Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ikstens: Automātiski nominēt Pabriku ir bezjēdzīgi

Līdzšinējais valdības veidošanas process varētu būt norakstāms uz jauno politiķu "mācīšanās laiku", taču tagad tam jāpieliek punkts un beidzot ir jāizveido pastāvīga valdība, aģentūrai LETA sacīja politologs Jānis Ikstens. Viņš norādīja, ka patlaban esot grūti prognozēt, kāds varētu būt prezidenta un partiju sarunu iznākums, jo gan vienai, gan otrai pusei esot nepieciešams "ievilkt elpu un saprast, kas četru nedēļu laikā noticis". Tāpat viņš norādīja, ka automātiski nominēt Arti Pabriku (Attīstībai/Par!) ir bezjēdzīgi, jo partiju vidū ir sakrājies daudz rūgtuma.

"KPV LV ir teikuši, ka Pabrika valdībā neies, Jaunā konservatīvā partija pateikusi, ka nestrādās ar Zaļo un zemnieku savienību, tādēļ skaidra risinājuma šobrīd vispār nav. Gan partijām, gan prezidentam jāsaprot, ko viņi mēneša laikā ir iemācījušies un kā rīkoties tālāk. Viņiem ir jāpasaka, kā īsti izpaužas atbildība pret valsti un vēlētājiem, jo

ir viegli muldēt, ka viņi ciena demokrātiju, taču beidzot kaut kas ir arī jādara," sacīja politologs.

Viņš norādīja, ka līdzšinējo valdības veidošanas procesu varētu norakstīt uz jauno politiķu mācīšanās laiku, taču "tagad tam ir jāpieliek punkts", lai varētu izveidot pastāvīgu valdību, kas ir spējīga pieņemt vismaz valsts budžetu.

Komentējot to, vai nākamais premjera amata kandidāts tomēr varētu būt Pabriks, Ikstens pauda, ka diez ko reāla kandidatūra tā neesot kaut vai tās retorikas dēļ, kas bijusi partiju starpā.

Arī tas, vai varam sagaidīt ārkārtas vēlēšanas, Ikstena ieskatā būšot atkarīgs no mācībām, ko partijas guvušas līdzšinējā valdības veidošanas laikā. "Abām jaunajām, lielākajām partijām bija dota iespēja izveidot valdību un viņas to salaida dēlī. Tagad ir jautājums, kā viņi domā iziet ārā no situācijas, cienot arī demokrātiskās vērtības," pauda eksperts.

Ikstenam līdzīgu viedokli pauda arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra, norādot - ja JKP neatteiksies no sarkanās līnijas pret ZZS, tad premjerministra amatam kā nākamo nominēt politiķi Pabriku būs bezjēdzīgi.

Skudra norādīja - ja Gobzems pauda partijas KPV LV kopējo pozīciju, nevis tikai savu viedokli, tad KPV LV neietu valdībā, kuru vadītu Pabriks. Līdz ar to Pabriks nominācijas gadījumā varētu cerētu uz atlikušo partiju balsīm. Tas nozīmē, ka vairākums parlamentā panākams vien tad, ja JKP mīkstina savas pozīcijas pret ZZS.

"Ja sarkanās līnijas paliek spēkā, tad Pabrikam būtu bezjēdzīgi kaut ko uzticēt," vērtēja eksperts.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis atsauks politiķa Alda Gobzema (KPV LV) nomināciju premjera amatam. Tāpat viņš apņēmies sākt konsultācijas ar partijām.

(pievienots Skudras komentārs)

Top komentāri

TX
T
Šitais varas nopirktais laikam 1. reizi pasaka ko sakarīgu....
zvirbulēns
z
Jaunie neklausīs vecos, vecie nesapratīs jaunos, īsi sakot dzīvosim ar tehnisko valdību, tehnisko budžetu, lai ko arī neteiktu Ikstens.
jautājums Ikstēnam
j
Kā izskatās automātiska nominācija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas