Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ja pašu ieņēmumi kritīsies, teātri sezonas otrajā pusē pārskatīs repertuāru

Skatītāju nebiedēsim. Šī sezona būs, "ja tā var teikt, humānāka. Rādīsim, ka cilvēka dvēselē līdztekus melnajiem kambariem ir arī pozitīvais", par gaidāmo teātra sezonu, kas sāksies septembrī, saka Dailes teātra direktors Aivars Līnis. Tas nozīmē, ka šogad Nekrofila ekvivalentu Dailē nebūs.

Latvijas dramatiskie teātri 2009./2010.gada sezonu plāno neskaidra finansējuma apstākļos, tādēļ pārliecības, ka mākslinieciskajās iecerēs nenāksies veikt būtiskas izmaiņas, direktoriem nav. Līdz janvārim teātri strādāšot pēc plāna. Ja dotācija tiks samazināta vēlreiz vai nepildīsies pašu ieņēmumu plāns, būtiskas pārmaiņas skatītāju gaida 2010.gada sākumā. Pretkrīzes recepti teātri redz atšķirīgi — orientēsies uz elitārām izrādēm vai masu produkciju. Savukārt biļešu cenas vismaz pagaidām nemainīšoties.

"Par nākamo sezonu runāju ar piesardzību, jo 2010.gadā zināmi tikai finansējuma principi, pēc kuriem, ņemot vērā pašlaik iedalīto naudu teātriem, var aptuveni lēst finansējuma apjomu," raksturo A.Līnis. Par to, ka "aptuveni aplēstā" valsts dotācija (pēc šābrīža aprēķiniem — daļā teātru ap 60% no iepriekšējā gada) tiks saņemta, pārliecības nav. Valmieras Drāmas teātra (VDT) direktore Evita Sniedze, kuras vadītais teātris pēc pašreizējās prognozes var cerēt uz 2006.gada finansējuma līmeni, uzsver: "Lielākā problēma — droši nav nekas. Jau sešas reizes esam pārslēguši līgumus par dotācijas sadali."

Būtiski sarukusi iespēja papildu finansējumu iegūt Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursos, un teātri bažījas, ka prognozes par skatītāju spēju maksāt izrādīsies pārlieku optimistiskas. Tāpēc tiek pieļauts, ka repertuārs, piemēram, Dailes teātrī, sezonas otrajā pusē kļūs "vieglāks". Kā formulē A.Līnis, "ja dramatiski kritīsies apmeklējums, būs būtiski jāpazemina cenas un vienas skaistas izrādes vietā būs trīs ātri, lēti lubu gabali". Negribīgi iespēju ar "populārāku" repertuāru papildināt ienākumus pieļauj arī Latvijas Nacionālā teātra (NT) direktors Ojārs Rubenis, gan uzsverot, ka teātris vienlaikus centīsies nodrošināt šādu uzvedumu māksliniecisko vērtību. Pavasarī, visticamāk, NT atgriezīsies Žurka Kornēlija.

Uz "populārāku" teātri

Abi lielie Rīgas teātri šogad būs īpaši atkarīgi no skatītāju vēlmēm. Dailes teātrim arī labākos gados grūtības ir sagādājusi milzīgā Lielā zāle, savukārt NT dotācija, uzsver O.Rubenis, šogad nenosedz pat minimālās algas darbiniekiem. Repertuārs gan plānots intriģējošs. NT pirmā pirmizrāde būs Kaspara Dimitera un Zigmara Liepiņa Vadonis, muzikāla drāma par Kārli Ulmani. Aktieru zālē Felikss Deičs iestudē izrādi Uldim Dumpim, Ģirtam Jakovļevam, Astrīdai Kairišai un Lolitai Caukai. Plānota Ģirta Ēča debija režijā, Māra Zālīte teātrim raksta drāmu par Vili Lāci.

Dailes teātris izlēmis atteikties no izsludinātā Jana Villema van den Bosa, M.Makdomas Spilvencilvēka Dailes iestudējuma režisora, projekta, toties turpinās sadarbību ar Rolandu Atkočūnu, kas sezonas otrajā pusē iestudēšot Mihaila Bulgakova Svētuļu jūgā.

Dž.Dž.Džilindžers piekritis nomainīt Borisa Vijana Dienu putas ar pazīstamāku nosaukumu — Īstvikas raganām. "Izaicinošāk, provokatīvāk," rezumē A.Līnis.

Kursu uz "populārāku" teātri ieturēs arī Liepājā, kur sezonas moto būs Dzīve ir mīlestība. "Orientēsimies uz mazajām formām. Bet tas, ka nevaram atļauties dārgus muzikālus iestudējumus, bija skaidrs jau pirms krīzes," saka Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Latiņu nenolaidīs

VDT un Jaunais Rīgas teātris nolēmuši pret krīzi cīnīties ar elitāru izrāžu palīdzību. "Nekas nemainās. Protams, izmaksas tiek samazinātas, bet šobrīd izstrādājam maksimālo plānu. Ja naudas nebūs, izpildīsim to par 80, 60, 40%," mierīgi rezumē JRT direktore Gundega Palma. Teātrim jau ir veiksmīga pieredze ar finansiāli lētiem iestudējumiem, piemēram, Alvja Hermaņa Zilākalna Martas skatuves ietērps pagājušajā sezonā izmaksāja dažus simtus latu.

Arī E.Sniedze norāda, ka "nekādā gadījumā nenolaidīs latiņu, drīzāk otrādi". "Būs klasika, oriģināldramaturģija, meklēsim jaunas telpas teātrī." No plašākiem izbraukumiem gan būšot jāatsakās, jo finansiāli tas nestu zaudējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas