Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Latgaliešu valoda nav dialekts

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
balvi
b
daudzi latgalieši nemaz negrib latgaliešu valodu reģionā un skolās , katrā ciemā runā savādāk - nekādas precizitātes , mudžeklis , ar rakstību ir vēl trakāk , daudzi saka ka latgaliešu valoda ir cita valoda , bet tak latviešu valoda cēlās no latgaliešu valodas- vidzemes latgaliešiem- tad sanāk ka tā ir viena valoda - tikai vecais un jaunais stils ,,, latgaliešu valoda ir latviešu valodas vecais stils - tāpat kā Krievijā pilsētās runā jaunajā krievu valodā bet laukos runā pa vecam. visas valodas taču attīstījās.
čiuļs
č
cepuri nūst Ontona prīškā! Paļdis i par itū rokstu, i par vysu cytu Tovu dorbu! lai gan man gadījies piedzimt par čiuli, esmu turējis par savu pienākumu iemācīties runāt latgaliski un kādreiz gribētu apgūt arī latgaliešu rakstu valodu. un ne jau tas man ir svarīgi, vai esmu apguvis augšzemnieku dialektu vai latgaļu valodu. vismaz tādā veidā mēģinu apliecināt savu cieņu senās latgaļu cilts pēctečiem, no kuriem esam mantojuši gan savas valsts un tautas nosaukumu, gan sarkanbaltsarkano karogu
šaļteņa
š
Muna volūda Seņ jau pīstuojuse Apbružuota, sasakauniejuse, Tei iz ceļa molys akmiņa sēd Cytam puorgudreiba uorā lein : „Izmierstūša volūda I nav par kū tī golvu lauzeit.” Kaids nūsapyuš - Nasoka nikuo Vīn volūdeņa klusa, klusa Palykuse, Muna volūda gaida Vēļ Kaidu šaļti Cylvāka myuža garumā.
made
m
ka tu itai gribi jautuojumus rysynuot - tod "vaļsts vīnuoteibys" vuordā doram tai - tu atsasok nu sova dialekta i vysā Latvejā īvīšam latgalīšu volūdu kai vīneigū oficialū - itai mes saglobuosim seneju volūdys tradiceji i byusim "vīnuoti" i vairs nabyus pamata nikaidim streidim i PUNKTS. Ka gribiesi sātā, ar draugim voi ar sovim bārnim runuot latvīšu dialektā - lyudzu, nivīns Tev tū nalīdz.
Lielbritānijā ik pēc
L
50 km ir citāds dialekts, bet ir vienota literāra valoda un viss. tāpat Latgaliešu valoda ir latviešu valodas dialekts un punkts! Mūs vieno visus latviešu literārā valoda. Un tikai tie ,kas grib mūs šķelt var kaut ko tādu "samuhļīt". Un tie ,kas grib mūs šķelt nav tālu jāmeklē.!Tie ir tepat kaimiņos. Un ne velti ir tas , ka šis jautājums tiek aktivizēts ,kad latviešu nācija piedzīvo vienu no lielākajām krīzēm savā pastāvēšanas jaunlaiku vēsturē.Kad totāli kritās ne tikai ekonomika un izbrauc maizes meklējumos tūkstoši, kad arī nacionāli mēs esam pazemoti un tuvu iznīcībai.
un
u
Vai tad nelasīji, ka skolās nemāca latgaliešu valodu? Un radio raidījumu tikpat kā nav. Kāpēc ir krievu valodā i skolas, i raidījumi?
un
u
Kakai nav kur kakāt, ka atnāca uz Dienu?
LatBLUL
L
baigi jau nu tev interesanti tie vārdu un terminu jaundarinājumi. kā lai raksta grāmatas, žurnālus un laikrakstus, ja kopš 1934.gada latgaļu valoda īsti nav mācīta skolā? ir vēl saglabājusies plaša runas tradīcija, bet ikdienā latgaliski rakstītāju un lasītāju ir palicis gaužām maz. Interesanti, cik daudz būtu tādu rakstītāju un lasītāju latviešu oficiālajā dialektā sarakstītiem izdevumiem, ja Padomju laikos un arī jau atjaunotās Latvijas laikā šī valoda nebūtu mācīta skolā? Krievs pret latviešu valodu izturējās saudzīkāk, nekā latvietis pats pret sava tautas brāļa valodu! :( Un beidz pats čīkstēt! Mēs nečīkstam - mēs tikai lūdzam cilvēcīgu sapratni par valstij un tautai svarīgām pamatvērtībām: šajā gadījumā tā ir VALODA. Vai tad Tu neietu aizsargāt savu pašreiz lietoto valodu, ja būtu tagadējo latgaļu vietā? Iedomājies uz brīdi, kas varētu notikt, ja 34.gada apvērsumu vadītu nevis Ulmanis, bet, piemēram Francis Kemps?
k>>>
k
drīzāk varu teikt,ka russeņiem valoda ir veidojusies no baltu valodu vārdiem,kā no leišu cilšu,letgaļu cilšu,prūšu,ka pieņemsim galindi,kas dzīvoja Russijas vidienē un vispār ja skatās,tad lielākoties russeņu vārdu saknes ir meklējamas baltu tautu valodās,bet tiem ,kuriem vienmēr ap kaut ko ir jākasās ,lai tik pievērstu sev uzmanību varu pateikt,ka darīt vajag pašiem,ja es aizbraucu uz latgali,tad nu nevaru pateikt,ka kāds man būtu čīkstejis par to,ka viņa valoda tiek apspiesta,ņemiet rakstiest grāmatas,runājiet pa radio,izdodiet žurnalus unlaikrakstus,kas jums ko liedz,bet kamdēļ ir vajadzīga šī brēka tieši tagad,kad daudzi russeņi tik vien to dara,kā sataisīt šmuci apkārt Latvījai,vaimanā un pumpē savas tiesības,eja es pievēršos kršu dialektam un to pētu,man neviens neko nepalīdz,bet sēžu un rokos,kā māku,tā kaujos,bet klupt virsū ar savām vaimanām šajos laikos ir nepiedodami,ja mūs vispār grib pataisīt par Russobaltīju,pulcējieties savos pulciņos,strādājiet,lūdzieties Dievam par LATVIJAS VALSTIO,prezidentu,ģimeni,tautu,valodā kāda jums tuvāka,bet neuzdrošinieties celt šmuci savā starpā deļ tā vai valoda,vai dialekts un iet karot par tiesībām.Kāda vaina ir čangalim vai čūlim,ja es esmu no kurša sēklas latgales mālos lipināts,tad kā mani saukt par čangaļčūļi vai par LATVIETI?
kaka
k
tie čangaļi pavisam traki palikuši :) lai lien savā zilo un ezeru nostūrī un taisa tur revolūcijas :)
LatBLUL
L
tu "nebrauc" autoram virsū, ka nezini, kas tas ir par cilvēku! viņa dēļ es Tevi ne tikai tiesā iesūdzēšu, ja vajadzēs. O.Slišāns ir nevienu vien sāls pudu izēdis, lai ne vienam vien tādam "pionierim" mēģinātu paskaidrot šī acīmredamās lietas! Trasuns arī bija tajā vēsturiskajā 1917.gada kongresā kurš pieņēma lēmumu apvienoties ar Vidzemi un Kurzemi, kā līdzīgiem ar līdzīgiem un jau toreiz atzīmēja, ka svarīgi ir saglabāt latgaļu valodas vērtības! Un Trasuns no Saeimas kanceles runāja pārsvarā tikai latgaļu valodā! Un viņš bija tas kas saņēma lielāku "ārpus sava sarakta" atbalstu nekā jebkurš cits, Kārlīti Ulmani ieskaitot.
skreine.org
s
Salīdzini ukraiņu un krievu valodas. Nokonstatē, ka ukraiņu valoda ir krievu valodas dialekts (+ tieši Ukraina vēsturiski ir bijusi "Kijevas krievzeme") un uzraksti preses relīzi, kur aicini Ārlietu ministriju pieņemt mērus, lai pārtrauktu šo Latvijas valodniecības kanoniem neatbilstošo māžošanos ar ukraiņu valodu.
trybuks
t
ja jau par tīm krīvim visim sirds suop - tod deļ kuo taidam krīvam ir leluokys tīseibys, na kai latgalīšam (eistynam ituos vaļsts pilsūņam)? deļ kam LTV7 ruoda zinis krīviski, deļ kam tī daļa kinu i raidejumu īt krīvu volūdā? Deļ kam jīm ir prakstiski sova raidstaceja - Latvijas radio 4, kū ari apmoksoj vaļsts? deļ kam jūprūjom ir školys, kuramuos vuica bilingvāli - latviski i krīviski? KUR TAIDA NATAISNEIBA? krīvs ir leluoks saiminīks itymā zemē nakai eistyns latgaļs!!! Tod jau maņ dreižuok ir tīseibys lomuot myusu meilūs puornūvodnīkus "Moskovys ūksta laizeišonā"!!! Saīt, ka Latveja atbolsta krīvus (tai pat ari cytu tautu školys - pīvadumam, pūļu), a sovys tautys dali - pasaulis leiminī atzeitu volūdys vierteibu: volūdys boguoteibu - gotova īsvīst pūrā: "ka jums vajag, tad i paši tajā runājiet un mūs tajā nejauciet"! Ka tai turpynuosīs, maņ pa eistam daīs praseit nu krīva paleidzeibys, jam koč i politiska interese, tak varbyut tod jis varbyut atbaļstēs munys (latvīša) volūdys pagluobšonu nu pagaisšonys? Ka čiuli ni valna nasaprūt... :(
ragga
r
Labi ryukts, ļov!:) Atbuods jau...
made
m
Malcs, Onton! Lai tān vursulietuoji puorsaver latgalisku tekstu! Kur taids vydsmāra čiuleits var byut tik aprūbežuots? nivīns latgaļs nikod nav bejs PRET latvīšu volūdu - mes tikai asom bejuši PAR latgaļu volūdu! tai pat ari nikod naasom bejuši PAR krīvu volūdu - gona asom tū atsaklausejuši Padūmu i cara laikūs. Mes grybam, tai pat kai sevkurš latvīts - runuot, raksteit latgaliski (tū jau lelā mārā doram), bet tai pat kai sevkurš latvīts, grybam, kab myusu volūda koč drusku tyktu pavuiceita školā myusu bārnim, lai vaļsts apmoksuotajūs sazinis leidzekļūs koč mozeņš procents (atbylstūši latgaļu skaitam starp Latvejis pilsūnim) izskanātu latgalīšu volūdā! KUR itymā praseibā ir nūzīgums, meilī bruoli latvīši?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas