Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Eksperti: Digitalizācija nenozīmē apvērsumu, bet jaunas iespējas

Pāreja no analogās uz ciparu televīzijas apraidi neradīs apvērsumu tirgū, taču sniegs jaunas iespējas televīzijas nozarei, reklāmdevējiem un skatītājiem, atzina televīzijas un reklāmas nozares profesionāļi mediju aģentūras "Omnicom Media Group" rīkotās diskusijas laikā.

Diskusijā piedalījās AS "Neatkarīgie nacionālie mediji" (NNM) padomes priekšsēdētājs, telekompānijas LNT dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis, telekompānijas LNT un TV5 pārdošanas direktors un NNM padomes loceklis Guntars Traubergs, starptautiskā raidorganizāciju koncerna "MTG", kas Latvijā pārstāv medijus "TV3", "TV6", "3+", "New Media", radio "Star FM" un "Viasat", vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš, Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots un mediju holdinga "Baltic Media Alliance" (BMA) izpilddirektors Ivars Belte. Diskusiju vadīja SIA "Omnicom Media Group" valdes loceklis Henrijs Bukavs.

Runājot par nākotnes prognozēm pēc pārejas uz ciparu televīzijas apraidi, diskusijas dalībnieki norāda vairākas pozitīvas iezīmes un saskata reklāmas tirgus atgūšanās pazīmes.

Ozoliņš norādīja, ka "75% iedzīvotāju televīzijas digitalizācija vispār neskar un apvērsumi valstī nenotiks, notiks tikai mājsaimniecību inventarizācija". "Gan lieliem, gan maziem kanāliem patlaban jākoncentrējas uz auditorijas saglabāšanu, un būtiski, ka televīzijas digitalizācijas rezultātā televīzijas patēriņš noteikti pieaugs," sacīja Ozoliņš,

Traubergs atzina, ka televīzijas kanāliem šīs pārmaiņas ir galvenokārt ar plus zīmi. "Lielajiem kanāliem process nav viennozīmīgs, bet mazajiem kanāliem televīzijas digitalizācija ir iespēja iegūt vēl labāku attēla kvalitāti un lielāku auditorijas aptveramību", norādīja Traubergs.

Televīziju pārstāvji diskusijā akcentēja satura nozīmi pēc pārejas uz ciparu televīziju. "Pieejamā kanālu daudzskaitlība izcels lokāli ražotā satura nozīmi. "Konkurencē uzvarēs tas, kurš vairāk varēs saražot lokālo preci, ar kuru arī atšķirties,'' uzskata Ēķis. Arī Kots norādīja, ka "konkurences priekšrocības sniedz saturs un satura pievilcība".

Traubergs atzina, ka, neraugoties uz to, ka skatītājiem ir pieejami 100 un vairāk televīzijas kanāli, dati liecina, ka 75% skatītāju izvēlas ikdienā patērēt piecus līdz sešus kanālus, par ko arī ir galvenā konkurences cīņa.

Ozoliņš atzina, ka šogad MTG grupas "kanālu noliktava" līdz gada beigām saplānota un vairs neesot daudz brīvu reklāmas laukumu, ko pārdot. Savukārt Traubergs norādīja, ka "reklāmas cenas iet līdzi ekonomikai un patlaban tendence esot pozitīva".

Jau iepriekš ziņots, Latvijā notiek vispārēja pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi, ko veic SIA "Lattelecom" sadarbībā ar LVRTC.

"TV5" uz ciparu apraidi pārgāja jau 2009.gada 1.decembrī, LTV7 - šogad, 1.martā, LNT un LTV1 - 1.aprīlī Rīgā un tās reģionā, bet no 1.jūnijā visā valsts teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas