Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Jaunu darbvietu radīšana - glābt Latgali, dot darbu

Jaunu darbvietu radīšana, lai mazinātu cilvēku aizbraukšanu no valsts, īpašu uzmanību pievēršot Latgales pierobežai, bija galvenie jautājumi Saeimā pārstāvēto partiju sarunās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, liecina politisko spēku līderu sacītais. Valsts prezidenta viedokli par konsultācijām varēs uzzināt nākamajā pirmdienā. Vienlaikus sarunās ir meklēts, bet nav atrasts divu trešdaļu balsu vairākums Saeimā, kas varētu būt nepieciešams Valda Dombrovska (Vienotība) valdībai ar Eiropas finanšu stabilizāciju saistītu lēmumu pieņemšanai.

Otrdien Valsts prezidents pabeidza sarunas ar partijām, kā pēdējos Rīgas pilī uzņemot Zaļo un Zemnieku savienību un no Zatlera Reformu partijas ievēlētos, bet atšķēlušos neatkarīgos deputātus, kas ieradās visi seši. Pārējās partijas sarunā ar Valsts prezidentu un viņa komandu piedalījās piecu cilvēku sastāvā. Pēc tikšanās ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pavēstīja, ka ZZS vairs nepretendē uz ministru amatiem valdībā, jo valdošās partijas ir pateikušas, ka neplāno koalīcijas paplašināšanu, bet ZZS arī negatavojas koalīcijai izlīdzēt ar savām balsīm tai kritiskā situācijā. «Mēs vairs sen neesam puišeļi, kurus kāds atnāks un mācīs, kā dzīvot,» Dienai sacīja bijušais satiksmes ministrs, Saeimas deputāts Uldis Augulis. ZZS vēlas no ārlietu ministra Edgara Rinkēviča trešdien saņemt plašāku informāciju par topošo Eiropas budžeta līgumu, kas nepieciešams eirozonas valstu finanšu stabilizācijas nodrošināšanai, kurš joprojām neesot pieejams. A. Brigmanis domā, ka ar ES finanšu jautājumiem koalīcija grib novērst uzmanību no aktualitātēm Latvijā, kā, piemēram, situācija Latgalē un cilvēku aizbraukšana no valsts.

Visu politisko spēku pārstāvji kā vienu no aktualitātēm minēja Latgales reģionālo attīstību, kas jo kritiskāka kļuvusi pēc tam, kad stājās spēkā grozījumi likumā par akcīzes nodokli, kuri ierobežo pierobežas ļaužu iespējas ievest lētās akcijas preces no kaimiņvalstīm, kas daudziem bijis vienīgais iztikas avots. «Ir nepieciešama apjomīga programma pierobežas teritoriju glābšanai. Pēc šīs sarunas premjeram ir skaidrs, ka tā ir lielāka prioritāte, nekā šķita līdz šim,» atzina Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Uz to reaģējot, Saskaņas centra līderis Jānis Urbanovičs varot tikai izteikt gandarījumu, ka arī premjera partija to ir sapratusi, «taču kauns, ka viņi to zina, bet nedara». Viņaprāt, atslēgas vārds ir «darbvietas», jo cilvēkiem tiek piedāvātas tikai divas iespējas - vai nu braukt projām, vai viņi «tiek stumti uz kriminālo». Arī J. Urbanovičs sarunā uzsvēris ES fondu nozīmi, kas jāskata kontekstā ar jaunām darbvietām ilgtermiņā, nevis ieguldījumiem sporta hallēs un izklaides objektos, kas to nenodrošinās, bet ar gadiem prasīs papildu izmaksas. Reģionālo attīstību kā prioritāti nosaukusi arī Zatlera Reformu partija (ZRP), kura vēlas to īstenot pārnozaru līmenī, sasaistot jaunu darbvietu radīšanu ar izglītību, atbalstu uzņēmējdarbībai un korupcijas novēršanu, skaidroja ZRP priekšsēdis Valdis Zatlers. Viņš kā iespējamo kavēkli minēja «megaministrijas radīšanu», apvienojot Reģionālās attīstības un pašvaldību ministriju ar Vides ministriju, un nesaskatot šīs apvienošanas ieguvumus.

Valsts prezidenta piedāvāto jautājumu lokā iekļauta arī Nacionālā attīstības plāna sagatavošana un ar to saistītā Eiropas Savienības fondu apguve nākamajā periodā, kam, pēc Raimonda Vējoņa (ZZS) domām, ir jānotiek, ievērojot reģionālās attīstības intereses. ZZS delegācijā pie prezidenta bija arī pārstāvji no Ventspils un Liepājas domes. Lai cilvēki nebrauktu projām no Latvijas par vienīgo mājokli ņemtā kredīta dēļ, valstij ir jārisina arī šis jautājums, par ko TB/LNNK runājusi jau gadiem, atgādināja tieslietu ministrs, VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš sarunā ar prezidentu esot guvis «dubultsparu, lai darbotos šajā jomā», redzot, ka šis jautājums uztrauc arī A. Bērziņu.

Otrdien A. Bērziņa sarunas noslēdzās ar valdību atbalstošo neatkarīgo deputātu uzņemšanu Rīgas pilī. Valsts prezidents lūdzis šo deputātu grupu viest skaidrību, kādu ideoloģiju viņi pārstāv, ko ir svarīgi zināt arī ārvalstu partneriem. Elīna Siliņa solīja, ka grupa varētu izveidot savu biedrību pēc 18. februārī paredzētā referenduma.

Valsts prezidents tradicionāli ar partijām ir ticies valdību veidošanu laikā. V. Zatlers sarunas organizēja arī pirms uzstāšanās Saeimā tās pavasara sesijas pēdējā sēdē. Trešais iemesls, kura dēļ prezidenti ir aicinājuši politiķus uz Rīgas pili, ir kritiska politiskā situācija, kāda bija 2008. gada nogalē, kad V. Zatlers aicināja partijas atbalstīt valsts glābšanas plānu, lai Latvija varētu saņemt starptautisko aizdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas