Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

IZM aktīvi strādā, lai tomēr panāktu skolas gaitu sākšanu no 6 gadu vecuma

Pārskatot izglītības saturu pirmsskolas un sākumskolas posmos, tiek strādāts arī pie skolas gaitu sākšanas no sešu gadu vecuma, vēsta laikraksts Diena. Izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) preses pārstāve Agnese Korbe norāda, ka šī ideja nenozīmējot, ka tā būtu "klasiska 1. klase ar pirmo solu, mugursomu un tamlīdzīgi", kā tas bieži tiekot saprasts.

Runa ir par citu apmācības modeli, kur nodarbības ilgtu 30 minūtes un apmācības forma neatšķiršoties no tās, kāda tā līdz šim bijusi bērnudārzos. jau no 1. septembra aptuveni 20 izglītības iestādēs notikšot eksperiments, lai izmēģinātu jauno apmācības sistēmu.

"Virzība uz to notiek," teic Valsts izglītības satura centra pārstāve Kristīne Ilgaža, kaut gan sabiedrība pret reformu noskaņota kritiski, par ko liecina arī viedokļi Izglītības un zinātnes ministrijas interneta mājaslapā.

Ekspertu viedokļi par ieceri ir polāri – vieni atbalsta, citi asi kritizē. Vairākums skolu direktoru uzskata, ka nav īstais brīdis reformas sākšanai, kas nenozīmē, ka to vispār nevajadzētu, stāsta Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēde Dzintra Kohva.

Pašlaik ir cīņa par to, kurš saņems naudu par sešgadnieku izglītošanu — skolas vai bērnudārzi, bet neviens nedomā par bērniem, uzskata Daugavpils Universitātes profesore Elfrīda Krastiņa. Viņa uzsver, ka viens ir skaidrs – bērnam šajā vecumā ir jāmācās. Daudzkārt dzirdēti izteikumi, ka sešgadniekiem vēl jāļauj baudīt bērnību, nevis jāliek mācīties, taču tieši 4–6 gadu vecums bērniem ir svarīgākais periods lasītprasmes apgūšanas ziņā. Šī perioda nokavēšana var novest pie tā, ka vēlāk bērnam neko iemācīt vairs nevar, jo viņš par daudz "sabaudījies" bērnību. 

Top komentāri

kaija
k
Nu varbūt vajadzētu piespiedu darbu no kādiem gadiem 10? Citādi nokavēs kaut ko un izaugs lieli slaisti. Kāda starpība pabeidz videni 18 vai 19 gados, galvenais, ka pabeidz sekmīgi mācību iestādi un ir pēc tam spējīgs turpināt studijas augstskolā vai citā mācību iestādē. Toties ir būtiski iebāzt skolā 6 vai 7 gados, jo tajā vecumā tas 1 gads ir nozīmīgs. Un varbūt nevis jāčakarē tie mazie bērni, bet jāpadomā vai vajag 3 gadus vidusskolā? Varbūt tomēr normālu 2 gadīgu programmu vidējai izglītībai? Nevajag bērnus 12 gadus piestūķēt ar teoriju un definīcijām, bet varbūt 11 gados iemācīt domāt, analizēt un radoši rīkoties.
Bezdarbnieks
B
Stulbeņi,nedot bērnam izdzīvot bērnību?!Lai tik nevajadzētu maksāt,gatavi uz visu.Ministri,deputāti,ka nedomā par bērniem ,viņus interesē tikai nauda un vēlreiz nauda.
kuku
k
Man būtu kāds būtisks jautājumi (varbūt kāds zin atbildi): 1.Kā paredzēts 6gadīgo skolēnu nodarbināt pēcpusdien, kamēr vecāki strādā? Tomēr ir liela atšķirība vai bērnam ir 6 vai 7 gadi. Manas ir aizdomas, ka šādā veidā izdevumi par vesela gada bērnudārzu uzturēšanu tiek ieekonomēti. 2.Cik klases (gadus) kopumā peredzēts mācīties vienam skolēnam? Manas aizdomas, ka sakarā ar valsts lielajiem parādiem notiek notiek darbaspēka agrāka sagatavošana darba tirgum par veselu gadu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas