Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LZP kongresā rosina pieprasīt Pūces demisiju un OIK atcelšanu

Latvijas Zaļā partija (LZP) sestdien kongresā pieņēma rezolūciju, kurā izteikts mudinājums pieprasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) demisiju piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas dēļ.

Rezolūcijā teikts, ka, izvērtējot vides un reģionālās attīstības ministra sagatavotās un publiskotās reģionālās reformas konceptuālās detaļas, LZP kongress aicina LZP un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedrus, visus Saeimas deputātus un jebkuru Latvijas iedzīvotāju, kuram rūp Latvijas valsts un tautas intereses, pieprasīt Pūces demisiju saistībā ar "valsts pārvaldi diskreditējošas reformas sagatavošanu un publiskošanu".

Par šo rezolūcijas punktu kongresā bija diskusijas. Daļa biedru uzskatīja, ka demisijas pieprasījums nav nepieciešams, jo jāsadarbojas, lai rastu risinājumu. Tomēr šādu biedru bija mazākums - mazāk par simts partijas biedriem. Stingrāku rezolūcijas variantu, kurā iekļauts demisijas pieprasījums, atbalstīja aptuveni divas reizes lielāks partijas pārstāvju skaits.

Rezolūcijā LZP aicina atbalstīt pašvaldību jautājumu risināšanu tikai ar mērķi iespējami labākā veidā nodrošināt Latvijas pašvaldību funkciju izpildi, stingri ievērojot Eiropas vietējo pašvaldību hartā noteiktos principus un valsts pienākumus pret iedzīvotājiem un viņu vēlētām vietējām varām.

LZP arī rosina paredzēt, ka jebkurš lēmums par pašvaldību apvienošanu, sadalīšanu vai robežu grozīšanu ir spēkā tikai pēc tā apstiprināšanas katras iesaistītās pašvaldības iedzīvotāju referendumā (aptaujā).

Partijas pārstāvji uzskata, ka iespējami plašāka un tiešāka iedzīvotāju iesaiste lēmumu pieņemšanas par savas dzīves vides iekārtojumu ir gan līdzeklis, gan arī mērķis demokrātiskas sabiedrības attīstībā, kurš daudz labāk sasniedzams mazākā pašvaldībā.

Rezolūcijā pausts, ka prasība par pašvaldību ekonomisko patstāvību kā pamatkritēriju to teritorijas noteikšanai ir tiešā pretrunā gan ar Eiropas vietējo pašvaldību hartā, gan arī likumā "Par pašvaldībām" noteikto vietējās varas jēgu, būtību un uzdevumiem.

Pašvaldības nevar būt atbildīgas par valsts tiešās pārvaldes iestādēm uzdoto funkciju - ekonomiskā un reģionālā attīstība - izpildi, ja šīs funkcijas nav pienācīgi deleģētas un to izpildei nav piešķirts finansējums, norāda LZP.

Tāpat LZP sestdien kongresā pieņēma rezolūciju par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu.

Politiskais spēks rezolūcijā mudina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV) nodrošināt, lai tiktu nekavējoties atcelta OIK maksājuma piemērošana uz gadījumiem, kuri nav uzskatāmi par atbalstu atjaunojamo energoresursu ražošanai un nav saistīti ar privātpersonu kompensāciju prasību riskiem.

Tāpat LZP aicina izvērtēt amatpersonu atbildību vai bezatbildību, kuras rezultātā Latvijas elektroenerģijas patērētāji ir maksājuši un joprojām maksā nepamatoti augstus rēķinus.

Kongresā arī pieņemta rezolūcija, kas paredz nekavējoties aizliegt glifosāta lietošanu pilsētu publiskajās zonās, parkos, bērnudārzu un skolu tuvumā, bērnu spēļu laukumos, kā arī mazdārziņu tuvumā.

Tāpat LZP rosina iespējami īsākā termiņā noteikt bioloģiski pamatotus ierobežojumus glifosātu lietošanai aizsargjoslās ap apdzīvotām vietām, bioloģiskajām saimniecībām, vērtīgajiem zālājiem un īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām.

Politiskais spēka arī aicina pakāpeniski ierobežot un līdz 2022.gadam pilnībā aizliegt izmantot Latvijā glifosāta herbicīdus, "kuru ietekme uz cilvēkiem tiekot saistīta ar vēzi un kuru lietošana negatīvi ietekmējot ekosistēmas".

Herbicīdi veido lielāko daļu pesticīdu un glifosāts ir visvairāk izmantotais herbicīds Eiropas lauksaimniecībā, norāda LZP. "Ir daudz pierādījumu par glifosāta negatīvu ietekmi uz vidi un bioloģisko daudzveidību, tāpat zinātnieki ir atklājuši satraucošu kopsakarību: nevis lielas, bet mazas pesticīdu devas bojā cilvēka endokrīno sistēmu," teikts rezolūcijā.

LZP pieņēma rezolūciju pret veselībai bīstamu iepakojumu. Tajā LZP mudina atbalstīt bisfenolu A (BPA) saturošu pārtikas iepakojumu pilnīgu aizliegumu. Partija mudina izvērtēt iespējas ierobežot BPA saturoša iepakojuma nokļūšanu Latvijas dabas vidē.

LZP ir viena no Zaļo un zemnieku savienību veidojošām partijām.

Top komentāri

ZZS jau sačakarēja 1.reformu
Z
ZZS mazo vietvaldīšu interesēs jau sačakarēja pirmo reformu, kas paredzēja veidot pirmā līmeņa vēlētās pašvaldības uz bijušo rajonu bāzes, kam atbilda gan infrastruktūra, gan iedzīvotāju skaits. Vienīgās atkāpes bija paredzētas Rīgas rajonā, ko bija plānots dalīt 3 daļās un vēl dažas korekcijas. Tagad tie kretīni grib sačakarēt vēl vienu reformu
:)
:
Zaļie, iedzīti aizkrāsnē, vēl joprojām rej un mēģina iekost.
OIK ieviesa "zaļais" Emsis
O
Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs I.Emsis.Diena, 22.09.2000. Valdībā apspriešanai nodoti Enerģētikas likuma grozījumi, mazinot līdzšinējos atvieglojumus mazajām HES, vēja elektrostacijām un citām reģeneratīvajām energoietaisēm un tuvinot to pilnīgu atcelšanu. Es kā šo atvieglojumu autors un izcīnītājs 6.Saeimā vēlētos ieviest skaidrību dažos ar tiem saistītajos aspektos, kas vai nu aiz nezināšanas, vai apzināti tiek noklusēti. Enerģētikas likuma 40. pantā noteikts, ka Latvenergo jāiepērk mazo hidroelektrostaciju, vēja elektrostaciju, saules bateriju un biogāzes energoiekārtu pirmajos astoņos ekspluatācijas gados saražotā enerģija par divkāršu realizācijas tarifu, tādējādi paātrinot šo elektrostaciju kapitālieguldījumu atmaksāšanos, mudinot lauku uzņēmējus ieguldīt līdzekļus šādās mazās, videi draudzīgās elektrostacijās, kuras atmaksājas ilgākā laikā. Kāda ir šā mazās enerģētikas atbalsta jēga? Palīdzība Latvijas laukiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas