Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Levita nākotne - sašķeltās KPV LV frakcijas rokās

Valdošās koalīcijas partijas, izņemot KPV LV, Valsts prezidenta vēlēšanās apņēmušās balsot par Egilu Levitu. Pirms gala lēmumu pieņēmusi sašķeltā KPV LV frakcija, Levita virzītāji negrib izteikt prognozes, cik tieši balsis viņš iegūs, tomēr par diskusiju iznākumu KPV LV iekšienē īpaši nenervozē, šovakar vēsta LTV raidījums de facto.

Eiropas Savienības tiesa tiesneša Egita Levita izredzes kļūt par Valsts prezidentu ir visaugstākās. “Es ceru uz pietiekošu balsu skaitu, bet, kā saka, es to patlaban neprognozēju, jo redzēsim kāds būs rezultāts,” pagājušajā nedēļā LTV sacīja pats Levits.  

Levitam ir minimāli nepieciešamā 51 balss. Par viņu sola balsot visa koalīcija, vienīgi KPV LV izlems nākamnedēļ. Tiesa, pie Levita virzītājiem jau var pieskaitīt divus KPV LV deputātus - Artusu Kaimiņu un Aldi Blumbergu. Par Levitu noskaņoti balsot vēl citi frakcijas deputāti, noskaidroja raidījums de facto.

Ar to vajadzētu pietikt, tomēr kārtis sajaukuši KPV LV iekšējie opozicionāri, izvirzot prezidenta amatam kolēģi Didzi Šmitu. “Es domāju, ka būs cilvēki, kas mūs atbalstīs. Tomēr mēs esam partijas biedri,” tā saka viena no Šmitu virzošajām deputātēm Karīna Sprūde (KPV LV).

Patlaban Šmitam ir piecas balsis – pašam sava, trīs izvirzītāju un bijušās “saskaņietes” Jūlijas Stepaņenko. Šmits uzskata, ka KPV LV frakcijai būtu jāvirza vienots kandidāts. Viņš ir gatavs būt šis kandidāts, un sagaida, ka pārējie viņu atbalstīs.

KPV LV frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs vēl neko nesola. Pirms lēmuma pieņemšanas  frakcija labprāt uzklausītu Levitu. “Mums nemaz nav vienota frakcija, kā jūs ziniet, un mūsu frakcija droši vien ir vēstures grāmatās ar to, cik mēs dīvaini tur rīkojamies. Es to atzītu, bet frakcijā ir frakcijas kodols, kas atbalsta valdību. Es gribētu redzēt, ka šis kodols rīkojas kā viena vienība,” pauž Zakatistovs.

Vēl viens konkurents Levitam ir tiesībsargs Juris Jansons. Viņu virza opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar 11 balsīm. Tomēr ne “zaļzemnieki”, ne Jansons par sevi īpaši neaģitē.

“Skatīsimies,” atbild ZZS frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis uz jautājumu, vai partija plāno vest pārrunas ar citiem spēkiem par atbalstu Jansonam. Augulis skaidro, ka Jansonu virza, lai būtu diskusija.

Arī pats tiesībsargs apgalvo, ka balsu skaits viņu neinteresē. Jansons sarunā kritizē balsošanas kārtību. Šīs būs pirmās atklātās Valsts prezidenta vēlēšanas, un deputāti nevarēs balsojumu paturēt pie sevis.

“Tas ir tas, kas ir mulsinoši un ir nopietns signāls, ka mēs kāpjamies atpakaļ no demokrātijas principiem,” uzskata Jansons. Vaicāts, vai slēgtā balsojumā savas izredzes vērtētu augstāk, Jansons atbild: “Es neteiktu, ka augstāk, bet tā iespējamība būtu cita.”  

Savu pozīciju valsts prezidenta vēlēšanās nav noformulējusi lielākā Saeimas frakcija - Saskaņa. Tai nav sava kandidāta, bet tā grib nākamnedēļ iztaujāt visus. “Neviens no izvirzītajiem kandidātiem mums nerada zosādu. Mūs interesē saruna pirms viņi ir ievēlēti. Es negribētu spekulēt, kā mēs rīkosimies,” teica Saskaņas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Vairāki politiķi sarunā ar de facto pieļāva, ka Saskaņa varētu vispār nepiedalīties Valsts prezidenta vēlēšanās, ja Levita izredzes būs pārliecinošas.

Ja valdību atbalstošā KPV LV daļa kopā ar koalīciju nobalsos par Levitu, viņam garantēta pārliecinoša uzvara ar tuvu 60 balsīm.

 

Top komentāri

Padomdevejs
P
Karinai Sprudei masturbesanai vajag izmantot bio burkanu vai bio gurki, iespejams, ka tad vinas galva, kur jabut pelekai masai nebus urins un fekalijas....
Muh
M
Cik gan daudz nodevēju savēlēts Saeimā:((
Krējums Saldais
K
Nesaprotu, kāpēc mums uz kakla vajadzīgs sklerotisks hipsters, kurš braucot uz vienu zemi aizmirst uz kuru brauc, paliek citā zemē un tad pēkšņi atceras, ka viņam laikam ir Dzimtene? Pat tai pulksteņu zaglei bija vairāk konsekvences - kā tanks lauzās uz kapsētas vietu Rīgas centrā. Levits taču nevienu savu domu bez Pietuka Krustiņa stila nespēj izdvest. Un pats pēdējais - nu nevar būt par prezidentu cilvēks, kuram eksistē tikai 2 jēdzienu kategorijas - vainīgs/nevainīgs. Tas ir kā padomju armijnieks ar 2 rievām pierē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas