Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

LTV aicinājusi Kiršteina rīcību vērtēt arī Valsts policijā

Latvijas Televīzija (LTV) nosoda deputāta Aleksandra Kiršteina (NA) rīcību un aicinājusi to vērtēt ne tikai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, bet arī Valsts policijā.

LTV uzver, ka Saeimas deputāti un deputāta amata kandidāti vairākkārt rupji aizskāruši LTV žurnālistus, mērķtiecīgi pazemojot, vēršoties pret viņu darbu un privāto dzīvi, cenšoties mazināt uzticību profesionālai žurnālistikai un neatkarīgiem, brīviem sabiedriskajiem medijiem.

Kā norāda LTV, viens no pēdējiem piemēriem ir Kiršteina 25.septembra izteikumi par žurnālisti Aneti Bērtuli mikroblogošanas vietnē "Twitter". LTV uzsver, ka Kiršteina apgalvojumi aizskar LTV reputāciju, kā arī žurnālistes Bērtules godu un cieņu.

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede uzsver, ka politiķu publiskā komunikācija uzliek lielu atbildību, turklāt mērķtiecīga mediju noniecināšana, tajā skaitā personīgi uzbrūkot žurnālistiem, ne tikai šķeļ sabiedrību, bet arī rada priekšstatu, ka agresivitāte, rupja vārdiska aizskaršana un necieņas izrādīšana ir pieņemama un cienījama uzvedības norma.

"LTV kā sabiedriskais medijs un ikviens no mums personīgi sagaida, lai Saeimā ievēlētie deputāti iestātos par demokrātiskām vērtībām, lai stiprinātu un būtu paraugs ētisko un vispārcilvēcisko normu ievērošanā," stāsta Priede.

Jau ziņots, ka Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) vērsusies Saeimā ar lūgumu izvērtēt deputāta Kiršteina rīcības ētiskumu, publiskajā telpā aizvainojoši izsakoties par LTV žurnālisti Bērtuli.

Kā aģentūra LETA uzzināja LŽA, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājai Janīnai Kursītei-Pakulei (NA) un parlamenta NA frakcijas vadītājam Raivim Dzintaram nosūtītajā iesniegumā lūgts reaģēt uz Kiršteina 25.septembra izteikumiem mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Kiršteins, komentējot priekšvēlēšanu debates LTV ēterā, rakstīja: "Politprostitūta Bērtule, vadot Saeimas kandidātu debates LTV1, visu laiku melo, ka politiķi [domāti NA] grib likvidēt Satversmes tiesu, noklusējot, ka tā ir jāpārceļ uz Augstāko tiesu kā Igaunijā, Somijā un Zviedrijā! Pirmskara Latvijā Satversmes jautājumus skatīja AT Senāts!"

LŽA uzskata, ka Kiršteins ir ne tikai rupji un aizvainojoši izteicies par žurnālisti Bērtuli, bet arī apmelojis un diskreditējis žurnālistes un mediju darbu, kas nodrošina priekšvēlēšanu laikā atklātas un vienlīdzīgas debates par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem.

LŽA uzskata, ka šādi deputāts ir pārkāpis Saeimas deputātu Ētikas kodeksa punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, un ka deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Tāpat asociācija uzskata, ka Kiršteins ar savu rīcību ir pārkāpis Saeimas deputātu Ētikas kodeksa punktu, kas nosaka, ka "deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli".

Kiršteins arī iepriekš publiski izteicies aizskaroši un aizvainojoši par žurnālistiem, galvenokārt sievietēm, publiski lietojot tādus apzīmējumus kā "muļķe" un "šizofrēniķe", iesniegumā norāda LŽA.

Asociācija jau iepriekš esot lūgusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izskatīt arī deputāta Gundara Daudzes (ZZS) komentārus, kas izteikti žurnālistei Jūlijai Bitei, tomēr atbildīgā komisija uz to nereaģējusi.

LŽA uzskata, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija uzbrukumus žurnālistiem neuztver nopietni un nerīkojas atbilstoši Saeimas deputātu ētikas kodeksa būtībai.

Ar iesniegumu LŽA lūdz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju pašai pēc savas iniciatīvas ierosināt lietu par deputāta Kiršteina izteikumiem publiskajā telpā, jo nevienam citam, izņemot pašus deputātus vai to grupas, šādu tiesību nav. Turklāt arī nākamais parlaments tiek aicināts šo kļūdu labot un ierosināt lietas ne tikai pēc deputātu sūdzībām, ja ir acīmredzami kodeksa pārkāpumi.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) sociālajā tīklā "Facebook" jau paudis nosodošus vārdus par partijas biedra Kiršteina ierakstu tviterī. Puntulis norāda, ka viņam gan personīgi, gan kā kultūras ministram nav pieņemams Kiršteina publiski paustais. Pēc Puntuļa teiktā, šādi gadījumi allaž tiek vērtēti NA Ētikas komisijā, un viņš ir drošs, ka arī šis gadījums tiks skatīts minētajā formātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas