Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

FKTK: Pēc "Parex" sadalīšanas nav izslēgta vecās bankas maksātnespēja

Pēc AS "Parex banka" labo aktīvu pārnešanas jaunā bankā, pat paliekošās bankas vadībai strādājot izcili, dažādu apstākļu dēļ nav izslēgta vecās bankas maksātnespēja, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece.

Dravniece skaidroja, ka maksātnespēja pati par sevi ir tirgus ekonomikas neatņemama sastāvdaļa un tirgus nosaka to, ka vājākie tiek izspiesti no tirgus, bet tas vienlaicīgi kalpo arī par stimulu tirgus dalībniekiem attīstīties un kļūt spēcīgākiem.

Bankas restrukturizācijas plāns paredz, ka visi klientu noguldītie depozīti - 774 miljoni latu - un bankas izlaistās eiroobligācijas 222 miljonu latu vērtībā pilnībā tiks pārnestas uz jauno banku, bet iepriekšējo akcionāru laikā veiktos ieguldījumus subordinētajā kapitālā paredzēts atstāt vecajā jeb "sliktajā" bankā.

Bijušie bankas akcionāri iepriekš izteikušies, ka subordinēto kapitālu "Parex bankā" ir ieguldījuši vairāki pensiju fondi un ārvalstu bankas, tomēr lielāko daļu šī ieguldījuma gan veido bijušo bankas īpašnieku Viktora Krasovicka un Valērija Kargina nauda.

"Bankas finanšu stāvokli pēc labāko aktīvu nodalīšanas noteiks atlikušo aktīvu pārdošanas rezultāti, bankas vadībai pieņemot lēmumus par šo aktīvu piedāvāšanu tirgū piemērotākajā laikā," uzsvēra Dravniece.

FKTK biroja vadītāja skaidro, ka naudas līdzekļi, kas tiks atgūti bankā, būs atkarīgi ne tikai no šo aktīvu kvalitātes, bet arī no Latvijas tautsaimniecības attīstības kopumā, jo aktīvu pārdošanas cena atspoguļos iespējamo pircēju maksātspēju un kreditēšanas pieejamību tirgū.

Viņa akcentēja, ka FKTK īstenotais uzraudzības uzdevums ir nevis nodrošināt katras atsevišķas bankas bezgalīgu pastāvēšanu, bet to, lai vienas bankas problēmas neradītu sistēmisku krīzi.

Tāpat FKTK skatījumā bankas zaudējumiem primāri jāgulstas uz akcionāriem un profesionāliem finanšu tirgus dalībniekiem, nevis noguldītājiem vai, vēl jo vairāk, nodokļu maksātājiem.

Vienlaikus FKTK uzsver, ka, veicot "Parex bankas" aktīvu un pasīvu sadalīšanu, nodalot labos aktīvus un saistības, tiktu izpildīta Eiropas Komisijas (EK) prasība par sloga sadali starp visiem akcionāriem un lielākajiem kreditoriem, kā arī likviditātes un kapitāla pietiekamības rādītāji saglabātos pietiekami augstā līmenī un palielinātos "labās" bankas pievilcība potenciālo investoru acīs.

Kā ziņots, atsevišķi finanšu nozares eksperti un bijušie bankas īpašnieki norādījuši, ka valdībā atbalstītais "Parex bankas" restrukturizācijas plāns, ar kuru plānots jaunveidojamā bankā pārnest aktīvus 1,5 miljardu latu vērtībā, bet "Parex bankā" atstāt problemātiskos aktīvus, novedīs esošo banku līdz maksātnespējai.

Savukārt "Parex bankas" restrukturizācijas plāna atbalstītāji uzsver, ka šāds bankas sadalīšanas modelis ir labākais iespējamais variants, lai atgrieztu banku pie peļņas, sāktu atmaksāt valstij tās noguldījumus un padarītu to pievilcīgu arī investoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas