurnālistiem komentēja valdības vadītājs. V.Dombrovskis solījis, ka izglītības un zinātnes jomu samazinājumi visdrīzāk vairs neskaršot.

LIZDA šodienas laikā plānojusi izlemt par streika pieteikumu. Arodbiedrības vadītājas vietnieks Jānis Krastiņš stāstīja, ka skolotājiem prasības ir dažādas, arī ieskaitot ministres Tatjanas Koķes (ZZS) demisiju, jo daudzi nav apmierināti ar viņas darbību.

V.Dombrovskis apliecināja, ka 2010.gadā pedagogu darba samaksa par pamatlikmi (250 Ls) ar koeficientu 1,3 tiks nodrošināta, veicot arī papildus samaksu par skolēnu burtnīcu labošanu, gatavošanos stundām un klašu audzināšanu. Valdība pildīšot iepriekš solīto un piešķirs finansējumu no darba atbrīvoto pedagogu pabalstu izmaksām visām pašvaldībām, neatkarīgi no tā, vai konkrētā pašvaldība jau apmaksājusi atlaišanas pabalstus no saviem līdzekļiem, vai tas vēl nav veikts.

Saistībā ar LIZDA prasību apturēt normētā skolēnu skaita attiecības pieaugumu uz vienu pedagoga mēneša darba algas likmi, Ministru prezidents atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas pausto nostāju, ka skolēnu skaita pieaugumu uz likmi apturēt nav pamata. Pēc šī mācību gada situācijas izvērtēšanas atsevišķām teritorijām no 2010.gada 1.septembra būtu piemērojami skolēnu blīvuma koeficienti. Pēc V.Dombrovska domām ir iespējamas sarunas par skolēnu skaita pieaugumu uz 1 pedagoģisko likmi straujāku palielināšanu republikas pilsētās vai iespējams, atsevišķi – pilsētās, tas nozīmētu palielināt klašu piepildījumu pilsētās, rezultātā tiktu saudzēti lauku apvidi

Latvijā vēl 2008./2009.mācību gadā uz 1 pedagoģisko likmi bija vidēji 6,4 skolēni, kas bija viszemākā proporcija Eiropā. Salīdzinājumam, Lietuvā – 11, Igaunijā – 13, ES – līdz pat 18 skolēnu uz 1 pedagoģisko likmi. Šobrīd šī attiecība ir: novados 8 skolēni uz 1 pedagoģisko likmi, republikas pilsētās 10,2 skolēni uz 1 pedagoģisko likmi.

Bet jautājumā par sešgadīgo apmācības uzsākšanu no nākamā mācību gada, V.Dombrovskis aicināja IZM sagatavot konkrētu programmu, lai šīs izmaiņas izglītības sistēmā būtu pamatotas un izprotamas gan pedagogiem, gan nākamo skolēnu vecākiem.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šonedēļ biežāk uzspīdēs saule un līs visā Latvijā

Šonedēļ Latvijā biežāk uzspīdēs saule un gaiss iesils līdz plus 26 grādiem, tomēr nokrišņi būs novērojami plašākā valsts daļā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas