Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Koalīcijas politiķi: Iespēju atsākt pensiju indeksāciju jau šogad jāvērtē kontekstā ar budžeta iespējām

Iespēju atsākt pensiju indeksāciju šogad jāvērtē kontekstā ar budžeta iespējām, uzskata valdības koalīciju veidojošo partiju politiķi.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) norādīja, ka pensiju indeksācijas atsākšana šogad ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja sociālā budžeta deficīta sarukuma tendences būs līdzīgas kā pagājušajā gadā. Līdz ar to nepieciešams sagaidīt pusgada datus par sociālā budžeta izpildi. Viņa skaidroja, ka janvāris un februāris tradicionāli ir mēneši, kad sociālo iemaksu iekasēšana sokas lēnāk, tāpēc runāt par tendencēm pēc pirmā ceturkšņa rezultātiem nevarēs.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kas plāno iesniegt Saeimā likumprojektu pensijas indeksācijas atsākšanai no šā gada oktobra, Viņķele aicina nepaļauties "priekšvēlēšanu trakumam", bet sagaidīt pusgada rezultātus par sociālo budžetu un nesaistīt šīs aktivitātes ar pašvaldību vēlēšanām. Sociālais budžets jau ir pieredzējis iniciatīvas, kas veiktas šādi, bet parasti tie nav ilgtspējīgi risinājumi, piebilda ministre.

Arī nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai!/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka jautājumu par pensijas indeksēšanas atsākšanu šogad nav iespējams atrisināt bez Finanšu ministrijas atbalsta. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka 2014.gada kontekstā mazo pensiju indeksācija būs viena no nacionālās apvienības prioritātēm, līdzās demogrāfijai un skolotāju algām.

Līdzīgu nostāju pauž arī pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins, kurš norādīja, ka pensijas šogad jāindeksē gadījumā, ja to ļauj budžeta iespējas. Viņš gan piebilda, ka neatkarīgie deputāti šo jautājumu vēl varētu diskutēt.

Arī Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis pirmdien LNT raidījumam 900 sekundes pauda: ja sociālajā budžetā ir šādas iespējas, tad pensijas būtu jāindeksē. Vienlaikus viņš norādīja, ka jautājums vēl neesot izdiskutēts nedz frakcijā, nedz koalīcijā.

Tikmēr opozīcija rosina pensijas indeksēt jau šogad - ZZS valde, atbalstot Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) sākto parakstu vākšanas kampaņu pensiju indeksācijas atsākšanai jau no šā gada oktobra un par periodu, kopš indeksācija tika "iesaldēta" 2009.gadā, nolēmusi sagatavot attiecīgu likumprojektu iesniegšanai Saeimā.

Arī politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins norādīja, ka SC jau iepriekš pauda nostāju, ka pensijas jāindeksē jau no šā gada janvāra, kā arī jāapsver iespēja indeksēt pensijas par periodu, kad tās bija "iesaldētas".

Kā ziņots, trešdien, 10.aprīlī, Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) dosies gājienā uz Saeimu, lai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) personīgi nodotu vairāk nekā 102 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra, pastāstīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētājs Andris Siliņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas