Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Jaunie novadi paliek vecajās rokās, Latvija kļuvusi zaļāka

No 109 novadiem tikai 23 novadus nevadīs bijušie pašvaldību vadītāji, un arī no viņiem trīs amatā atgriežas pēc pārtraukuma. Tādejādi var uzskatīt, ka vara jaunajos novados paliek vecajās rokās. Taču tagad vienā novadā ir apvienotas daudzas pašvaldības un ir vairāki pieredzējušie mēri, kas amatu ir zaudējuši.

Domju priekšsēžu vēlēšanas parāda, ka tajās ir uzvarējusi Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kurai ir vislielākā ietekme vietējā varā — ZZS pārstāvji vadīs 33 pašvaldības. To vidū ir arī Jelgava un deviņi lielie novadi, kuros iekļautas rajonu centru pilsētas. Tautas partija (TP) šajā sacensībā ir palikusi otrajā vietā — tās pārstāvji vadīs 18 novadus.

Ar tiesvedību saistītu iemeslu dēļ jauno novadu un pilsētu mēru vēlēšanas 1.jūlijā nenotika četrās pašvaldībās — Jūrmalā, Kuldīgas, Alojas un Saulkrastu novadā. Apkopotā informācija par domes priekšsēžu vēlēšanām pārējās pašvaldībās liecina, ka vadība ir mainījusies trīs lielajās pilsētās — Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī, kurā gan amatā atgriežas Rihards Eigims (LSDSP), kurš jau reiz vadīja pilsētu. Tāpat pašvaldības vadītāja amatā pēc pārtraukuma atkal būs Balvu novada mērs Jānis Trupovnieks (TB/LNNK), Krāslavas novada mērs Gunārs Upenieks (ZZS), kā arī Durbes novada mērs, bijušais pašvaldību ministrs Andrejs Radzevičs (TP). To 23 domju priekšsēžu vidū, kas nav pašvaldības vadījuši iepriekšējā sasaukumā, ir vairāki skolu direktori, kuri tagad būs Lubānas, Strenču, Kārsavas un Viesītes novada priekšgalā. Par novadu priekšsēžiem kļuvuši arī divi zvērinātie advokāti, vairāki zemnieku saimniecību īpašnieki un uzņēmēji.

Apkopotā informācija par domju priekšsēžu vēlēšanām 105 novados liecina, ka ZZS vietējā varā ir vislielākā ietekme. Pamanāmākā ZZS neveiksme ir tās nespēja nosargāt varu Kandavas novadā, kurā tā uzvarēja. Neraugoties uz zaudējumiem vairākos lielajos novados, arī Tautas partijai pašvaldībās joprojām būs liels svars. Vairākās vietās to izkonkurēja tieši ZZS, taču Saldus un Madonas novados mēru amatus TP dabūja, pateicoties ZZS deputātu atbalstam. Tur tāpat kā vēl virknē pašvaldību vairākums ir ļoti trausls, un var paredzēt, ka domes darbs, visticamāk, būs apgrūtināts. Trešajā vietā ir Jaunais laiks, kura pārstāvji vadīs astoņas pašvaldības, LPP/LC — septiņas, partija Rīgas apriņķa novadu apvienība, kas startēja desmit novados, sešos no tiem ir ieguvusi domes priekšsēža posteni. Saskaņas centra mēri būs piecās pašvaldībās, TB/LNNK — trijās, LSDSP — divās.

Ne tik veiksmīgas kā pirms četriem gadiem Jaunajam laikam, un tomēr — ar zināmiem rezultātiem šīs vēlēšanas ir bijušas jaunajām partijām. Pilsoniskās savienības pārstāvji vadīs piecas pašvaldības, Sabiedrība citai politikai un demokrāti.lv — katra vienu. Veiksmīgas vēlēšanas ir bijušais arī reģionālajām partijām Ogres novadam, Tukuma pilsētai un novadam, kā arī Latvijai un Ventspilij, kuras saglabāja varu. Daļa jauno vietējo līderu ir ievēlēti domēs no apvienību sarakstiem, kuros kandidēja arī politisko spēku biedri, tāpēc partiju pārstāvniecību novadu vadībā pilnīgi precīzi nevar noteikt.

ZZS viens no līderiem Augusts Brigmanis, kura pārstāvētā partija pērn protestēja pret novadu reformu, lai Tautas partija nepārņemtu varu visā Latvijā, tagad Dienai atzina: "Esmu kļūdījies." Viņš solīja, ka ZZS pārstāvji būšot toleranti un neveicināšot cīņu starp pilsētām un laukiem, kas tiek prognozēta pēc pagastu pārstāvju uzvaras lielo novadu vadības vēlēšanās. Par ZZS esot balsojuši arī cilvēki pilsētās, tāpēc tās esot pilnīgas muļķības, ka zaļie zemnieki varētu neievērot pilsētu intereses, sacīja A.Brigmanis. "Risks ir cilvēku galvās. Liels centrs un lauki vienā pašvaldībā — tā ir iespēja, bet, ja tie savā starpā sāks karot, tas novedīs pie slikta iznākuma," Dienai atzina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdis Oskars Spurdziņš (TP).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas