Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Jansons papildinās zināšanas cilvēktiesību jomā, sola sadarboties ar Kovaļevsku

Saeima ceturtdien tiesībsarga amatā ievēlēja Juri Jansonu. Par Saskaņas centra virzīto kandidātu nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 40 tautas kalpi. Savukārt par otru kandidātu, _Vienotības _virzīto Anitu Kovaļevsku nobalsoja 39 deputāti, bet pret balsoja 40 parlamentārieši.

Vienotība: tagad paša Jansona rokās ir pierādīt savu atbilstību amatam

Deputāti balsoja ar vēlēšanu zīmēm. Balsojumā kopumā piedalījās 97 parlamentārieši, bet par derīgām tika atzītas 93 vēlēšanu zīmes.

Uzreiz pēc ievēlēšanas J.Jansons žurnālistiem sacīja, ka viens no viņa galvenajiem uzdevumiem jaunajā amatā būs mainīt kārtību, kādā tiesībsargs tiek izraudzīts, lai turpmāk šis process notiktu demokrātiskāk un saprotamāk.

Vispirms J.Jansons iecerējis tikties ar līdzšinējo tiesībsargu Romānu Apsīti un citiem biroja darbiniekiem, kā arī pievērsīsies šīs iestādes budžeta un kapacitātes jautājumiem.

J.Jansons arī klāstīja, ka ir gatavs sadarboties ar A.Kovaļevsku, ņemot vērā viņas zināšanas cilvēktiesību jomā. Viņš arī plānojis pievērsties savu zināšanu papildināšanai cilvēktiesību jomā.

Komentējot balsojuma rezultātus, J.Jansons piebilda, ka par atbalstu nav bijis pilnībā pārliecināts, jo balsojums bija aizklāts.

Turpretī A.Kovaļevska teica, ka deputātu balsojums viņu nepārsteidz, jo tas bijis skaidrs jau iepriekš. Tiesnese arī atzina, ka ir gatava sadarboties ar jauno tiesībsargu, sniedzot viņam konsultācijas, taču tādēļ negrasās pamest Administratīvās rajona tiesas tiesneša amatu.

Līdzšinējā tiesībsarga R.Apsīša pilnvaras beidzās 28.februārī.

Saeima tiesībsargu ievēl uz pieciem gadiem. Viņu apstiprināt amatā var ne mazāk kā pēc piecu deputātu ierosinājuma.

Tiesībsarga funkcijas ir aizsargāt cilvēktiesības, sekmēt vienlīdzīgas attieksmes principa ievērošanu un jebkāda veida diskriminācijas novēršanu. Tiesībsarga pienākumos ir arī izvērtēt un veicināt labas pārvaldības principa ievērošanu valsts pārvaldē, atklāt trūkumus savas jomas tiesību aktos un to piemērošanā un veicināt to novēršanu, sekmēt sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām un to aizsardzības mehānismiem.

Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Tiesībsargs savā darbībā ir neatkarīgs un pakļaujas vienīgi likumam. Nevienam nav tiesību ietekmēt tiesībsargu viņa funkciju un uzdevumu pildīšanā.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

cv


Juris JANSONS

dzimis 1973. gada 19. jūnijā
precējies, ir meita un dēls

Izglītība

2001.gads - LU Juridiskā fakultāte, augstākā profesionālā izglītība, kvalifikācija jurists
2004.gads - LU Ekonomikas un vadības fakultāte, sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā
no 2006.gada - Rīgas Stradiņa universitāte, doktorants studiju programmā Tiesību socioloģija

Karjera

1994.–2005. - Latvijas Banka, pēdējais amats – Analītiskās daļas vadītājs (2000-2005)
2005.1.-2005.6. - IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, finanšu konsultants
2006.-2007. - Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes Socioloģijas un tiesību zinātnes katedras Tiesību zinātnes bakalauru studiju programma; stundu pasniedzējs mācību kursā Tiesību filozofija
2007. - Rīgas Stradiņa universiātes Rehabilitācijas fakultātes Sociālā darba akadēmiskā skola maģistra programmas Sociālais darbs; stundu pasniedzējs mācību kursā Sociāltiesiskie pakalpojumi
2006.1.- 2008.11. - Juridiskās palīdzības administrācijas direktors
2008.11. - MK apstiprina par e-lietu sekretariāta vadītāju
2009.6. - līdz ar e-lietu sekretariāta reorganizāciju, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks
2009.12. - RSK apdrošināšanas AS (RSK) akcionāru pilnsapulce ieceļ par jauno uzņēmuma vadītāju
2010.1. - sakarā ar RSK apdrošināšana likvidāciju, atbrīvots no valdes priekšsēdētāja amata, iecelts par uzņēmuma likvidatoru
2011.gada 3.martā ievēlēts tiesībsarga amatā

Avots: LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas