Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kariņš rēķinās ar 61 deputāta balsi, pārējos pieskaitot opozīcijai

Topošo valdību varētu atbalstīt stabils labēji centrisks vairākums, ko nodrošinātu 61 deputāts, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Līdz ar KPV LV frakcijas 11 deputātu lēmumu atbalstīt jaunās valdības izveidi, Kariņš nu var rēķināties, ka balsojumā par jauno valdību viņu atbalstīs 61 deputāts.

Tie KPV LV frakcijas deputāti, kuri neatbalstīs valdības izveidi, nebūs uzskatāmi par koalīcijas sastāvdaļu, atzina Kariņš.

Vienbalsīgu atbalstu jaunās valdības izveidei sola Nacionālās apvienības (NA) frakcija un partiju apvienības Jaunā Vienotība (JV) kopsapulce, kurā sanāca politiskā spēka valdes locekļi un Saeimas frakcijas deputāti.

Arī Jaunā konservatīvā partija (JKP) atbalstījusi dalību Kariņa valdībā un par jaunā Ministru kabineta apstiprināšanu balsos visi politiskā spēka deputāti, aģentūrai LETA apliecināja JKP līderis Jānis Bordāns.

Partiju apvienības Attīstībai/Par! pārstāvju sapulce ir vienbalsīgi atbalstījusi Kariņa veidoto valdību, ar tās piecu partiju virzītajiem ministriem un atbalsta savu Saeimā ievēlēto deputātu pozitīvu balsojumu par šo Ministru kabinetu, aģentūrai LETA pavēstīja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Zināms, ka starp tiem, kuri solījuši neatbalstīt jaunās valdības izveidi, ir deputāte Linda Liepiņa, kura vada Saeimas Pieprasījumu komisiju. Uz jautājumu, vai valdības izveidi neatbalstošs Liepiņas balsojums nozīmētu, ka viņa varētu zaudēt šo amatu, Kariņš atzina, ka iepriekš tādas pieredzes nav bijis, bet "nebūtu pārsteigums, ja tādas maiņas notiktu". Valdības izveides sarunās par to nav spriests.

Viens no pirmajiem un galvenajiem jaunās valdības uzdevumiem būs 2019. gada valsts budžeta izstrāde. Līdz balsojumam par tā apstiprināšanu Saeimā varētu tikt apmēram divu mēnešu laikā, prognozēja Kariņš. Daļa no budžeta veidošanas principiem būs neveidot jaunus nodokļus un neveidot jaunus parādus, viņš uzsvēra.

Savukārt, komentējot izteikumus par to, ka, iespējams, Latvija var nepaspēt izpildīt visas Eiropas Padomes Moneyval komitejas rekomendācijas konstatēto trūkumu novēršanai, Kariņš uzsvēra, ka vispirms valdībai jāsaprot, kas jau tiek ieviests, tad jāsaprot, ko darīt, lai novērstu draudus par nokļūšanu valstu pelēkajā sarakstā un attiecīgi pieredzēt, piemēram, pārrobežu maksājumu apgrūtinājumus un citas nevēlamas sekas. Viens no galvenajiem uzdevumiem, pēc kā vērtēs Latvijas veikumu, būs kontrole par ABLV bankas pašlikvidāciju, norādīja topošais premjers.

Kariņš sarunā ar Valsts prezidentu izklāstījis aizvadītās pusotras nedēļas laikā paveikto un iepazīstinājis ar valdības deklarācijas tekstu, sadarbības līgumu un fiskālās disciplīnas līgumu.

Jau vēstīts, ka trešdien paredzēts sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par valdības apstiprināšanu.

pievienota 4. un 5.rindkopa

Top komentāri

Daži krievu cūkas sevi kā TAUTU
D
nominē. Kad izsūtīja uz Sibīriju, tad arī to darīja TAUTAS vārdā. Tā ĪSTĀ latviešu tauta saka - Labi, Krišjāni. Lai Tev izdodas, un Tev Dievs lai palīdz!
Jānis
J
Ļoti labi, ka valdību vadīs Kariņš. Viņš tomēr ir profesionāls politiķis, saprot ekonomiku un viņa komadā būs diezgan daudz profesionāļu - Pūce, Pabriks, Pavļuts, Viņķele. Viss būs labi.
Ilona Kulda
I
Kariņa valdība ir labākais šobrīd iespējamais variants
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas