Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs nav sajūsmā par jauno veselības ministri

Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis atzīst, ka pēc pirmās tikšanās ar jauno veselības ministri Ingrīdu Circeni (Vienotība) un viņas piedāvātajām iniciatīvām attiecībā uz ģimenes ārstu darbu viņam par ministri diemžēl palicis negatīvs iespaids.

Princis norādīja, ka viņam radusies izjūta, ka Circene neizprot ģimenes ārstu atbildību un darba stilu.

"Pat esmu dzirdējis viedokli, ka ģimenes ārstam būtu jāpieņem astoņas stundas. Liekas, ka viņa uzskata, ka ģimenes ārsts veic tikai pieņemšanu," sacīja asociācijas vadītājs un uzsvēra, ka ģimenes ārstam arī jāmenedžē visa prakse, jāzvana speciālistiem, jāsarunā stacionāri un operācijas, jāatbild uz vēstulēm no ārstniecības iestādēm un jārūpējas par materiāli tehniskās bāzes nodrošināšanu.

Pirmā tikšanās ar ministri ilgusi 40 minūšu, tā bijusi steidzīga, "uguns dzēšanas režīmā" un ministre pievērsusies gandrīz tikai neatliekamajai palīdzībai, kas, pēc ārsta domām, nav pats svarīgākais attiecībā uz ģimenes ārstu praksēm. Tikšanās noslēgumā Circene nosaukusi piecus punktus, par kuriem sarunas dalībnieki varētu būt vienojušies, bet Princis nav varējis piekrist nevienam no tiem.

"Liekas, ka viņai nav īsti laika ģimenes medicīnai," teica asociācijas vadītājs, vienlaikus gan atzīstot, ka atsevišķi sarunā izskanējušie priekšlikumi ir atbalstāmi, piemēram, ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa plašāka reklamēšana.

Ar iepriekšējo veselības ministru Juri Bārzdiņu komunikācija esot bijusi patīkamāka. "Nebija tāda steigas režīma, saruna bija uzmanīgāka, un viņš ieklausījās mūsu viedoklī," salīdzināja Princis.

Circene pēc tikšanās ar abām asociācijām paziņojumā presei norādīja, ka "esam uzņēmuši pareizo virzienu un tagad kopīgiem spēkiem jāstrādā, lai pacientiem nodrošinātu labāku veselības pakalpojumu pieejamību".

Lai uzlabotu primārās aprūpes pieejamību, viņa uzskata par nepieciešamu nodrošināt ģimenes ārstu prakses darba laiku no plkst.8 līdz 18, kad sāk darboties ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001. Viņa atbalsta ģimenes ārstu priekšlikumu nodrošināt ambulatorās veselības aprūpes saņemšanas iespējas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāžu bāzes punktos, kur pacienti varētu vērsties pēc palīdzības vakara stundās un naktīs, kā arī brīvdienās un svētku dienās.

Tāpat Circene rosina stiprināt mājas aprūpes dienestus, uzlabojot pieejamību un pagarinot darba laiku. Feldšeru dienestu darba uzlabošanai varētu palielināt viņu slodzi no pusslodzes uz pilnu. Feldšeriem būtu jāļauj izrakstīt receptes ar hroniskām slimībām sirgstošiem pacientiem pēc ārsta norādījumiem, uzsvērusi ministre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas