Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Vienotība demonstrē savu pozīciju, aicinot ZZS izvērtēt Dūklava iespējas palikt amatā

Koalīcijas vairākums nejūt krīzi

Vienotības priekšsēdētāja Andra Piebalga uzskatam, ka valstī ir politiskā krīze, nepiekrīt ne koalīcijas partneri, ne bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Zaļo un Zemnieku savienība arī nav gatava atsaukties Vienotības aicinājumam nomainīt zemkopības ministru Jāni Dūklavu. Partneri to pamato ar sākto pārbaudi par Dūklavam, iespējams, fiktīvi piederējušu īpašumu Rīgas brīvostas teritorijā, kā izriet no viņa teiktā publiskotajās "oligarhu sarunās".

Valsts ieņēmumu dienests un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis minēto pārbaudi, un Dūklavs ir sniedzis arī paskaidrojumus. Ministrs noliedz, ka viņam piederētu amatpersonas deklarācijā nenorādīts īpašums. Žurnālā Ir publicētās sarunas noklausītas laikā no 2009. līdz 2011. gadam. Ja koalīcijas partneri pieprasītu kādas citas partijas ministra demisiju, tas jau varētu izraisīt valdības krīzi, bet Vienotība drīzāk vēlas parādīt savu pozīciju.

Vienotības priekšsēdis Piebalgs Dienai sacīja, ka aicinājumā partneriem izvērtēt, vai izmeklēšanas laikā Dūklavs var pildīt ministra pienākumus, neesot norādīts uz viņa iespējamo vainu. Tas esot morāles un ētikas jautājums. Demokrātiskās rietumu valstīs, ja ir kaut vai aizdomas, politiķis uz izmeklēšanas laiku aiziet no amata vai aptur darbību. Piebalgs daudzus gadus strādājis Eiropas institūcijās un uzsver, ka rietumos tā būtu pašsaprotama politiska reakcija.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderis Armands Krauze Dienai teica, ka Vienotības aicinājumu vairāk uztver kā politisku priekšvēlēšanu gājienu. Zināms, ka Latvijas vēsturē ir vairāki piemēri, kad ministri atkāpušies, uzņemoties politisko atbildību. Krauze sacīja, ka visos gadījumos tas ir bijis viņu pašu lēmums. ZZS neplānojot mudināt Dūklavu rīkoties līdzīgi. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka pēc tiesībsargājošo iestāžu slēdziena saņemšanas Dūklavam tas esot jāpublisko, lai noņemtu aizdomu ēnu.

Zemkopības ministra Dūklava izteikumi "oligarhu sarunās" ir tikai viena no epizodēm, kas, pēc Vienotības līderu domām, nevarētu palikt bez ievērības. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma Piebalgs pirmdien sacīja: "Manā skatījumā Latvija ir politiskajā krīzē. Tas, ko mēs redzam sarunās, nozīmē, ka institūcijas ir vājas. Acīmredzot Latvijas politiskā situācija prasa nopietnu revīziju." 

Starp Piebalga minētajiem cilvēkiem, kuriem sabiedrība varētu uzticēties, bija arī Valdis Zatlers. Viņš savas prezidentūras izskaņā 2011. gadā ierosināja Saeimas atlaišanu, par ko tauta nobalsoja. Tagad Zatlers Dienai sacīja: "Krīze Andra Piebalga partijā nenozīmē, ka krīze ir arī Latvijā."

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 18. jūlija, numurā!

Top komentāri

haralds
h
da tie poli†iķi un depu†ā†i takš dzīvo ziloņkaula, srākankoka un jebonīta torņos un ar realitāti attiecībās nestājās! komunis†s Cūklavs miljonu atradis?
Senais
S
Tas ir tā, kā reizēm gadās nepamanīt liktenīgu slimību.
Rozalija
R
Nu redziet, lai sis cuku koalicija paliktu pie siles vini atbalstis jebkur zagli, banditu kads ir Duklavs, lai tikai visi noturetos pie siles, o, a kads tiks notiekts no siles var nakt gaiosma kadi citi fakti par siem cukam, kuri sez pie sieles un izlaupa Latvijas valsti, apzog latviesu tautu un to iznicina. Ka vispar Latvija var but tada sitaucija, ka Latvijas pensionari par muza darbu sanem nieka 300 eiro/menesi pensijas, bet kaut kadi spragonas, zagli, neliesi, egoistiski un alkatigi kretini, kur ir ienemusi prezidenta amatu, ministra amatu, deputata, ieredna amatu sanem pensijas, un vini ir stadajusi tikai isus laiku sajos 27. gados, 1000-3 000- 4 000 eiro/menesi lielas pensijas???? Duklavs ir japadzen ar apdirstu koku no ministra amata, jo sis kretins aiznem tikai vietu, nerunajot jau par vina banditiskajam darbibam, ipasi jau nemot to, ka vins ir no ZZS zaglu bandas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas