Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Lai Ķīlis īstenotu izglītības reformas, ZRP vajagot vadīt FM un IzM

Vai Zatlera Reformu partijas (ZRP) iecerēto pāreju uz valsts kreditētu augstāko izglītību varēs īstenot, galvenokārt būs atkarīgs no tā, kura rokās nonāks Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Finanšu ministrija (FM), uzskata ZRP izglītības un zinātnes ministra kandidāts Roberts Ķīlis. Pārējie Saeimā iekļuvušie politiskie spēki tikmēr liek manīt, ka atbalstu no viņiem nesagaidīt. Komentāru pagaidām nesniedz vēlēšanu uzvarētājs Saskaņas centrs, kura iekšienē par to vēl diskutējot.

Par ZRP modeli līdz šim nav bijušas pietiekamas diskusijas, taču Vienotība vēlas panākt budžeta vietas visiem klātienes studentiem, pauž 10. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. Viņa piebilst, ka viņas pārstāvētās partijas ieceri varētu īstenot 2014. gadā, neesot izslēgts 2013. Vaicāta, kā Vienotība rīkosies, ja ZRP modelis tomēr tiks virzīts uz priekšu, viņa atbild: «Mēs stingri cīnīsimies par atbalstu valsts finansētām studijām.» Runāt par abu modeļu sadarbību esot faktiski neiespējami.

Nedaudz atšķirīgu viedokli pauž Vineta Poriņa - VL-TB/LNNK izglītības ministra amata kandidāte. «To [ZRP modeli] var izmantot, ja runā par maksas studentiem,» viņa saka, pilnībā izslēdzot iespēju to ieviest visā valstī. V. Poriņa stāsta, ka Austrālijas izglītības eksperti (modelis realizēts Austrālijā) uzskata, ka tas nesekmē nedz valsts labklājību, nedz izglītības līmeni kopumā. R. Ķīlis iebildumu noraida, sakot, ka tas darbojas arī Lielbritānijā, kas ir Eiropas daļa, nevis atsevišķs kontinents, tādēļ mums jāraugās uz šo pieredzi. Savukārt V. Poriņa uzskata, ka tieši Latvijas atrašanās Eiropā rada draudus jauniešu aizplūšanai uz Skandināvijas valstīm, kur augstākā izglītība ir bez maksas.

«Valstī, kurā vidējie ienākumi ir piecreiz mazāki nekā Lielbritānijā, šādu modeli nevajadzētu īstenot,» saka Kārlis Seržants (ZZS). Tas, ka šāds modelis augstāko izglītību padarīs pieejamu, viņaprāt, ir mīts, jo trūcīgi jaunieši, kas nāk no tālākām pilsētām, nevarēs atļauties dzīvi Rīgā.

Politisko sāncenšu pretestību varētu mazināt, veicinot diskusijas un dziļāku izpratni par ZRP piedāvāto modeli, uzskata tā izstrādātājs R. Ķīlis. Pirmkārt, esot būtiski, kā paspārnē būs IZM un FM. «Ir diezgan svarīgi, cik laba sadarbība būs ar FM. Ja finanšu ministrs būs Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP), tad ir skaidrs, ka tas būs vieglāk,» viņš saka. «Pagaidām alternatīvu nav, vienīgā alternatīva ir muļļāšanās turpināšana,» skarbs ir uz krasām pārmaiņām noskaņotais R. Ķīlis, kuru Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš Dienas vēlēšanu naktī nodēvēja par radikālu intelektuāli, kam «nevajadzētu līst politikā» 

VIDEO: Auziņs: intelektuāļiem nevajag līst politikā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas