Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Ķīlis: latviešiem pašorganizācijas klasiskās formas ir pārāk smagnējas

Latvijas iedzīvotājiem pašorganizācijas klasiskās formas ir pārāk smagnējas, viedokli pauda Valsts prezidenta pakļautībā izveidotās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs Roberts Ķīlis.

Tā Ķīlis atbildēja uz jautājumu par “Latvijas forumiem”, ko Valsts prezidents Valdis Zatlers savulaik vēlējās redzēt izaugam par tautas kustību. Forumu mērķis bija sapulcēt un meklēt idejas vietējā kopienā, lai palīdzētu viens otram pārvarēt grūtos laikus un smago ekonomisko krīzi. “Latvijas forumi” aizsākās ar cilvēku pulcēšanos dažādās Latvijas pilsētās, kas pārauga platformas "scenariji.lv" izveidošanā interneta vidē. SAK secinājusi, ka aktīvu līdzdarbošanos varētu panākt, izmantojot modernās tehnoloģijas.

“Pēc pieredzes mēs skaidri saprotam, ka cilvēkiem pašorganizācijā klasiskās organizācijas formas ir pārāk smagnējas, tāpēc ir jāmeklē formas, kurās viņiem ir iespējams līdzdarboties un radīt sabiedrisko labumu, veltot tam desmit piecpadsmit minūšu nedēļā. Turpmāk platforma "scenāriji.lv" būs vērsta uz to, lai identificētu un testētu šādas līdzdalības formas, kas ir ērtas, vienkāršas, bet pietiekami jaudīgas,” pastāstīja Ķīlis.

Tas nozīmē, ka, piemēram, pašvaldība, kurai jānoskaidro iedzīvotāju viedoklis par konkrētiem jautājumiem, varētu aicināt cilvēkus datorā instalēt programmu, lai ekrānā parādītos, piemēram, jautājums no pašvaldības. “Tas, kas ir noticis,‒ dažu sekunžu laikā cilvēks var sniegt savu redzējumu par pašvaldību interesējošu jautājumu. Pašvaldībai tas ir regulārs avots viedokļa noskaidrošanai,” ieguvumus uzsvēra Ķīlis.

Pēc Ķīla norādītā, klasisks piemērs ir mainīšanās ar mantām, piemēram, urbjiem, ko mājās izmanto reti, bet citam nebūtu jāpērk nelielu darbu veikšanai. “Ieguvējas būs vietējās kopienas,” paskaidroja pētnieks.

Pēc viņa teiktā, interneta vietni "scenariji.lv" pērn apmeklējuši 100 tūkstoši unikālo lietotāju kopš platformas izveidošanas pirms 10.Saeimas vēlēšanām, ko Ķīlis uzskata par labu rezultātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas