Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ījabs: Uzvaras svētki ir iespēja Latvijas krievvalodīgu kopienai apliecināt savu spēku

Uzvaras svētki ir iespēja Latvijas krievvalodīgu kopienai apliecināt savu spēku un ietekmi, kas ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēki aktīvi apmeklē pasākumus Uzvaras parkā par godu Otrā pasaules kara beigu 66.gadadienai, uzskata politologs Ivars Ījabs.

"Krievvalodīgie ies uz Uzvaras parku, lai parādītu, ka viņi nav divi vai trīs pagrīdē iespiesti radikāļi, bet gan liels skaits. Latvijas valsts integrācijas politikas veidotājiem vienā brīdī būtu laiks atklāti diskutēt par šiem jautājumiem," stāstīja I.Ījabs.

Viņš skaidroja, ka 9.maijs ir ļoti daudzslāņaini svētki. Uzvaras svētki Krievijā kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem ir kļuvuši par tautas svētkiem, un tie nebija politizēti. Cilvēki gāja pieminēt Otrajā pasaules karā kritušos. "Šī piemiņas diena izteikti politizēta ir kopš 2000.gada, kad pie varas nāca Vladimirs Putins un notika atgriešanās pie Padomju Savienības vēsturiskā mantojuma. Svētki ļoti transformējās, jo kādreiz tie bija svētki "ar asarām uz acīm", tagad tie ir kļuvuši par uzvaras un varenības apliecinājumu, aizmirstot, ka pie varas bija Josifs Staļins un lielākā daļa cilvēku Otrajā pasaules karā gāja bojā bezjēdzīgi," teica I.Ījabs.

Politologs atzina, ka Latvijas valsts lielai daļai no Latvijā dzīvojošās krievvalodīgo kopienas nekādu pozitīvu identificēšanos nav spējusi piedāvāt, tādēļ viņi identificējas ar Krievijas propagandu. "Latviski runājošie politiķi viņus dēvē par okupantiem, bet krievvalodīgie grib identificēties nevis ar okupantu vārdu, bet gan ar fašisma sagrāvējiem, aizmirstot to, par kādu cenu sagrāve tika panākta," sacīja politologs.

Latvieši nevēlas sevi identificēt ar padomju laika tradīcijām. Latvijas valsts ir jauna, un tās tradīcijas tikai veidojas. Arī latvieši arvien vairāk un vairāk 18.novembrī dodas svinēt Latvijas proklamēšanas svētkus, piebilda Ījabs.

Kā ziņots, pirmdien Rīgā, Uzvaras parkā, pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem notiek tradicionālie Uzvaras svētku pasākumi, kurus ignorē valdošā koalīcija un citu labējo partiju politiķi, savukārt apmeklē kreisi orientēto opozīcijas partiju pārstāvji.

Pasākumos Uzvaras parkā šodien līdz plkst.18 pabijuši aptuveni 30 000 cilvēku, informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava.

Arī Daugavpilī vairāki tūkstoši iedzīvotāju pieminēja Otrajā pasaules karā kritušos un atzīmēja Otrā pasaules kara uzvaras 66.gadadienu.

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu 900 sekundes veiktais pētījums liecina, ka liela daļa jeb 56% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem atbalsta pasākumus Uzvaras parkā, kas 8.maijā un 9.maijā tiek organizēti, lai pieminētu Uzvaras svētkus, Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu.

Uzvaras dienas sarīkojumus Uzvaras parkā pilnībā atbalsta 38% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, bet 18% - drīzāk atbalsta 9.maija pasākumus Uzvaras parkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas