Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kleckins: mūsu uzdevums nav sodīt, meklēsim risinājumus kā sakārtot LTV1

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien, izskatot jautājumu par Latvijas valsts himnas neatskaņošanu Jaunajā gadā, nolēma uzdot Latvijas Televīzijas (LTV) vadībai līdz 1.februārim apkopot risinājumus, kas nākotnē varētu nodrošināt šādu gadījumu neatkārtošanos.

Kā pastāstīja padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, padomes uzdevums nav sodīt, bet gan sakārtot plašsaziņas līdzekļu darbību. "Tādām lietām nav jānotiek, ja darbs ir pareizi organizēts. Patlaban LTV jānoskaidro vājie punkti savā darbā un jāsaprot, kāpēc vispār tā notika. Kad tas tiks apkopots, tad pieņemsim gala lēmumu," stāsta Kleckins.

Padomes priekšsēdētājs uzskata, ka šādas nopietnas pārraides būtu jāieraksta vienā datu nesējā, lai nekas netiktu aizmirsts. Kleckins uzsver - ja kāda pārraide ir sabiedrībai īpaši svarīga, jāizveido tāda sistēma, ka negadījumu iespējamība tiktu novērsta par 95%.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par Latvijas valsts himnas atskaņošanas nepieciešamību, Kleckins komentē, ka šis jautājums nebūtu jāizskata un jāpieņem padomei. "Juridiski nekur nav noteikts, ka svētkos būtu jāatskaņo Latvijas valsts himna. Taču pēc cilvēku reakcijas spriežam, ka lielai daļai iedzīvotāju tas sabojāja svētkus," atzīst padomes priekšsēdētājs.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots skaidro, ka Latvijas valsts himna LTV ēterā nav tikusi atskaņota darbinieka paviršas attieksmes dēļ.

Kā stāsta Kots, viņš detalizēti izskatījis notikumu un pārrunājis šo jautājumu ar LTV 1.kanāla (LTV1) direktori Baibu Šmiti. Secināts, ka Latvijas valsts himna LTV1 ēterā nav izskanējusi LTV ētera režisores Rasmas Dumpes paviršas attieksmes dēļ. "LTV1 ēterā tika ieplānots atskaņot Latvijas valsts himnu, bet tehnoloģiski līdz galam tas netika sakārtots," skaidro Kots.

Tuvākās nedēļas laikā LTV ģenerāldirektors plānojis šo jautājumu izrunāt ar iesaistītajiem darbiniekiem un izlemt par iespējamo sodu, kas tiktu piemērots Dumpei un Šmitei, taču, kāds tas varētu būt, Kots atturējās atklāt.

"LTV iekšējā sistēma ir sakārtota, taču darbinieki ne vienmēr to ievēro un viņu interpretācijas rezultātā rodas šādas kļūdas. Turpmāk stingrāk pieprasīšu visiem darbiniekiem ievērot iekšējās kārtības noteikumus, lai tas vairāk neatkārtotos," sola Kots.

Jau ziņots, ka saistībā ar Latvijas himnas neatskaņošanu Vecgada vakarā Valsts prezidents Valdis Zatlers NEPLP priekšsēdētājam Kleckinam ir lūdzis izvērtēt LTV rīcību, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Kleckinam lūgts izvērtēt LTV rīcību un sniegt informāciju par izvērtēšanas rezultātiem.

Pēc Valsts prezidenta uzrunas Vecgada vakarā tradicionāli LTV 1.kanālā tiek atskaņota Latvijas himna. Taču, sagaidot gadu miju, Latvijas iedzīvotājus sagaidīja nepatīkams pārsteigums, jo himna netika atskaņota.

Vēstulē Kleckinam norādīts, ka Latvijas himnas atskaņošana sabiedriskajā televīzijā pēc Valsts prezidenta uzrunas ir gaidīta tradīcija, kas iedzīvotājos raisa svētku sajūtu un patriotismu par savu valsti, tāpēc nav pieļaujams, ka šī tradīcija tiek mainīta.

Valsts prezidenta kanceleja uzsver, ka Latvijas himnas neatskaņošana sabiedriskās televīzijas kanālā raisa neizpratni, īpaši situācijā, kad dažos komerciālajos TV kanālos pēc Valsts prezidenta uzrunas himna tika atskaņota.

Vēstulē arī norādīts, ka, balstoties uz Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšlikumiem, Saeima Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, jo īpaši likuma 71.pantā, ir nostiprinājusi sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu uzdevumu veicināt patriotisku attieksmi pret neatkarīgās Latvijas valstiskumu un tās demokrātisko valsts iekārtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas