Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

IZM: daļu no vecāku nodokļu naudas jāļauj novirzīt skolai

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
skumjajai vai priecīgajai
s
Ja prestižās skolās nepieņemtu nodokļu nemaksātāju bērnus - tā būtu taisnīgāka prakse par tagad daudz kur piēkopto dāvanu skolai praksi;)
to par ko cīnāmies
t
Tava info ir novecojusi - šovasar Saeima pieņēma likuma grozījumus un nekādas atlaides no samaksātajiem nodokļiem atpakaļ nevaram dabūt. Jeb varbūt īsti precīzi nezinu šos likuma grozījumus? Skolas atbalsta fondam, kaut arī tā ir sabiedriskā labuma organizācija, ziedojot vairs nenāk 80% atpakaļ no iemaksātās nodokļu naudas. Vai budžeta organizācijām kaut kā savādāk notiek? Jebkurā gadījumā ši sistēma ir samudžināta un nemotivē vairākumu izmantot ziedošanas iespējas, kā arī uzskatāmi nerāda saikni nomaksātajiem nodokļiem ar konkrēto skolu utt.
skumji vai priecīgi
s
Tikai esošā vai bijusī mācību pārzine ar 3 gadu pieredzi vadošā darbā šobrīt drīkst mēģināt kandidēt uz direktora amatu. Polijā, ja nekļudos, mācību pārzine nevar vienlaicīgi stratēt konkursā uz direktora amatu divos sarakstos - gan kā mācību pārzine direktora komandā gan kā direktora amata pretendente
skumji vai priecīgi
s
Vēl nesen prestižajās Rīgas skolās skolēnus uzņēma konkursa kārtībā pēc zināšanu līmeņa. Tagad galvenais kritērijs cik lieli būs 2% no vecāku ienākuma nodokļa....
tam
t
Cik Tu pelni?
Par ko cīnamies?
P
Šādu iespēju skolēna vecākiem likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" dod jau šobrīd. Saskaņā ar IIN likuma 10.panta pirmās daļas 3.punktu pirms ienākuma aplikšanas ar IIN no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti šādi maksātāja attaisnotie izdevumi - summas, kas ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas sabiedriskā labuma organizācijām un budžeta iestādēm. Jāņem vērā, ka šā panta pirmās daļas 3., 5., 6. un 7.punktā minētie maksātāja attaisnotie izdevumi kopā nedrīkst pārsniegt 20% no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma. Mīļie vecāki - izmantojiet šo iespēju!
Susurs
S
Loti pareiza un laba ideja, pilnibaa atbalstu.
izglītības foruma dalībniec
i
Mūsu kopā sanākšana nav bijusi velta - izglītības un zinātnes ministrija sadzirdējusi un jau kā ierosinājumu Finanšu ministrijai iesniegusi priekšlikumu par iezīmēto nodokļu daļu konkrētām izglītības iestādēm, kā tas jau vairākus gadus sekmīgi notiek Lietuvā. Protams, nostrādājis klusā telefona efekts un no sākotnēji izteiktās idejas ir atmestas( nesadzirdētas) dažas lietas. Proti, 2 % ienākuma nodokļa veidā cilvēks var novirzīt ne vien konkrētai skolai vai bērnudārzam, vai augstskolai, bet arī policijai, slimnīcai, pansionātam utt. Tas ne tikai ļauj aizlāpīt robus skolas finansējumā, bet ir ļoti spēcīgs motivācijas līdzeklis maksāt nodokļus. Jo bērna klasesbiedra vecākam varēšu pajautāt, kāpēc viņš nemaksā nodokļus - vai viņš saprot, ka tā netaisni izturas pret mums - nodokļu maksātājiem. Tās ir ļoti labas zāles ticības atjaunošanai valstij un valsts nodokļu sistēmai. Cerams, ka šādas likuma izmaiņas tiks izdarītas ņemot vērā Lietuvas pieredzi - gan labo, gan varbūt kādu atziņu, kā to varēja darīt labāk. Lietuvas vēstniecībā Lietuviešu skolas direktore skolas padomes uzdevumā jau ir runājusi par iespējamo Lietuvas atbalstu šāda likuma pieņemšanā. Pieņemsim šo palīdzību!
izglītības foruma dalībniec
i
Mūsu kopā sanākšana nav bijusi velta - izglītības un zinātnes ministrija sadzirdējusi un jau kā ierosinājumu Finanšu ministrijai iesniegusi priekšlikumu par iezīmēto nodokļu daļu konkrētām izglītības iestādēm, kā tas jau vairākus gadus sekmīgi notiek Lietuvā. Protams, nostrādājis klusā telefona efekts un no sākotnēji izteiktās idejas ir atmestas( nesadzirdētas) dažas lietas. Proti, 2 % ienākuma nodokļa veidā cilvēks var novirzīt ne vien konkrētai skolai vai bērnudārzam, vai augstskolai, bet arī policijai, slimnīcai, pansionātam utt. Tas ne tikai ļauj aizlāpīt robus skolas finansējumā, bet ir ļoti spēcīgs motivācijas līdzeklis maksāt nodokļus. Jo bērna klasesbiedra vecākam varēšu pajautāt, kāpēc viņš nemaksā nodokļus - vai viņš saprot, ka tā netaisni izturas pret mums - nodokļu maksātājiem. ja ne savādāk,lai savu nodokļu daļu skolai iemaksā pa taisno - citādi draugi nebūsim. Tās ir ļoti labas zāles ticības atjaunošanai valstij un valsts nodokļu sistēmai. Cerams, ka šādas likuma izmaiņas tiks izdarītas ņemot vērā Lietuvas pieredzi - gan labo, gan varbūt kādu atziņu, kā to varēja darīt labāk. Lietuvas vēstniecībā Lietuviešu skolas direktore skolas padomes uzdevumā jau ir runājusi par iespējamo Lietuvas atbalstu šāda likuma pieņemšanā. Pieņemsim šo palīdzību!
Pseidospriedumi
P
Nav drusku par vēlu, līdz skolai pāris nedēļas?
bijušais skolotājs
b
Polijā reizi 4-5 gados skolas direktors prezentē skolēnu vecākiem, skolotājiem un pašvaldības pārstāvjiem savu redzējumu (skolas attīstības vīziju), kā skola varētu attīstīties, kā piesaistīt skolai sponsoru līdzekļus, kāda varētu būt vecāku līdzdalība skolas attīstībā u.tml un ar kādiem cilvēkresursiem tas tiks realizēts. Savu vīziju prezentē arī citi skolas direktora amata pretendenti, jo direktoru skolā ieceļ nevis līdz pensijai, bet gan uz noteiktu laiku. Un klātesošie izvēlas labāko. Šobrīd Latvijā daudzi pirmspensijas vecuma skolu direktori kādreiz bija labākie skolotāji un viņu izpratne par skolu menedžmentu ir tālu no vēlamā. Daudzi skolu direktori ir papīru kalpi, kas padevīgi izpilda un pārpilda neskaitāmās instrukcijas un "ukazus" no augšas. Un no šādiem vadītājiem šobrīd ir atkarīgs - kurš turpinās strādāt skolā un kurš nē. Mans priekšlikums - lai skolu direktoriem atklāti reizi 4 gados jāpierāda, ka viņu redzējums ir labākais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas