Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Labklājības nozares prioritātēm plānots atvēlēt 8,6 miljonus eiro

Šobrīd izstrādes procesā esošajā 2019.gada budžeta projektā, kuru valdība Saeimā plāno iesniegt marta sākumā, Labklājības ministrijas (LM) iecerētajām prioritātēm tiks atvēlēti 8,6 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

No šī finansējuma 4,8 miljonus eiro plānots novirzīt Valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) darbinieku atalgojumam, un tas ļautu no 1.aprīļa VSAC darbiniekiem palielināt darba algas vidēji par 145 eiro mēnesī, savukārt sociālajā aprūpē iesaistītajiem darba samaksas pieaugums plānots vēl lielāks, nodrošinot normatīvos maksimāli iespējamo mēnešalgas apmēru. "Tas ļautu arī radīt pozitīvu ietekmi uz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu, tādējādi uzlabojot VSAC dzīvojošo, valsts apgādībā esošo personu, tostarp - personu ar invaliditāti, dzīves kvalitāti," norāda ministrijā.

Budžeta projektā 927 000 eiro atvēlēti jaunam atbalsta mehānismam adoptētājiem pēc tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanas spēkā stāšanās. Proti, tiks izmaksāts bērna adopcijas pabalsts par katru adoptēto bērnu, kurš atradies ārpusģimenes aprūpē, līdz bērns sasniedz 18 gadu vecumu. Jaunā pabalsta ieviešana plānota no 2019.gada 1.jūlija. Plānotais pabalsta apmērs ir minimālo uzturlīdzekļu apmērā jeb 107,50 eiro mēnesī par bērnu līdz sešiem gadiem un 129 eiro mēnesī par bērnu vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem. Jaunais pabalsts veicinātu bērnu uzaugšanu ģimenē, kā arī sekmētu bērnu ātrāku un veiksmīgāku integrāciju jaunajā ģimenē, ļaujot adoptētājam pirmsadopcijas aprūpes laikā atrasties atvaļinājumā un pilnvērtīgi veltīt laiku un uzmanību bērnam, uzskata ministrija.

Zariņš skaidroja, ka ģimenes, kurās ir bērni ar īpaši smagu invaliditāti un kuriem ir noteiktas indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai smago funkcionālo traucējumu dēļ, saskaras ar situāciju, ka bērni nevar eksistēt patstāvīgi bez vecāku vai atbalsta personas pastāvīgas palīdzības vai uzraudzības. Tas attiecas arī uz šīm ģimenēm, kad šie bērni sasniedz pieaugušā vecumu. Šī iemesla dēļ 2019.gada budžeta projektā par 100 eiro mēnesī iecerēts šīm ģimenēm palielināt īpašās kopšanas pabalstu. Šogad šim mērķim tiks piešķirti 2,7 miljoni eiro.

"Esmu gandarīta, ka 2019.gada budžetā ir izdevies nodrošināt gan atalgojuma palielinājumu valsts sociālo aprūpes centru darbiniekiem, gan palielināt finansiālo atbalstu ģimenēm, kuras rūpējas par bērniem ar smagu invaliditāti. Domāju, ka arī atbalsts adoptētājiem arvien vairāk veicinās bērnu nokļūšanu ģimenēs," uzsvēra labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Šī gada budžeta projekts jāapstiprina valdībā, ka arī par to jānobalso Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas