Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kalvītis par savu lielāko kļūdu uzskata JL neiesaistīšanu valdībā

Bijušais premjers Aigars Kalvītis, kurš sakās tagad faktiski ar politiku nenodarbojamies, intervijā laikrakstam _Diena _klāsta vairākas savas vadītās valdības pieļautās kļūdas. Lielākā no tām ir _Jaunā Laika _neiesaistīšana koalīcijā, tāpat vajadzējis aiziet ātrāk. Savukārt pēcāk Tautas partija (TP) pieļāvusi kļūdu, neuzņemoties atbildību par ekonomikas ministra portfeli, bet to atvēlot JL.

Vienlaicīgi viņš turas pie pārliecības, ka premjera amatu pēctecim atstājis ar budžetu vislabākajā stāvoklī Latvijas vēsturē. "Attīstīt Latvijas reģionus - tā bija nepieciešamība. Vēl vairāk vajadzēja būvēt infrastruktūras objektus ārpus Rīgas un ceļus. Varbūt mazāk maksāt algās vajadzēja," noliedzot ekonomikas pārkaršanu, teic A. Kalvītis.

Tomēr kļūdas pieļautas un vairākas no tām A. Kalvītis atklāj intervijā. "Tajā brīdī, kad sabiedrības uzticība ir liela, vari darīt daudzas lietas, bet, kad to sāc zaudēt, ir jāaiziet īstajā laikā, lai pavisam to nepazaudē. Es aizgāju par vēlu. Man vajadzēja aiziet ātrāk," secina bijušais premjers.

Jautāts, vai nav tā, kā izteicies savulaik partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš, ka partijas stratēģiskā kļūda bijusi A. Kalvīša nekļūšana par Valsts prezidentu, bijušais premjers ir strups: "Nebija tāda varianta. Es to nevēlējos. Es negribu šo tēmu apspriest."

Lielākā kļūda pie šīs valdības veidošanas bija, ka TP neuzņēmās atbildību ekonomiskajā sektorā. "Ekonomikas ministrija nedrīkstēja būt Jaunajam laikam. Tas izjauc balansu, ja iedod vienai partijai visu. Koalīcijas valdībā nekad premjers, ekonomika un finanses nav bijušas vienai partijai," teic A. Kalvītis.

Tomēr lielākā kļūda bijusi JL atstāšana opozīcijā, veidojot valdību pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām. "Ja es būtu savu otro valdību veidojis ar plašu koalīciju, iesaistot Jauno laiku, tad politiskā dzīve Latvijā būtu pilnīgi citāda. To es vērtēju kā savu lielāko kļūdu, kad biju valdības vadītājs. Man vajadzēja izvēlēties nevis vieglāko ceļu, ko visi man apkārt gribēja, bet izvēlēties savu ceļu," secina A. Kalvītis. Jautāts, vai to gribējuši Andris Šķēle, Ainārs Šlesers un Aivars Lembergs, A. Kalvītis atbild: "Nav svarīgi."

Viņaprāt, plašas koalīcijas neizveidošana noveda pie virknes kļūdainu lēmumu, jo tajā nebija iekšējas opozīcijas, piemēram, drošības likumu grozījumiem. "Būtu Jaunais Laiks valdībā, nekad drošības likumi nebūtu darba kārtībā," atskatoties pagātnē, teic A. Kalvītis.


Pilnu interviju ar Aigaru Kalvīti - par ģenerālprokurora ievēlēšanu, par biznesa projektiem un Krieviju, kā arī par devalvāciju un citiem jautājumiem - lasiet šodien laikrakstā "Diena", vai arī avīzes elektroniskajā versijā internetā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas