Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Krievu valodā dziedošie mūziķi Mielavu nenosoda, bet paši pie Uzvaras pieminekļa nedziedātu

Tā ir Aināra Mielava izvēle un nosodīt viņu par to nedrīkst, tā Diena.lv dziedātāja lēmumu piekrist dziedāt pie Uzvaras pieminekļa Otrā pasaules kara beigām veltītajās divu dienu svinībās komentēja citi krievu valodā dziedošie latviešu mūziķi. Viņi paši gan šādā pasākumā neuzstātos, ja organizatori nāktu ar šādu piedāvājumu.

Jau ziņots, ka 8. un 9.maija pasākumu organizētāji A.Mielavu uzrunājuši, jo viņš dzied abās valodās – gan latviešu, gan krievu.

"Vai es piekristu? Noteikti nē!" portālam sacīja mūziķis Jānis Stībelis, skaidrojot, ka cilvēki Latvijā 9.maiju uztver ar dalītām jūtām. Vieniem šis datums asociējas ar svētkiem – uzvaru pār fašistisko režīmu, citiem – ar Latvijas valsts okupācijas sākumu.

J.Stībelis norādīja, ka labprāt uzstājas pasākumos, kur gan latvieši, gan krievvalodīgie ir saliedēti, un datumos, kad nekonfrontē abas šīs sabiedrības daļas. "Daļai sabiedrības šis datums raisa negatīvas sajūtas. Es gribu būt pozitīvs un sevi tādā pasākumā [kādā piekritis uzstāties Mielavs] neredzu," teica J.Stībelis.

Arī Prāta vētras ģitārists Jānis Jubalts nepiekristu dziedāt pie Uzvaras pieminekļa 8.maijā. Jautāts, kāpēc ne, mūziķis atbildēja: "Tas uzreiz iešāvās prātā. Nezinu, grūti pamatot." Viņš gan uzskata, ka žurnālisti šim jautājumam pievērš pārāk lielu uzmanību un tādējādi vēl vairāk uzkurinot abas sabiedrības daļas.

"Nav tiesību pārmest un aizrādīt Aināram Mielavam. Pats var izvēlēties, un neuzņemos vērtēt viņu un teikt, ko darīt un ko ne. Tā ir viņa privātā lieta," tā dziedātāja rīcību Diena.lv vērtēja komponists Raimonds Pauls.

Runājot par dziedāšanu arī krievu mēlē, maestro noteica, ka neredz tajā problēmas, kāpēc to Latvijā nevarētu darīt. "Kāpēc angliski var dziedāt un krieviski ne?" vaicāja R.Pauls.

"Varbūt par daudz ir politizācijas šajā visā," viņš pauda. "Taču būs, kas svinēs 8.maiju un ļoti daudzi svinēs 9.maiju. Tomēr 20 miljoni krievu tautības cilvēku gāja bojā Otrajā pasaules karā."

Diena.lv jau ziņoja, ka par godu 65.gadadienai kopš Otrā pasaules kara beigām 8.un 9.maijā pie Uzvaras pieminekļa notiks dažādi pasākumi, ko rīko apvienības Saskaņas centrs (SC) izveidotās biedrības 9.maijs.lv, kā arī biedrība Rodina.

8.maija vakarā ar mazo sastāvu" – akordeona un ģitāras pavadījumā, dziedot dziesmas gan latviešu, gan krievu valodām, uzstāsies A.Mielavs. Latviešu mūziķis dalībai šajā pasākumā uzrunāts, jo viņš mēdz dziedāt arī krievu valodā, iepriekš stāstīja viens no pasākumu organizatoriem Vadims Baraņņiks, kurš ir arī Rīgas domes deputāts. Vēl svinībās 8.un 9.maijā aicināti piedalīties baltkrievu mūzikas grupas, kā arī vairāk nekā 50 dažādi deju kolektīvi un dziedātāji no visas Latvijas. Pasākumā, visticamāk, gaidāmas arī PCTVL un SC politiķu runas.

8.maijā visā pasaulē piemin Otrā pasaules kara upurus un nacisma sagrāvi, bet 9.maijā Uzvaras dienu plaši atzīmē Krievijā.


Top komentāri

jautājums
j
Nē, draugs ! Nē ! Viņš nav mazgadīgs bērns, bet pieaudzis cilvēks, kuram par savu rīcību ir jāuzņemās pilna atbildība. Viņš ir pirmais latvietis, kas piedalās tai saietā. Un līdz ar to publiski pazemo savu tautu ! Deportētos...Cik nepalika Sibīrijas sniegos...No 40.gadā izvestajiem nepārnāca praktiski neviens...Vīrieši tika nomocīti raktuvēs. Sievietes un bērni vienkārši mira badā. 49.gada deportēto tūkstošus, jo okupācijas vara netika galā ar nacionālajiem partizānien, kurus latvieši baroja, slēpa un ārstēja ievainotos.Tos ideālus par ko padomju lēģeros sēdēja Knuts Skujenieks un par kuriem mira Gunārs Astra. Mielavs ir aizliedzis un nonicinājis savas tautas ciešanas un mokas. Viņš ir aizmirsis, ka ...Mans zelts ir mana tauta, mans gods ir viņas gods ! Nodevībai nav attaisnojuma!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas