Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Godmanis sasauc preses konferenci par Parex pārņemšanu

Ekspremjers, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis (LPP/LC) rīt, 2.oktobrī, sasaucis preses konferenci par "Parex bankas" pārņemšanu, aģentūru LETA informēja Godmaņa pārstāvis Krists Leiškalns. Plānots, ka Godmanis, kurš ir Eiropas Parlamenta deputāts, ieradīsies Latvijā un sniegs atbildes par bankas pārņemšanu.

Galvenā atbildība "Parex bankas" pārņemšanas procesā ir jāuzņemas valdībai, kas pieņēma lēmumus attiecībā uz banku, ceturtdien LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts kontroliere Inguna Sudraba. Viņa sacīja, ka Valsts kontroles ziņojumā par "Parex bankas" pārņemšanu valsts kontrolē viens no galvenajiem secinājumiem ir, ka process nebija plānveidīgs un mērķtiecīgs.

"Ja rūpīgs saimnieks pieņem lēmumu, tad viņam ir konkrēts plāns, kā viņš tālāk rīkosies. Ja ir rūpīgs saimnieks iegulda līdzekļus vai pērk uzņēmumu, tad viņš vispirms noskaidro situāciju uzņēmumā, lai viņam uzreiz būtu rīcības plāns, kā viņš tālāk rīkosies," sacīja Sudraba, piebilstot, ka valdībai nebija plāna, ko tā darīs nākamajā, kā arī 20. dienā pēc bankas pārņemšanas.

Sudraba stāstīija, ka visus lēmumus valdība pieņēma balstoties uz Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) Latvijas Bankas sniegtās informācijas, taču jautājums esot, vai valdībai pieejamā informācija bija pietiekama.

Valsts kontroliere arī sacīja, ka katra institūcija ir rīkojusies savu pilnvaru robežās, piemēram, FKTK lūgusi uzlikt ierobežojumus, Latvijas Banka informējusi par ekonomisko situāciju, taču tām trūkusi koordinēta rīcība.

Viņa skaidroja, ka Latvijas Banka ir finanšu konsultants valdībai un valdībai ir jāpieprasa visa informācija, kas ir nepieciešama lēmumu pieņemšanai. Ja valdība pieņēma lēmumu ieguldīt līdzekļus un veica vadības procesu, tad laikam bija pietiekami daudz informācijas no Latvijas Bankas, pieļāva Valsts kontroliere.

Savukārt vaicāta par FKTK atbildību, Sudraba norādīja, ka FKTK nebija gatava krīzes situācijai bankā. Viņa sacīja, ka situācija "Parex bankā" komisijai jau bija zināma labu laiku, tā arī ir gājusi pie valdības ar saviem priekšlikumiem, piemēram, saistību izpildes ierobežojumu uzlikšanai bankai, lai mazinātu naudas aizplūdi no bankas.

Valsts kontroliere uzsvēra, ka procesu atpakaļ pagriezt nevar, taču nākotnē līdzīgu procesu vadīšanai jābūt koordinētai.

Sudraba sacīja, ka Valsts kontrole arī ziņojumā izdarījusi secinājumus par to, cik lieli ir valsts ieguldījumi un kādi ir nosacījumi un labumi, ko turpina saņemt bankas bijušie akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis. Viņa gan uzsvēra, ka visa informācija, ka skar ieguldījumu līgumu, ir slepena un neļauj to publiskot. Tādēļ arī Valsts kontroles publiskotajā revīzijas ziņojuma versijā daudz informācija būs slēpta.

Valsts kontrole ceturtdien publiskos revīzijas rezultātus par "Parex bankas" pārņemšanu. Valsts kontroles mājaslapā ceturtdien no rīta tiks publicēts revīzijas ziņojuma gala variants.

Liela daļa no informācijas, kas šajā revīzijā tiek vērtēta, ir slepena vai ierobežotas pieejamības, tāpēc no tā būs atkarīgs, cik daudz informācijas būs iespējams publiskot.

 TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien informēja, ka Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka "Parex banka" pārņemta nevis valsts, bet bijušo īpašnieku interesēs. Patlaban "Parex bankas" 70,3% akciju īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.


(papildināta ar 1. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas