Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Judins: Oligarhu lietas materiāli liecina, ka valsts nozagšana pastāv

Krimināllikumā nav jēdziena "valsts nozagšana", taču "oligarhu lietas" materiālos ir vairāki piemēri, kas liecina, ka realitātē šāda parādība pastāv, šodien "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē sacīja komisijas loceklis Andrejs Judins (Kustība Par).

Judins šodien komisijas locekļus un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku Jēkabu Straumi (KNAB) iepazīstināja ar savu prezentāciju par valsts nozagšanas pazīmēm.

Judins skaidroja, ka Latvijā nav ieviests krimināltiesību jēdziens "valsts nozagšana" un Krimināllikumā nav panta ar šādu nosaukumu. Valsts nozagšana ir parādība, kad cilvēki sagrābj varu, lai iegūtu mantu un vairotu savu varu. Valsts nozagšana nozīmē iegūt neleģitīmu ietekmi uz valsts procesiem, lai izmantojot varu varētu labi dzīvot un primāri apmierināt savas intereses. Šī parādība ir kā datorvīruss, kas apkalpo nevis datora īpašnieka, bet hakera intereses, norādīja Judins.

Judins arī sniedza skaidrojumu, kā konstatēt valsts nozagšanu. Pirmkārt, par valsts nozagšanu liecina likumdošanas procesa ietekmēšana neleģitīmām metodēm, piemēram, nelikumīga partiju finansēšana un labumu nodrošināšana deputātiem, kad deputāti domā, kā apkalpot naudas devēja intereses.

Otrkārt, valsts nozagšana var pastāvēt izpildvaras darbībā, kad valdības vai citu iestāžu lēmumu rezultātā labumus iegūst atsevišķas personas vai personu grupas. Treškārt, valsts nozagšana var pastāvēt, ietekmējot tiesībaizsardzības iestāžu darbību, piemēram, nemaksājot šo iestāžu darbiniekiem atbilstošas algas vai šo iestāžu vadības līmenī ieceļot lojālus cilvēkus. Ceturtkārt, valsts nozagšana var izpausties, personām mēģinot ietekmēt masu medijus un to neatkarību.

Judins, iepazīstoties ar "oligarhu lietā" noklausītajām sarunām, secinājis, ka tajās redzamas vairākas valsts nozagšanas pazīmes. Piemēram, par to liecinot sarunas, kurās apspriesti plāni par ģenerālprokurora un Valsts prezidenta ievēlēšanu. "Galvenais kritērijs šādu cilvēku iecelšanai bijusi lojalitāte, nevis godīgums. Lasot lietas materiālus, diemžēl tā ir Latvijas realitāte," uzsvēra Judins.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Judins aicināja komisijas locekļus izvērtēt, vai šajā lietā notikuši valsts nozagšanas mēģinājumi.

Jau ziņots, ka Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Tāpat vēstīts, ka viesnīcā Rīdzene noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts. Prokuratūra izvērtējot KNAB ierosinājumu par kriminālvajāšanas sākšanu, nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Aivaru Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā Ir tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas oligarhu lietā.

Ventspils mērs jūlijā žurnālistiem paziņoja, ka ir ticies ar visdažādākajiem cilvēkiem, tostarp politiķiem. Piemēram, viņš viesnīcā Rīdzene ir ticies ar ekspolitiķi Aināru Šleseru. Lembergs pauda viedokli, ka "oligarhu lieta" esot politiskais pasūtījums un uzbrukums pret viņu, kā arī pret Zaļo un zemnieku savienību, kas ir par labu "visiem pārējiem".

Top komentāri

Logičeskijs
L
Tā drīzāk ir valsts nopirkšana, nevis nozagšana. Izmeklēt vajadzētu pārdevēju uzdarbošanos.
Prezidenta krustdēls
P
Kamēr Latvijas Prezidents un Saeimas deputāti nenodod zvērestu, ka nepieciešamības gadījiena ir ar mieru valsts labā ziedot savu dzīvību (re karavira zvērests: "zvēru .... netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību..." tikmēr varam uzskatīt, ka Latvijas valsts ir no latviešiem nozagta--kā tas patiešām ir noticis. Tie Pidriķi, kuri šodien vada mūsu valsti ir jau sen darbojušies kā Latvijas nodevēji. Kas par to šaubās? Es ne. Vai tu vari pierādīt citādi? Vai kalpot ES centrālai bankai ir neatkarība? Vai VVF, Bērziņš, V. Dombrovskis. u.d.c. nesēž uz zelta poda?
Kad viņš beigs pļurināt
K
Juristam nevajadzētu šādā veidā pļurkstēt, ka kaut kas par kaut ko mistiski liecina
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas