Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Grieķijā notiek streiks pret taupības pasākumiem

Grieķijā trešdien notiek šogad pirmais ģenerālstreiks pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem.

Streiks paralizējis jūras un dzelzceļa satiksmi, traucējis Atēnu sabiedriskā transporta kustību un uz četrām stundām tika pārtraukta arī gaisa satiksme.

Ģenerālstreiks ietekmējis arī slimnīcu un skolu darbību, kā arī ir slēgtas valsts iestādes un bankas.

Par pievienošanos streikam trešdien paziņoja arī Žurnālistu savienība, bet Valsts tirgotāju konfederācija aicināja savus biedrus slēgt veikalus.

Streiku izsludināja Grieķijas lielākās privātā un sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrības - GSEE un ASEDY, bet Komunistiskajai partijai tuvu stāvošā arodbiedrība PAME rīkoja atsevišķu demonstrāciju.

Arodbiedrības sola, ka trešdien pēcpusdienā izies atsevišķos ielu protestos.

ADEDY iebilst jauniem valsts izdevumu samazinājumiem, bet GSEE, kuras biedru skaits sniedzas pāri miljonam, neatbalsta valdības plānus liberalizēt ekonomiku, saucot tos par "antisociāliem un pret strādniekiem vērstiem".

GSEE skaidro, ka pieprasa tādu ekonomikas politiku, kas veicina nodarbinātības palielināšanos, sociālo un darba tiesību pieaugumu, kā arī sociālo līdztiesību. "Cilvēki un viņu vajadzības ir svarīgākas par peļņu un skaitļiem," teikts arodbiedrības paziņojumā, piebilstot, ka valdības īstenotie pasākumu "palielina recesiju, bezdarbu, nabadzību un degradāciju rūpnieku un baņķieru labuma vārdā".

Pērn Grieķijā notika septiņi ģenerālstreiki pret Papandreu sociālistu valdības īstenotajiem taupības pasākumiem, kas tiek veikti, lai saņemtu 110 miljardu eiro (77,3 miljardi latu) lielu ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu.

Grieķijas premjers ir devies vizītē uz citām ES valstīm, lai pārliecinātu tās pagarināt Grieķijas aizdevuma atdošanas termiņu. Otrdien viņš Berlīnē tikās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, bet trešdien viņš ir devies uz Somiju, kur tiksies ar premjeri Mari Kiviniemi.

SVF brīdināja Atēnas, ka tām ir jāveic straujākas strukturālās reformas, tostarp arī darba tirgū, tūrisma nozarē un tirdzniecības sektorā.

Grieķijas valdība ir atbalstījusi piecu gadu privatizācijas plānu, kas no valstij piederošajiem uzņēmumiem un citiem īpašumiem palielinās budžeta ieņēmumus par 50 miljardiem eiro (35 miljardi latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas