Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Levitu atbalstīs vismaz pieci KPV LV frakcijas deputāti

Vismaz pieci KPV LV Saeimas frakcijas deputāti nolēmuši balsot par Eiropas Savienības tiesneša Egila Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatam, noskaidroja aģentūra LETA, aptaujājot parlamentāriešus.

Līdz šim atbalstu Levita kandidatūrai paudis Artuss Kaimiņš, Ramona Petraviča, Aldis Blumbergs, Jānis Vitenbergs, kā arī Aivars Geidāns.

Geidāns apliecināja, ka, izvērtējot "visus plusus un mīnusus", nolēmis balsot par Levita kandidatūru. Deputāts uzskata, ka Latvijai ir svarīgi turpināt integrēties Eiropā, ko Levits varēs vadīt veiksmīgi, tajā skaitā svešvalodu zināšanu dēļ, kuras dažkārt trūkstot Latvijas augstām amatpersonām.

Vairāki frakcijas deputāti jau pauduši arī noraidošu nostāju. Piemēram, deputāte Karina Sprūde aģentūrai LETA sacīja, ka neplāno atbalstīt Levita kandidatūru, jo nevēlas piedalīties "politiskajā tirgū". Gadījumā, ja prezidenta amatam netiks izvirzīti citi kandidāti, Sprūde ar kolēģiem varētu apsvērt kāda pretendenta pieteikšanu.

Arī deputāte Ieva Krapāne pieļauj iespēju pati vai arī kopā ar citiem deputātiem izvirzīt kādu no diviem citiem KPV LV frakcijā apspriestajiem kandidātiem - tiesībsargu Juri Jansonu vai stomatoloģi Alēnu Butkēviču. Krapāne arī pauda, ka balsos pret Levita kandidatūru, jo lielākā daļa viņas vēlētāju neatbalsta minēto pretendentu.

Daļa frakcijas savu lēmumu vēl nav pieņēmusi. Deputāts Ēriks Pucens uzskata, ka Levits ir labs kandidāts, tomēr par šo jautājumu lems tad, kad būs zināmas visas izvirzītas kandidatūras.

Arī deputāts Didzis Šmits lēmumu par prezidenta kandidātu pieņems tikai tad, kad tiks nosaukti visi iespējamie šī amata pretendenti. Ja cienījamu konkurentu Levitam nebūs, Šmits arī apsvēršot iespēju izvirzīt kādu kandidātu. Pēc deputāta domām, jānotiek plašām debatēm par šo jautājumu. Savukārt prezidenta amata kandidātam jāpiedāvā redzējums valsts attīstībai.

Deputāte Iveta Benhena-Bēkena norādīja, ka lēmumu, par ko balsot, pieņems Valsts prezidenta vēlēšanu dienā. Politiķe norādīja, ka pašlaik nav vēl zināmi visi kandidāti, kas tiks pieteikti vēlēšanām. Parlamentāriete neplāno virzīt, kādu sevis izvēlētu kandidātu. Deputāte akcentēja, ka Valsts prezidentam ir jāspēj prezentēt valsti un vienot sabiedrību.

Vaicāta, vai vairāki pēdējie balsojumi par labu valdībai, liecina, ka viņa sevi uztver kā koalīcijas politiķi, Benhena-Bēkena norādīja, ka nav nedz par koalīciju, nedz par opozīciju, bet ir "par ideju realizēšanu, kas nāk par labu sabiedrībai". Politiķe skaidroja, ka Saeimā jūtas kā "parasts sabiedrības loceklis".

Deputāte Linda Liepiņa norādīja, ka jāredz, kas būs izvirzītie kandidāti, lai izlemtu, par ko balsot. Politiķe norādīja, ka Levits nav starp viņas favorītiem. Reizē ar koalīcijas "neētisko" paziņojumu par atbalstu vienam kandidātam tiek izdarīts politisks spiediens uz citiem potenciālajiem pretendentiem, samazinot viņu vēlmi kandidēt, uzskata Liepiņa.

Politiķe norādīja, ka Kaimiņa "vienpersonisks" viedoklis šajā jautājumā liecina, ka viņš "absolūti nerēķinās ar frakcijas viedokli un iet "viena cilvēka partijas" virzienā". Liepiņa norādīja, ka daļā frakcijas esot ļoti liela neapmierinātība ar Kaimiņa paziņojumu, jo vairāki deputāti drīzāk atbalsta Jansona vai Butkēvičas kandidatūru.

Deputāts Kaspars Ģirģerns norādīja, ka vēlas, lai prezidenta vēlēšanās būtu konkurence un diskusijas, kurās taptu skaidrs, kurš būs labākais kandidāts. Politiķi nav uzrunājis tas, ka Levits iepriekš paziņojis, ka vēlas saņemt tieši koalīcijas atbalstu. Ģirģens neizslēdz iespēju atbalstīt arī kāda cita kandidāta izvirzīšanu. Viņš pauda, ka balsos par labāko pretendentu, kas varētu būt gan Levits, gan kāds cits kandidāts.

Deputāte Janīna Kursīte pauda, ka lēmumu pieņems pēc tikšanās un aprunāšanās ar Levitu. Politiķe norāda, ka izlems atbalstīt viņa kandidatūru, ja gūs pārliecību, ka Levits ne tikai spēs atbilstoši prezentēt valsti, bet būs arī Latvijas iedzīvotāju prezidents, kurš sarunājas ar tautu.

Kaimiņš iepriekš zināja teikt, ka arī frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs esot paudis gatavību balsojumā atbalstīt Levita kandidatūru. Zakatistovs gan aģentūrai LETA tieši uz jautājumu par atbalstu Levitam neatbildēja. "Frakcija ir lēmusi neizvirzīt savu kandidātu. Citi lēmumi nav pieņemti," norādīja politiķis.

Savu komentāru pagaidām vēl nav sniedzis deputāts Ivars Puga.

KPV LV frakciju pārstāv 15 parlamentārieši. Četri no viņiem balsoja pret valdības apstiprināšanu. Līdz šim ir panākta vienošanās, ka valdību atbalstošie deputāti un visa frakcija par saviem atbildības jautājumiem lemj atsevišķi.

Kā ziņots, koalīcijas partijas vienojušās Valsts prezidenta amatam virzīt Levita kandidatūru, pirmdien pēc partiju pārstāvju tikšanās paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Top komentāri

Gunārs < Miks
G
Tu ar savu Neslāvu vari iet ieskrieties, visu laiku atkārto vienu un to pašu, kā papagailis, jādomā vai neesi robots vai trollis
Troļļiem, kas te raksta pret Levitu
T
Troļļi, kas te regulāri raksta pret Levitu - izdomājiet jaunus tekstus, nevis nemitīgi pārkopējiet vienu un to pašu. Citādi Maskava yn hūte par haltūru jums nesamaksās
jā gan
j
Grūti nošķirt kremlinu troļļu rējienus no zaļzemnieku trubadūru izmisuma kaucieniem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas