Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijā nav vienotas prakses honorāriem par zāļu kliniskajiem pētījumiem

Farmācijas kompāniju finansēto klīnisko pētījumu skaits Latvijā pēdējos gados pieaug un pērn kopumā valstī notika 251 pētījums, noskaidrojis laikraksts Diena. Cik lieli ir ieņēmumi ārstiem un slimnīcām, uzzināt nav iespējams, jo tas ir ārsta un pētījuma sponsora abpusējs darījums. Atbildīgās valsts iestādes galvenokārt kontrolē pētījumu norisi, lai neciestu pacienti.

Latvijas iedzīvotājus pārsvarā iesaista tajā zāļu pētījumu stadijā, kurā vāc papildus datus un risks ir minimāls. Speciālisti gan satraukušies, ka pēdējos gados no Latvijas aiziet vadošās pētniecības kompānijas, bet vietā nāk mazas, nepazīstamas firmas, tādēļ tās tiekot uzraudzītas daudz rūpīgāk.

Slimnīcu un ārstu honorāri ir ļoti atšķirīgi atkarībā no pētījuma ilguma un iesaistīto pacientu skaita. Kādi tie ir, Dienai konkrētus skaitļus neizdevās uzzināt. Slimnīcu prakse atšķiras. Latvijā visvairāk pētījumu reģistrēti Rīgas Austrumu slimnīcā un Stradiņos. Rīgas Austrumu slimnīca neved atsevišķu uzskaiti par klīniskajiem pētījumiem, bet konkrētāki skaitļi ir P.Stradiņa slimnīcai, kas pēdējos divos gados par klīniskajiem pētījumiem nopelnījusi aptuveni 400 tūkstošus latu. Šajā summā ietilpst arī pētnieku atalgojums un slimnīcas sniegto pakalpojumu samaksa. Par kādām summām vēl noslēgti atsevišķi līgumi ar vadošajiem pētniekiem, datu nav.

Ārsti par honorāriem runā nelabprāt. Lielākā daļa pētnieku, kas pārsvarā ir slimnīcu vadošie speciālisti, nav valsts amatpersonas, tādēļ viņiem savi ienākumi nav jāpublisko. Valsts amatpersonu ienākumu deklarāciju datubāzē redzami divu šādu pētnieku honorāri, izpētījis laikraksts Diena. Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis par jauna pretvēža antibakteriālas vielas izstrādi no Īrijā reģistrētas kompānijas pērn saņēma 50 900 eiro. Savukārt P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Internās medicīnas klīnikas vadītājs Valdis Pīrāgs, kurš pērn par jaunu zāļu izpēti cukura diabēta ārstēšanā nopelnīja 24 000 latu.



(žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu "Bīstami eksperimenti ar cilvēkiem nenotiek" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas