Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Iesniegti pirmie seši saraksti

Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks 8. jūnijā, pašlaik iesniegti seši saraksti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati. Sarakstu iesniegšana turpināsies līdz 9. februārim.

Trim no sarakstiem līderi ir pašreizējie Eiropas Parlamenta deputāti, otri trīs līdz šim šajā institūcijā nav pārstāvēti. Ir politiskie spēki, kuri jau izziņojuši savu sarakstu prezentācijas pasākumus. Pavisam kandidātu saraksta gatavošanas dokumentus saņēmušas 15 partijas vai partiju apvienības, informē CVK. Kandidātu sarakstus drīkst iesniegt Latvijā reģistrēta politiskā partija vai to apvienība, kurā ir ne mazāk kā 500 biedru.

Partijai Latvijas attīstībai nav pārstāvniecības Saeimā, bet ir savs deputāts Eiropas Parlamentā – Ivars Ijabs, kuram vēlēšanu kandidātu sarakstā ir pirmais numurs. Trijniekā ir arī partijas līdzpriekšsēdētājs Artis Pabriks un vairākās partijās pabijušais Vjačeslavs Dombrovskis, kurš pieteikts kā konsultants. Liela daļa pārējo kandidātu sarakstā ir pašvaldību deputāti.

Nacionālās apvienības saraksta pirmais numurs ir Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle, bet viņam seko pieci Saeimas deputāti, kuri šobrīd ir opozīcijā – Ināra Mūrniece, Rihards Kols, Edvīns Šnore, Ilze Indriksone un Jānis Grasbergs. Savukārt bijušais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards definējis sevi kā lauksaimnieku.

Eiropas Parlamenta pašreizējā sasaukuma deputāts ir arī vakar iesniegtā Saskaņas saraksta galvgalī – tas ir bijušais Rīgas mērs Niks Ušakovs. Jūtams, ka, sarakstu sastādot, lielas cerības liktas uz Latgales vēlētāju – otrais numurs ir pašvaldības AS Daugavpils siltumtīkli sabiedrisko attiecību speciālistei Olgai Petkevičai, ceturtais – Līvānu novada domes deputātam Andrejam Bondarevam, devītais – Ilūkstes Raiņa vidusskolas skolotājam Viktoram Jasiņavičam. Ar trešo numuru kandidē partijas līdzpriekšsēdētāja Regīna Ločmele. N. Ušakovs publiski izteicies, ka no veiksmes Eiropas Parlamenta vēlēšanās lielā mērā atkarīga pašlaik Saeimā nepārstāvētās un šķelšanos piedzīvojušās Saskaņas nākotne.

Salīdzinoši mazāk pazīstamas personības Eiropas Parlamentā vēlas deleģēt Saeimā pārstāvētā partija Stabilitātei!. Pirmajā trijniekā ir Nexpay UAB produkta vadītājs Ņikita Piņins, SIA Mediaservice darbinieks Andrejs Kozlovs un Accenture Latvijas filiāles vecākais finanšu eksperts Pāvels Kuzmins, šai trijotnei seko Saeimas deputāte Jekaterina Drelinga. Stabilitātei! ir pagaidām vienīgā partija, kam sarakstā ir nevis maksimāli iespējamais kandidātu skaits – 18, bet tikai 11.

Kad Elīna Pinto tika virzīta par Valsts prezidenta amata kandidāti, izskanēja versijas, ka šādi viņa vairo savu atpazīstamību pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Šķiet, tā ir taisnība, jo politiķei ir pirmais numurs Progresīvo sarakstā. Otrais ir bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, kurš pieteikts kā aizsardzības ministra ārštata konsultants, trešā un ceturtā ir Rīgas domes deputātes Justīne Panteļējeva un Selīna Vancāne, piecnieku noslēdz biedrības Rīgas pilsētas Rūpju bērns valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis.

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits un literāte Liāna Langa ir Jaunās konservatīvās partijas (JKP) saraksta spicē. Partijas priekšsēdētājam Gatim Eglītim ir trešais numurs, piecniekā arī bijusī Saeimas deputāte, pašnodarbinātā Evita Grosa un Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Vītols.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas