Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ķīļa komisija pirms vēlēšanām izvērtēs politiķu priekšlikumus "no saprātīguma viedokļa"

Valsts prezidenta Stratēģiskā analīzes komisija pirms vēlēšanām izvērtēs, cik saprātīgi ir politiķu pirmsvēlēšanu priekšlikumi, intervijā _Latvijas Avīzei _atklāj komisijas vadītājs Roberts Ķīlis. Jau šobrīd izvērtējot uzņēmējas kustības _Par labu Latviju _dibinātājas Ievas Plaudes-Rēlingeres izteikumu par 3000 eiro vidējo algu pēc desmit gadiem, viņš teic - tas iespējams vien, ja trīskārt devalvē eiro.

"Viņi šādi varētu testēt iedzīvotāju stulbuma pakāpi, piemēram, izmetot, ka 2020. gadā vidējā strādājošā alga būs 3000 eiro mēnesī," par piedāvājumu jēgu teic R. Ķīlis. Viņš aprēķinājis, ka nepieciešams iet ar 12 IKP pieauguma soli desmit gadus, lai iegūtu šādu vidējo algu. "Pašlaik visiem strādājošiem gadā algās izmaksā 7 miljardus eiro, bet ar vidējo algu 3000 eiro vajadzētu izmaksāt pāri par 30 miljardiem. Nezinu, kā tas iespējams," teic R. Ķīlis. Viņš pieļauj tikai divus scenārijus - eiro trīškārša devalvācija vai arī "uztaisa vēl vienu burbuli".

"Ziniet, stratēģiskās analīzes komisija pirms vēlēšanām paredzējusi vērtēt politiķu priekšlikumus no saprātīguma viedokļa. Ja kāds izvirzīs panākumu mērķi X, kas sasniedzams Y gadu laikā, tad caurskatīsim, cik tas vispār ir jebkādā sakarībā ar realitāti," sola R. Ķīlis. Viņš skaidro, ka tas tiks darīts tāpēc, ka politiķi var "jebko 2020. gadā sasolīt pirms 10. Saeimas vēlēšanām". Rudenī partijas ievēlēs uz četru gadu termiņu, nevienam nebūs iespējams pārbaudīt, vai piepildījušies tik tāli solījumi. "Ķīlim var pārmest, ka viņš paredz vēl tālākus notikumus, bet es taču neeju uz vēlēšanām, man nav vajadzības mānīt cilvēkus, lai gūtu simpātijas sev. Jūs absolūti leģitīmi jautājat man – kas notiks pēc gada? Uz to vēl pārliecinošāk jāprot atbildēt tiem, kas kandidēs vēlēšanās un ņems no cilvēkiem balsis," uzsver R. Ķīlis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas